You are currently viewing Ιεράρχες και Πανεπιστημιακοί στην παρουσίαση του βιβλίου “Στα Μονοπάτια του Ισλάμ” (ΦΩΤΟ)

Ιεράρχες και Πανεπιστημιακοί στην παρουσίαση του βιβλίου “Στα Μονοπάτια του Ισλάμ” (ΦΩΤΟ)

  • Reading time:1 mins read

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στον ΙΑΝΟ η παρουσίαση του βιβλίου Στα Μονοπάτια του Ισλάμ, του Λέκτορα του Τμήματος Θεολογίας (ΕΚΠΑ) Μιχάλη Μαριόρα.
Οι ομιλητές παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές του βιβλίου, ενώ πλήθος κόσμου συμμετείχε ενεργά. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της πολιτείας, των θρησκειών, αρκετών διπλωματών και άλλων φορέων του δημόσιου βίου. Το κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν οι ετερόκλητοι ομιλητές με βαθειά γνώση και πείρα του χώρου τους, οι οποίοι ανέδειξαν την προβληματική γύρω από το Ισλάμ, τη δυναμική του στην Ελλάδα και τις μελοντικές προοπτικές. Ο συγγραφέας ψύχραιμα και αντικειμενικά επιχειρεί να αναδείξει στο βιβλίο μια διαφορετική πραγματικότητα του Ισλάμ πέρα από τα αρνητικά γεγονότα και τους σκληροπυρηνικούς-νοσηρούς εκφραστές, αποφεύγοντας να αναλάβει το ρόλο τόσο του επικριτή όσο και του απολογητή και επιδιώκοντας να γίνει ένας συνειδητός συνομιλητής με τη θρησκεία του Ισλάμ. Η προσπάθεια του συγγραφέα απευθύνεται προς όλες τις μεριές, χριστιανούς και μουσουλμάνους, αφού οι «γνωριμίες» δεν μπορούν ποτέ να είναι μονόπλευρες, αλλά αμφίπλευρες και πάντοτε στο πλαίσιο της διάδρασης, με σκοπό να μην υπάρχουν αυτιστικές κοινωνίες, όπου διάφορες ομάδες θα λειτουργούν σαν να μην υπάρχουν άλλες, αλλά άνθρωποι από διαφορετικά θρησκευτικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζονται και να συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους. Το βιβλίο απορρίπτει τόσο την ισλαμολαγνεία όσο και την ισλαμοφοβία.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Μ.Μπέγζος, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας, ο Α.Παπαντωνίου, τ. Διευθυντής Κέντρου Μεταναστών και Προσφύγων, ο Δ.Εσδράς, Επικεφαλής Γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και ο Χρ.Λυκόπουλος, Υπεύθυνος Θρησκευμάτων ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ιωαν.Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων ΝΔ.