You are currently viewing Η λαμπρή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (VIDEO)

Η λαμπρή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (VIDEO)

  • Reading time:1 mins read

Με τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στην έδρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, στο Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε στο Φανάρι στις έξι και τέταρτο το απόγευμα.
Την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου σήμαναν οι παρατεταμένες κωδωνοκρουσίες από το καμπαναριό του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρώμης υποδέχθηκαν στην κυρία είσοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος και Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος. Ο Πάπας Φραγκίσκος και η συνοδεία του εισήλθαν στην κεντρική αυλή του Πατριαρχείου και κατευθύνθηκαν στα Προπύλαια του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου όπου ανέμενε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εισήλθε στον πρόναο του Πατριαρχικού Ναού άναψε κερί και στη συνέχεια μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εισήλθαν στον κυρίως Ναό. Ακολούθησε λαμπρή πανηγυρική δοξολογία για την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία του υποδέχθηκε τον Πάπα και τη συνοδεία του «εις τον ιερόν τούτον χώρον, ένθα η Καθέδρα των Επισκόπων της ιστορικής και μαρτυρικής ταύτης Εκκλησίας, της επιφορτισθείσης υπό της Θείας Πρόνοιας μετά του πολυευθύνου λειτουργήματος της Πρωτοθρόνου των κατά τόπους Αγιοτάτων Ορθοδόξων Εκκλησίων» , όπως τόνισε απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο τον υποδέχεται με χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη, διότι ήρθε από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη «γεφυρούντες δια της κινήσεως Υμών ταύτης συμβολικώς την Δύσιν και την Ανατολήν, κομιστής της αγάπης του Πρωτοκορυφαίου προς τον Πρωτόκλητον αυτάδελφον αυτού».
Στη συνέχεια σημείωσε πως η έλευση του Πάπα μετά την ανάρρησή του στο θρόνο της «Προκαθημένης της αγάπης» αποτελεί συνέχεια των ανάλογων επισκέψεων που είχαν κάνει οι προκάτοχοί του Παύλος Στ’, Ιωάννης-Παύλος Β’ και Βενέδικτος ΙΣτ΄, «μαρτυρούσα τη βούλησίν Υμών και της αγιοτάτης Εκκλησίας της Ρώμης όπως συνεχισθή η αδελφική μετά της Ημετέρας Ορθοδόξου Εκκλησίας σταθερά πορεία, προς αποκατάστασιν της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών ημών».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτησε την επίσκεψη του Πάπα Φραγίσκου στην έδρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ως ιστορικό γεγονός, σε κρίσιμους καιρούς για την ανθρωπότητα. Εξέφρασε τη χαρά και ευχαριστία της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για τη φιλάδελφη επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης εκφράζοντας την ευχή η ιστορική επίσκεψη αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω σύσφιξη των αδελφικών δεσμών των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην αντιφώνησή του εξέφρασε την εγκάρδια ευχαρίστησή του για την αδελφική υποδοχή που του επιφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Αίσθανομαι οτι η χαρά μας είναι πιό μεγάλη γιατί η πηγή της βρίσκεται αλλού, οχι σε εμάς, οχι στο καθήκον μας και στις προσπαθείες μας, οι οποίες βεβαίως υπάρχουν, αλλά στην κοινή αφοσίωση στην πιστότητα του Θεού, που θέτει το θεμέλιο για την ανασυγκρότησι του ναού του που εἰναι η Εκκλήσια» ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρώμης υπενθύμισε την πορεία των αποστόλων Ανδρέα και Πέτρου τους οποίους, όπως ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος «η συνάντησή τους με τον Χριστό τους μετέβαλε από αδελφούς εξ αίματος σε αδελφούς εν τη πίστη και εν τη αγάπη και σ’αυτήν την χαρμόσυνη βραδιά, σε αυτήν την προεόρτιαν προσευχήν θα ήθελα προ πάντων να πώ: αδελφοί στήν ελπίδα».
Η συγκίνηση στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου κορυφώθηκε όταν ο δυο προκαθήμενοι, οι διάδοχοι του Ανδρέα του Πρωτόκλητου και του Πέτρου του Πρωτοκορυφαίου, των αυτάδελφων μαθητών του Ιησού αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης.
Οι δυο προκαθήμενοι ευλόγησαν το ποίμνιο που παρέστη στην πανηγυρική δοξολογία και κατευθύνθηκαν στον Πατριαρχικό Οίκο, όπου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου που αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος, ενώ ο Πάπας του προσέφερε ως δώρα ένα αντίγραφο ελληνικού χειρογράφου του 11ου αιώνα, το πρωτότυπο του οποίου είναι αποθησαυρισμένο στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, καθώς και ένα αντίγραφο ψηφιδωτού με την παράσταση του Χριστού που κοσμούσε τον 9ο αιώνα το ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
Η επίσκεψη του προκαθήμενου της έδρας πρεσβυτέρας Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα κορυφωθεί αύριο το πρωί με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
Στην πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και θα συμμετέχουν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες των δύο Προκαθημένων και ακολούθως θα ευλογήσουν τους πιστούς από τον εξώστη του Πατριαρχείου. Αμέσως μετά στην Αίθουσα του Θρόνου ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη, ανάλογη με εκείνη που υπέγραψαν στην πρόσφατη συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα.