You are currently viewing Κοσμοπλημμύρα για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και το νέο βιβλίο του “Συνύπαρξη”.

Κοσμοπλημμύρα για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και το νέο βιβλίο του “Συνύπαρξη”.

  • Reading time:12 mins read

Πλην του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου, δεν  παρέστη ούτε ένας Αρχιερεύς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

φωτογραφίες του Χρήστου Μπόνη

Ενώπιον μιας κοσμοπλημμύρας παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Στοά του Βιβλίου το νέο βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, με τίτλο «ΣυνύπαρξηΕιρήνη, Φύση, Φτώχεια, Τρομοκρατία, Αξίες» (Εκδ.Αρμός).

Για το βιβλίο μίλησαν οι πρώην υπουργοί Αλέκος Παπαδόπουλος και Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο θεολόγος και διευθυντής του περιοδικού “Σύναξη” Θανάσης Παπαθανασίου ενώ η ηθοποιός Υρώ Μανέ διάβασεαποσπάσματα του βιβλίου.

«Ησυνύπαρξη υπονομεύεται και δηλητηριάζεται συχνά. Η εξασθένησή της κατά κανόνα οφείλεται στον ιό του εγωκεντρισμού, ατομικού ή ομαδικού, που εκδηλώνεται πολύτροπα… Οι αδικίες, η διαφθορά και η φτώχεια δεν έπαψαν να καταστρέφουν την αρμονική συμβίωση της ανθρωπότητας. Τις τελευταίες μάλιστα δεκαετίεςη βία έχει πάρει νέες ανεξέλεγκτες μορφές, με αποκορύφωμα την πολύμορφη τρομοκρατία. Η ανθρώπινη επιθετικότητα επεκτάθηκε στην εκμετάλλευση, ακόμη και την περιφρόνηση της κτίσεως, με οδυνηρές συνέπειες τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή» σημειώνειο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, στο εισαγωγικόσημείωμά του που διάβασε η κ.Υρώ Μανέ.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από τον συγγραφέα και τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ.Συμεών Βολιώτης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιεράρχες και κληρικοί, ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτές και πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και της επιστήμης, προσωπικότητες απ’ όλους τους χώρους. Να σημειωθεί οτι δεν παρέστη κανείς εκ των Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός της άνευ προηγουμένου μεγάλης προσέλευσης απλών πολιτών που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της παρουσίασης, τον προθάλαμο μέχρι και τις σκάλες ενώ αρκετοί παρακολούθησαν την εκδήλωση από τον ισόγειο χώρο της Στοάς του Βιβλίου όπου είχαν τοποθετηθεί οθόνες.

Συγκινητική ήταν και η έκφραση σεβασμού προς το πρόσωπο του δυναμικού και δημιουργικού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Αλβανίας, του σπουδαίου Θεολόγου και Ιεραποστόλου, Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, με τον κόσμο να σπεύδει να του φιλήσει το χέρι και να λάβει την ευχή και την ευλογία του.