You are currently viewing Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ τίμησε τον μεγάλο λειτουργιολόγο Ιωάννη Φουντούλη

Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ τίμησε τον μεγάλο λειτουργιολόγο Ιωάννη Φουντούλη

  • Reading time:1 mins read

Τα Τμήματα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. διοργάνωσαν διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (19-20/02/2014) προς τιμή και μνήμη του μακαριστού καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη (1927-2007).

Ο αείμνηστος καθηγητής ήταν ο μεγάλος λειτουργιολόγος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος στην πενηντάχρονη ερευνητική του παρουσία άνοιξε διάπλατα νέους ορίζοντες στις λειτουργικές σπουδές. Το έργο του κινήθηκε σε ένα στέρεο δίπολο: την έρευνα των πηγών και τη λειτουργική κατάρτιση του πληρώματος της Εκκλησίας. Στηρίχθηκε σε δυο διακριτούς πυλώνες. Ο πρώτος είχε το πολύτιμο και διαχρονικό άρωμα του Αγίου Όρους, καθόσον ο μακαριστός καθηγητής μαθήτευσε πλησίον σοφών αθωνιτών μοναχών, πρωτίστως στο μετόχι της Αναλήψεως της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα Αττικής. Μέχρι τα τέλη της ζωής του ο καθηγητής θυμόταν με ευγνωμοσύνη την τεράστια επίδραση που είχαν οι Σιμωνοπετρίτες Πατέρες του Μετοχίου Γέρων Ιερώνυμος και παπά – Φώτης στην πνευματική οικοδομή και κατάρτισή του, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη συμβολή και των αγιορειτικών μετοχίων στη διατήρηση της λειτουργικής τάξεως. Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι το Άγιον Όρος είναι ένα ζωντανό πνευματικό εργαστήρι λειτουργικών σπουδών που ακτινοβολεί στην ανά την οικουμένη Ορθοδοξία.

Ο δεύτερος πυλώνας για τον καθηγητή ήταν σημαντικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Δυτικής Ευρώπης, όπως της Λουβέν, των Τρεβήρων, της Ρώμης κ.ά., όπου μαθήτευσε κοντά σε κορυφαίους δασκάλους, όπως οι: Bοtte, Garitte, Ficher, Halkin. Στους δασκάλους του συμπεριλαμβάνεται και ο ημέτερος Παναγιώτης Τρεμπέλας. Σε αυτά τα κέντρα απέκτησε μέθοδο, γνώσεις και κριτήρια υψηλού επιστημονικού επιπέδου, τα οποία καλλιέργησε στη συνέχεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο αείμνηστος καθηγητής είχε το αισθητήριο της ορθόδοξης λατρείας, το οποίο απέκτησε καλλιεργώντας τα τάλαντα που του χάρισε ο Θεός, με τη συνεπή στάση του απέναντι στην Εκκλησία και στην έρευνα. Γνώριζε σε βάθος ότι η ιστορία της λατρείας διδάσκεται μέσα από τις πηγές και ειδικότερα μέσα από τη μελέτη της χειρόγραφης παράδοσης των λειτουργικών βιβλίων.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και η συμβολή του στην οργάνωση και στην προβολή της κειμενικής παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν σημαντική.

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο περιλάμβανε και την παρουσίαση του τιμητικού τόμου προς τιμή του μακαριστού καθηγητή. Σε αυτή παρευρέθησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τελμησού κ. Ιώβ (εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου), ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιάκωβος Χαλίλ (εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννου, διδάκτορος του καθηγητή), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βύλιδος Άστιος (εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου), ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλήθος ακαδημαϊκών δασκάλων, κληρικών, φοιτητών και άλλων μελών της επιστημονικής κοινότητας.

Το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία να διατυπωθούν κρίσεις σχετικά με την πορεία των λειτουργικών σπουδών στην Ελλάδα σήμερα και να τεθούν στόχοι έρευνας. Κατά γενική ομολογία το συνέδριο στέφθηκε με επιτυχία.