You are currently viewing Λαγκαδά Ιωάννης: ”Είμαστε πολιορκημένοι στο σπίτι μας” – Με κάθε επισημότητα ο εορτασμός των Γραμμάτων

Λαγκαδά Ιωάννης: ”Είμαστε πολιορκημένοι στο σπίτι μας” – Με κάθε επισημότητα ο εορτασμός των Γραμμάτων

  • Reading time:1 mins read

Από  Ι.Μ. Λαγκαδά

Την Πέμπτη 30 Ιανουρίου ε.έ. καί επί τῇ ευκαιρίᾳ της εορτής των Προστάτων των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, των εν Αγίοις Πατέρων ημών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου ετελέσθη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Βράβευσις των αριστούχων, κατά το απελθόν σχολικόν έτος 2012-2013, μαθητών της Δευτεροβαθμίου Εκπαίδευσεως.

Στον γεμάτο από μαθητές και μαθήτριες Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής παρέστησαν μεταξύ των άλλων και η Βουλευτής των Αν. Ελλ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά και αντιπροσωπείες μαθητών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της επαρχίας μας που κρατώντας ανά χείρας την Ελληνική Σημαία τίμησαν τους «Τρεις μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος…», εκείνους που ετίμησαν την ελληνική παιδεία και τα ελληνικά γράμματα, εκείνους που ετίμησαν τον Χριστόν και την πίστη μας με τη ζωή και το έργο τους, τους Τρείς Ιεράρχες.

Κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διά την εορτήν των Τριών Ιεραρχών και το οποίον απευθυνόταν προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως.

Εν συνεχείᾳ και στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του διότι σήμερα, όπως τόνισε, δίδεται η ευλογημένη ευκαιρία της ζωντανής επικοινωνίας με τους μαθητές και τους διδασκάλους τους που αντιπροσωπευτικώς παρίστανται στον Ιερό Ναό με την ευκαιρία της μνήμης των Μεγάλων εκείνων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Είναι, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, μεγάλη η χαρά για τον Επίσκοπο, όταν έρχεται σε επικοινωνία με το λογικό του ποίμνιο και όταν υπάρχει αυτή η επικοινωνία μέσα στο χώρο της χάριτος που είναι ο χώρος του Ιερού Ναού, διότι μέσα στην ψυχή μας δημιουργούνται προϋποθέσεις για να δεχθούμε τη χάρη του Κυρίου μέσα από την προσευχή μας.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας αλλά και μέσα από τον προβληματισμό μας έχουμε την ευκαιρία να σκεφθούμε το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς οι μεγαλύτεροι και εγώ προσωπικά, ως Επίσκοπος, για τα παιδιά που αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον αυτού του τόπου.

Όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας υπάρχει η ελπίδα που στηρίζεται στη βεβαία πίστη, στην πίστη που είχαν οι πατέρες μας, στην πίστη που είχαν εκείνοι οι ήρωες οι αληθινοί που μας έφτασαν έως εδώ και είμαστε ελεύθεροι.

Ὥστόσο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι σήμερα είμαστε πολιορκημένοι στον ίδιο μας τον τόπο, στο ίδιο μας το σπίτι, στο ίδιο μας το σχολείο.

Είμαστε, όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε, πολιορκημένοι στο σπίτι μας, γιατί δεν φτάνει το φαγητό, γιατί ο πατέρας δεν έχει δουλειά, γιατί η μάνα είναι άρρωστη, γιατί εμείς δεν μπορούμε να πάμε στα φροντιστήρια, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια.

Μας έκλεισαν στο σπίτι, γιατί η αγορά είναι απλησίαστη και μας πιέζουν από παντού, μας πιέζουν στο σχολείο πιέζοντας με γνώσεις που πολλές φορές είναι άχρηστες και που η προσφορά τους δεν γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Μας πιέζουν στην κοινωνία, στη ζωή, στην ελευθερία μας θέλοντας να καταστρέψουν ό,τι όμορφο υπήρχε σε αυτό τον τόπο, σε αυτόν τον λαό, να διαλύσουν αυτό που ήταν η παράδοση μας.

Γιατί παράδοση, όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, δεν σημαίνει στροφή στο παρελθόν αλλά συνέχεια στο παρόν και στο μέλλον με ρίζα στο παρελθόν.

Αυτό που μας κράτησε μέχρι σήμερα, η πατρίδα μας, πέρασε δύσκολες μέρες αλλά από όλα αυτά κατόρθωσε να βγει ελεύθερη και δυνατή, αδούλωτη και περήφανη χάρη σε αυτό το μεγαλείο της ψυχής που μας χαρίζει η πίστις μας στον Χριστόν, η πίστις μας στις μεγάλες αξίες που έχουν σχέση με τα Ελληνικά Γράμματα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης ανεφέρθη στους Τρείς Ιεράρχες τόνίζοντας ότι ήταν αληθινά μεγάλοι, γιατί κατόρθωσαν το κατεστημένο της εξουσίας να το συντρίψουν με τη δική τους υπεροχική παρουσία στο χώρο του πνεύματος.

Τα βιβλία τους και τα συγγράμματά τους ήταν μοναδικά στον κόσμο και παρόλα αυτά στα σχολεία δεν διαβάζονται. Κάποτε υπήρχαν τα λεγόμενα Πατερικά Κείμενα, όπου διάβαζαν τα παιδιά τις σκέψεις των Πατέρων που ήταν σκέψεις φωτισμένες από το πνεύμα της ελληνικής φιλοσοφίας, από το πνεύμα της ελληνικής διανόησης που έδειχνε το μεγάλο και πολύτιμο αγαθό της αλήθειας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να έχουν το πρώτο αγαθό της υγείας της ψυχής και του σώματος, να έχουν μέσα τους δύναμη και αισιοδοξία το μυαλό τους και την ευφυία τους να τα αξιοποιήσουν, να καλλιεργήσουν τις γνώσεις που παίρνουν, να τις πολλαπλασιάζουν και να τις χρησιμοποιήσουν για το καλό το δικό τους, των οικογενειών τους, του τόπου μας, της κοινωνίας, του κόσμου ολοκλήρου, γιατί είναι το μέλλον της πατρίδος μας.

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατος εδέχθη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στην Αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους, να ακούσει τους προβληματισμούς τους, να απαντήσει στις ερωτήσεις που υπέβαλαν τα παιδιά γύρω από διάφορα πνευματικά, εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε.

Ο Σεβασμιώτατος, με σεβασμό, αγάπη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσε το «μέλλον αυτού του τόπου και της Πατρίδος μας» συζητώντας διεξοδικά μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προτείνοντάς τους λύσεις και προσφέροντάς τους πατρικές συμβουλές.