You are currently viewing «Η Ουκρανία συνορεύει με τον Καναδά», νομίζουν αρκετοί Αμερικανοί! Τι δείχνει νέα πανεπιστημιακή έρευνα

«Η Ουκρανία συνορεύει με τον Καναδά», νομίζουν αρκετοί Αμερικανοί! Τι δείχνει νέα πανεπιστημιακή έρευνα

  • Reading time:1 mins read

Που να είναι η Ουκρανία; Μην είναι στη Βραζιλία; Μην είναι στην Αλάσκα; Ή Μήπως στο Τατζικιστάν; Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη πανεπιστημιακή έρευνα, μόνο ο ένας στους έξι Αμερικανούς μπορεί να βρει τη σωστή γεωγραφική της θέση στον χάρτη.

Τρεις πολιτικοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Πρίνστον, Χάρβαρντ και Νταρμάουθ αποπειράθηκαν να διαπιστώσουν τι πραγματικά γνωρίζουν οι συμπατριώτες τους για την Ουκρανία, η οποία πρωταγωνιστεί στην ειδησεογραφία το τελευταίο διάστημα. Οι απαντήσεις τους εξέπληξαν. Αν και οι περισσότεροι από το δείγμα των 2.066 ερωτηθέντων απάντησαν ότι “παρακολουθούν αρκετά” τα νέα σχετικά με την Ουκρανία, στην πραγματικότητα λίγοι ήξεραν σε τι ακριβώς αναφέρονταν.

Τελικά, μόνο το 16% ήταν σε θέση να την τοποθετήσει σωστά στο χάρτη, στην Ανατολική Ευρώπη. Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι βρίσκεται κάπου στην Κεντρική Ασία. Αλλοι την τοποθετούσαν στη Γροιλανδία, στον Καναδά, στη Νότια Αφρική, ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία! Αν και οι κορυφαίοι όλων ήταν όσοι απάντησαν ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο κέντρο των ΗΠΑ!

Η άγνοια φαίνεται πως διαπερνά όλο το πολιτικό φάσμα. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί αποδεικνύονται εξίσου αδαείς στη γεωγραφία και τη διεθνή πολιτική, καθώς μόνο το 15% και το 14% αντίστοιχα των ψηφοφόρων τους, σύμφωνα με την έρευνα, κατάφερε να βρει τη σωστή θέση της Ουκρανίας. Τα καλύτερα αποτελέσματα επέδειξαν όσοι αυτοχαρακτηρίζονται ανεξάρτητοι πολιτικά (29%) και οι νέοι 18-24 ετών (27%), ανοίγοντας, αν μη τι άλλο, ένα παράθυρο ελπίδας για το μέλλον.

Η έρευνα πάντως, έβγαλε στην επιφάνεια μια ανησυχητική πραγματικότητα: “Οσο πιο λανθασμένες απαντήσεις έδιναν οι ερωτηθέντες”, αναφέρει η έρευνα, “τόσο πιο πρόθυμοι εμφανίζονταν υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και θεωρούσαν τη Ρωσία μείζονα απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα”.

Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι από το σύνολο των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα, μόνο το 13% υποστηρίζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Βγαίνει πάντως μια θλιβερή διαπίστωση: κάθε φορά που ένα Χ ποσοστό Αμερικανών υποστηρίζει ότι η χώρα του θα πρέπει να επιτεθεί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Γιουγκοσλαβία ή αλλού, προφανώς δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει…