You are currently viewing Κορωνείας Παντελεήμων: ”Χριστός και Ιερεύς ο Κύριος”

Κορωνείας Παντελεήμων: ”Χριστός και Ιερεύς ο Κύριος”

  • Reading time:1 mins read

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου εορτάσθηκε μεγαλοπρεπώς στον Ι.Ναό Αγ. Ελευθερίου Γκύζη.

Οι ιερείς του Ναού, ο προϊστάμενος Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Αρχιμ. Ιωακείμ Αϊβαλιώτης και ο π. Παναγιώτης Τσιαντής συνεχίζοντας την παράδοση των διατελεσάντων εκλεκτών εφημερίων του Ναού, με το ήθος και την όλη δραστηριότητά τους εκλύουν και διατηρούν το πυκνό εκκλησίασμα του Ναού.

Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ.Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τις δύο λέξεις: ”Χριστός” από την ευαγγελική περικοπή (πριν η ίδη τον Χριστόν Κυρίου, Λουκ. Β, 26) και ”ιερεύς” από την αποστολική περικοπή (Σύ ιερεύς εις τον αιώνα, Έβρ.ζ, 17).

Και οι δύο, είπε, αναφέρονται στον Κύριο Ιησού και υποδηλώνουν το Βασιλικό και Αρχιερατικό αξίωμα του Κυρίου, τα οποία ο Σεβασμιώτατος και ανέπτυξε.

Στην συνέχεια μίλησε για την Ιερωσύνη έν τη Εκκλησία, την Αποστολική διαδοχή, την εγκυρότητα των Μυστηρίων, ασχέτως της πνευματικής καταστάσεως του ιερουργού και το νόημα της γενικής ιερωσύνης όλων των βαπτισμένων πιστών.

Τόνισε την συναίσθηση τιμής αλλά και ευθύνης, που απαιτείται από όλους τους πιστούς και μάλιστα από τους κληρικούς.

Κατέληξε με την ερώτηση ”φωτίζεται, εμπνέεται και κατευθύνεται η ζωή μας απο την συναίσθηση αυτής της τιμής και αυτής της ευθύνης”.

Οι ιεροψάλτες του Ναού, αδελφοί Ναούμ, απέδωσαν αριστοτεχνικά τους ύμνους της εορτής και του βαρέως ήχου της ημέρας.