You are currently viewing Κορωνείας Παντελεήμων: Η Ορθοδοξία διατήρησε και την εθνική συνείδηση των Ελληνικών πληθυσμών της Μικρασίας

Κορωνείας Παντελεήμων: Η Ορθοδοξία διατήρησε και την εθνική συνείδηση των Ελληνικών πληθυσμών της Μικρασίας

  • Reading time:0 mins read

Η Ένωση Σμυρνέων ετίμησε όπως κάθε χρόνο την μνήμη των θυσιασθέντων κατά την μικρασιατική καταστροφή. Ο εορτασμός άρχισε με την Θ.Λειτουργία στον Ι.Ναό Αγ.Γεωργίου Καρύκη. Στην Θ.Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ.Παντελεήμων.
Συλλειτούργησαν οι ιερείς του Ναού,ο προϊστάμενος Αρχιμ.Νικολαος Ιωαννίδης,ο π.Λουκάς και ο σμυρναϊκής καταγογής Πρωτοπρ.Πέτρος Μελιδώνης.
Στην ομιλία του ο Σέβ.Κορωνείας αναφέρθηκε στον Αγ.Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο και τους συν Αυτώ θυσιασθέντες Αρχιερείς,που αγίασαν με το βάπτισμα του αίματος του μαρτυρίου.
Στη συνέχεια υπογράμμισε την γενικώτερη προσφορά της Εκκλησίας και ετόνισε ότι στα βάθη της Μ.Ασίας η Ορθοδοξία διατήρησε και την εθνική συνείδηση των Ελληνικών πληθυσμών,αφού πολλοί είχαν χάσει και την Ελληνική γλώσσα.Η Ορθοδοξία τους κράτησε Έλληνες. Οσοι εξισλαμίσθηκαν, χάθηκαν για πάντα για τον Ελληνισμό.
Είπε ακόμη ο κ.Παντελεήμων ότι οι Έλληνες της Μ.Ασίας ήλθαν στην τραυματισμένη απο τους πολέμους μητροπολιτική Ελλάδα φέρνοντας μαζί τους την θρησκευτικότητά τους,τον πολιτισμό τους,την εργατικότητα και την δημιουργικότητά τους. Δεν έφεραν οικονομική ύφεση,αλλά ανάπτυξη,αφού μπόλιασαν την Ελλάδα με νέες δυνάμεις.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας είπε ας κρατήσουμε δύο σύμβολα,τον Παρθενώνα και την Αγ.Σοφία.Ας μη τα προδώσουμε για κάποια ξυλοκέρατα,γιατί τότε το κατάντημά μας θα είναι αξιοθρηνητο. Γι αυτό πρέπει να εορτάζονται αυτές οι επέτειοι.Οχι για να αναξαίνουμε πληγές και μίση,αλλά,για να αναβαπτιζόμαστε πνευματικά και εθνικά.
Ακολούθησε η εορταστική Αρτοκλασία και δεξίωση στην Αίθουσα της Ενώσεως.