You are currently viewing Κυρηνείας: ”Προέχει η υπηρεσία του ανθρωπίνου προσώπου”

Κυρηνείας: ”Προέχει η υπηρεσία του ανθρωπίνου προσώπου”

  • Reading time:0 mins read

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και βυζαντινή λαμπρότητα εορτάσθηκε η Α΄ Κυριακή των Νηστειών και η εορτή της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην ακριτική κοινότητα Μάμμαρη της επαρχίας Λευκωσίας.

Της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε εις τον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Τέλεσε ταυτόχρονα και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερολογιωτάτου Διακόνου της Μητροπόλεως π. Δημητρίου Κούτσιου.

Στη σύντομη προσφώνησή του ο π. Δημήτριος αναφέρθηκε στην χρονική περίοδο της διακονίας του τονίζοντας ότι αποτέλεσε για εκείνον ένα πάρα πολύ όμορφο και ευλογημένο τμήμα της ζωής του, «μεστό από ευλογίες, εμπειρίες και δοκιμασίες».

«Συναισθανόμενος την ελαχιστότητα και ταυτοχρόνως την αδυναμία μου, αποθέτω εξʼ ολοκλήρου τον εαυτό μου στις αγκάλες του Θεού, της μόνης αληθινής πηγής δυνάμεως, στήριξης και παρηγορίας, έτσι ώστε Εκείνος ο οποίος τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληρεί να μου χαράζει το δρόμο Του κι εγώ πιστός δούλος Του να ακολουθώ τα βήματα Του. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η χάρις του Παναγίου Πνεύματος θα με ενδυναμώνει και θα με φωτίζει, έτσι ώστε να μπορώ να ανταποκρίνομαι καταλυτικά στον πόνο, στα προβλήματα, στις ανησυχίες και στις έγνοιες όλων αυτών των ανθρώπων, που ο Θεός μου ενεπιστεύτηκε να υπηρετώ», υπογράμμισε ο π. Δημήτριος.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης της στενάζουσας κάτω από την μπότα του Τούρκου εισβολέα κατεχόμενης επαρχίας Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο υπογράμμισε ότι για τους υπηρέτες του ιερού θυσιαστηρίου αυτό που προέχει είναι «η υπηρεσία του ανθρωπίνου προσώπου».

«Ο Κύριος μας», τόνισε, «έγινε άνθρωπος και έπαθε πολλά για να υπηρετήσει τον άνθρωπο και για να τον ανεβάσει ψηλά στον ουρανό. Η δική μας διακονία είναι να υπηρετούμε τον πιστό λαό του Θεού, να τον διακονούμε από όποιο πόστο μας ορίζει η Αγία του Χριστού Εκκλησία και να δίνουμε όλα εκείνα τα εφόδια, ούτως ώστε ο άνθρωπος να επικοινωνεί με τα ενδότερα και να συνδέεται με τον Θεό».

Ο Πανιερώτατος επεσήμανε προς τον π. Δημήτριο ότι η ιερατική υπηρεσία είναι ιδιαίτερα δύσκολη σημειώνοντας, με έμφαση, ότι «ο δρόμος, εμάς των εκκλησιαστικών ανδρών, είναι δρόμος μαρτυρίου, είναι δρόμος ο οποίος έχει πόνο πολύ. Όμως στον πόνο και στις δύσκολες στιγμές μας αγκαλιάζει η αγάπη του Θεού Πατέρα μας και δεν μας αφήνει, μας ενισχύει, μας παρηγορεί, μας συνέχει».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε, με την συμμετοχή πλήθους πιστών, η συγκινητική λιτάνευση των Αγίων Εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού, ανεγνώσθη σε τρεις στάσεις το Σύμβολο της Πίστεως και το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.