You are currently viewing Η θέση του Αν. Υπουργού κ.Κατρούγκαλου περί Εκκλησίας στην Καλαμάτα “δικαιώνει” την Εκκλησία και την προσφορά της!

Η θέση του Αν. Υπουργού κ.Κατρούγκαλου περί Εκκλησίας στην Καλαμάτα “δικαιώνει” την Εκκλησία και την προσφορά της!

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Εκτός από τις επιδόσεις του νέου Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, που με τον allegro χαρακτήρα του και τα μποέμ καμώματά του, τον έχουν κάνει ξεχωριστό ώστε να συζητιέται ανά την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, υπάρχουν κι άλλοι υπουργοί που μας εντυπωσιάζουν από την μέχρι σήμερα διςδρομή τους.

Το γεύμα που παρέθεσε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, ημέρα της Υπαπαντής, ο δήμος Καλαμάτας κ. Νίκας, στους επίσημους προσκεκλημένους ήταν πλούσιο σε ειδήσεις και παρασκήνιο. Και αποκάλυψε την βαθύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για το πώς ακριβώς θα πορευτεί με την Εκκλησία.

Μέχρι τώρα σε αυτό το εορταστικό γεύμα, κάθε φορά που παρατίθετο, το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, προς τους παραβρισκόμενους– οι οποίες σπάνια γινότανε πράξη–την παράσταση εφέτος «έκλεψε» ο μεσσηνιακής καταγωγής αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Υπουργός, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, εξ αφορμής του πολιτικού όρκου που έδωσε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση– για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους– αλλά και στα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν –με κορυφαία τη δήλωση που έκανε ο Επιχώριος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος,για την υποκρισία της νέας κυβέρνησης απέναντι στις σχέσεις της με την Εκκλησία–θέλησε να εκφράσει τη θέση της Κυβέρνησης και να δώσει μία απάντηση, ώστε να σταματήσει ο ψίθυρος και η αναπαραγωγή απόψεων οι οποίες “εις ουδέν οφελούν, παρά μόνον θόρυβος γίνεται..”

Έτσι, παίρνοντας το λόγο ο κ. Υπουργός ως Εκπρόςωπος της Κυβέρνησης, ως είθισται κατά το γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος,ξεκαθάρισε ότι η Αριστερά και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση,όπως ίσως θα ήθελαν και θα εύχονταν μερικοί,αλλά τουναντίον, οι δρόμοι τους τέμνονται και γιαυτό έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και μάλιστα σε αγωνιστικά μονοπάτια!

Προς επίρρωση μάλιστα του ισχυρισμού του, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε στιγμιότυπα από την πρόσφατη ιστορία και μάλιστα επεσήμανε τη συμμετοχή κληρικών της Εκκλησίας μας στην Εθνική Αντίσταση, τονίζοντας ότι ένας από τους Μητροπολίτες της Εκκλησία της Ελλάδος– ο τότε Ηλείας Αντώνιος– διετέλεσε Αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης του ΕΑΜ.( Παρέλειψε,ωστόσο,να πεί οτι ο εν λόγω Ιεράρχης καθαιρέθηκε αργότερα από την επίσημη Εκκλησία ,γιαυτή του την υπηρεσία).

Εκεί,όμως, που ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κατρούγκσλος, έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση και άφησε άφωνο το ακροατήριο ήταν όταν διάβασε απόσπασμα από βιβλίο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, από το οποίο προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας,έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ άλλων, και 168 ιερείς. Και στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε !

Τέλος, σχολίασε ότι εν όψει της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνει η χώρα οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, αλλά να συγκλίνουν στο έδαφος της αλληλεγγύης προς τις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν.

Όπως ήταν φυσικό οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν αίσθηση στο ακροατήριο, το οποίο είχε μάθει να ακούει άλλα πράγματα, αλλά πέρα από κάποιες μουρμούρες δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Κάθε άλλο μάλιστα: έγιναν ευχαρίστως αποδεκτές οι απόψεις του και κυρίως από τους παρευρισκομένους Μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο εκ Κωνσταντινουπόλεως πολιός Ιεράρχης Σεβαστείας Δημήτριος, ισχυρός Ιεράρχης του Θρόνου και εκ των φερομένων διαδόχων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθομαίου, όποτε έλθει αυτή η ώρα!

Κρίμα που στο γεύμα αυτό δεν παρέστη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πιστεύουμε οτι θα έδινε τις πρέπουσες απαντήσεις ή έστω τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευςης επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Με την ευκαιρία αυτή να πούμε οτι το απερχόμενο κυβερνόν κόμμα, εκτός από την συντηρητική του ταυτότητα και τις αστικές αντιλήψεις του,που το φέρνουν πιο κοντά στην Εκκλησία, δεν έκανε ποτέ κάτι θεαματικό υπέρ της Εκκλησίσς! Πού να τολμήσει να διαβάσει βουλευτής της ΝΔ αποσπάσματα από βιβλίο του Μακαριστού Χριστόδουλου;; Είναι σα να διαβάζει δεξιός βουλευτής τον Μαρξ, εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Κάνοντας μία ανακεφαλαίωση των θέσεων που εξέφρασε ο Αν. Υπουργός κ.Κατρούγκαλος, πολλοί τις είδαν σαν μία έμμεση αλλά σαφέστατη απάντησή του στις θέσεις που κατέθεσε πρό ημερών ο Μητροπολίτης Μεσσηνίσς Χρυσόστομος αλλά και για όλα αυτά που εξέφρασαν όλοι οι άλλοι, με αφορμή την διαφοροποίηση του Πρωθυπουργού ως προς την όρκοδοσία! Και μπορεί ο κ.Κατρούγκαλος να μην είπε λέξη περί όρκου και τα σχετικά, αλλά έθεσε το περίγραμμα της πορείας που θα ακολουθήσει η νέα Κυβέρνηση σχετικά με την Εκκλησία.

Ουσιαστικά ο κ. Κατρούγκαλος με τα όσα είπε δικαίωσε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο στα όσα είπε προ ημερών και αποδέχθηκε με λόγια και απόψεις του… Χριστόδουλου, τη στενή σχέση της Ελλαδικής Εκκλησίας με την πορεία της χώρας μας και την ουσιαστική συμβολή της,στο να μείνει αυτός ο τόπος ελεύθερος!

.Επομένως ο κ.Κατρούγκαλος άθελά του δικαίωσε όλους εκείνους που είπαν οτι όποιος πάει να τα βάλλει με την Εκκλησία και να την περιθωριοποιήσει στο τέλος θα περιθωριοποιηθεί ο ίδιος!