You are currently viewing Θρησκεία καί πολιτιστική ποικιλομορφία: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη

Θρησκεία καί πολιτιστική ποικιλομορφία: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη

  • Reading time:1 mins read

Συνέρχεται το 4 Φόρουμ των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρώπη και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Council of European Bishops’ Conferences of Roman Catholic Church) στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ 2 και 6 Ιουνίου 2014 για να ασχοληθεί με το ζήτημα: «Θρησκεία καί πολιτιστική ποικιλομορφία: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη». Την συνάντηση θα φιλοξενήσει ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Μίνσκ και Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας κ. Παύλος, ο οποίος από τα περασμένα Χριστούγεννα αντικατέστησε στην ηγεσία της Εκκλησίας της Λευκορωσίας τον πρώην Μητροπολίτη Μίνσκ Φιλάρετο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν θέματα που σχετίζονται με την εξής θεματολογία: Θρησκεία και πολιτιστική πραγματικότητα στην Ευρώπη, ο ρόλος των ανθρώπινων και των χριστιανικών αξιών στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πολυπολιτισμικές κοινωνίες, θρησκευτική ελευθερία, ο ρόλως των Εκκλησιῶν στην προώθηση της Χριστιανικής εμπειρίας και η ανάγκη για την προαγωγή του Διαθρησκειακού Διαλόγου, η ηθική επανοικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. .

Την Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την συνάντηση του Μινσκ θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Σασίμων Δρ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος, και ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Δρ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, Ορθόδοξος Γραμματέας του Φόρουμ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Δρ. Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Διεκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Ὲγρας Πορφύριος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο εν Ιταλία Επίσκοπος Σιλουανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Αρχιμ. Vakhtang (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Δρ. Βασίλειος (Εκκλησίας Κύπρου), ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Δρ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (Εκκλησία της Ελλάδος) και ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως Γεώργιος (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας). Υπό την ιδιότητα του συμβούλου έχουν κληθεί οι Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Δρ. Ιώβ, επικεφαλής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παράδοσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χρήστος Τσιρώνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρωθιερεύς Δρ. Vladimir Bashkirov και Kαθηγητής Δρ. Andey Danilov (Εκκλησία της Λευκορωσίας), Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων (Μητρόπολη Γερμανίας), και ο Αιδεσιμολ. Δρ. Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συμμετάσχουν οι εξής: Καρδινάλιος Péter Erdö, Αρχιεπίσκοπος Βουδαπέστης – Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαιοκαθολικός Συμπρόεδρος), Καρδινάλιος Vinko Puljic, Ἀρχιεπίσκοπος του Σαράγιεβο εκ Βοσνίας, οι Αρχιεπίσκοποι Ντιζόν Ronald Minnerath εκ Γαλλίας, ΜινσκTadeusz Kondrusiewicz εκ Λευκορωσίας, Paolo Pezzi εκ Ρωσίας, Τρέντο Luigi Bressan εξ Ιταλίας, και Γρανάδας Javier Martinez εξ Ισπανίας, οι Επίσκοποι Johan Bonny εκ Βελγίου, Αndres Arborelius εκ Σουηδίας, Virgil Bercea εκ Ρουμανίας, Brendan Leahy εξ Ιρλανδίας, Krysztof Nitkiewicz εκ Πολωνίας και Matthias Heinrich εκ Γερμανίας, και ο Αιδεσιμ. Duarteda Cunha, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαιοκαθολικός Γραμματέαςς του Φόρουμ). Ως εκπρόσωποι του Βατικανού θα συμμετάσχουν ο Αποστολικός Νούντσιος στην Λευκορωσία Claudio Gugerotti και o Αιδεσιμ. Hyacinthe Destivelle, εκ του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.

Χαιρετισμό προς τους συνέδρους κατα την επίσημη έναρξη του Φόρουμ, που θα λάβει χώρα στο White Hallof the Memorial Church της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, θα απευθύνουν οι: επιχώριος Μητροπολίτης Μινσκ Παύλος, εκ της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος του Μίσνκ Tadeusz Kondrusiewicz, ως και ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος του Grodno Alexander Kashkevich, Πρόεδρος της Συνέλευσης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Λευκορωσίας. Επίσημο μήνημα αναμένεται να αποστείλει ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ο οποίος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο μικτή αντιπροσωπεία από τους συνέδρους την Τρίτη, 3 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Φόρουμ Διαλόγουμεταξύ των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών της Ευρώπης δημιουργήθηκε το 2007, με σκοπό την εξέταση κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπολογικών θεμάτων που αφορούν τις Χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη. Η Α΄ Συνάντηση του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε το 2008 στο Τορίνο της Ιταλίας με θέμα: «Η Οικογένεια: ένα αγαθό δια την ανθρωπότητα», για να ακολουθήσει η Β΄ Συνάντηση στη Ρόδο το 2010, με θέμα: «Σχέσεις Εκκλησίας καί Πολιτείας από ιστορικής καί θεολογικής σκοπιάς». Μάλιστα, ο Πάπας Ρώμης Βενέδικτος 16ος , δέχθηκε, την 23 Νοεμβρίου 2011, σε επίσημη ακρόαση στην αίθουσα ‘’Πάπα ΠαύλοVI’’ του Βατικανού την Μικτή Αντιπροσωπεία του Φόρουμ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών υπό την ηγεσία των δύο Συμπροέδρων με σκοπό την επίδοση στον Πάπα του εκδοθέντος βιβλίου με τα πρακτικά του Β’ Φόρουμ. Τό Γ’ Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στην Λισαββώνα της Πορτογαλλίας το 2012 με θέμα «Η οικονομική κρίση και η φτώχεια: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρακτικά των Φόρουμ του Τορίνου, της Ρόδου και της Λισσαβώνας έχουν εκδοθεί σε τρεις αυτοτελείς τόμους από τον Εκδοτικό Οίκο Editrice Dehoniane στην σειρά Οggie Domaniseries.