You are currently viewing Η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη θέλει αλλαγές για να βρει το σωστό δρόμο στην απονομή δικαίου!

Η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη θέλει αλλαγές για να βρει το σωστό δρόμο στην απονομή δικαίου!

  • Reading time:1 mins read

 

ΧΧΧ.Μία από τις αιτίες που είχαν προβληματίσει και είχαν κάνει τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπό μας Χριστόδουλο, να σπεύσει να σχεδιάσει εκ του μηδενός, το δικαιικό σύστημα της Εκκλησίας μας και να εφαρμόσει ένα διαφορετικό σύστημα απονομής της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, ήταν ότι επικρατούσαν σχεδόν πάντα τα συμφέροντα και το δίκαιο του ισχυροτέρου!
Ανεξαρτήτως του αν είχε δίκαιο ή όχι, ο παραπέμπων κατήγορος Αρχιερεύς, ο κατηγορούμενος ήταν- a priori- πάντα ένοχος!

Χχχ. –“Δεν είναι δυνατόν, έλεγε ο Αείμνηστος Αρχιεπίσκοπός μας Χριστόδουλος, η Εκκλησία να φέρεται ως.. μητριά και να τιμωρεί απάνθρωπα κληρικούς- παιδιά της, που μέχρι χθές ήταν λειτουργοί στο Ιερό Θυσιαστήριο!

—” Ωραία , να τιμωρηθούν οι πραγματικώς ένοχοι, αυτοί που σκανδαλίζουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Αλλά όλοι οι άλλοι, για την ενοχή των οποίων δεν είμαστε βέβαιοι, εκατό τοις εκατό, γιατί να τους διασύρουμε και να τους διώξουμε από την σκέπη και την προστασία της Εκκλησίας;; Και μόνον γιαυτούς, πρέπει κάτι να γίνει!

—“Ποιός είμαι εγώ που θα μπώ  ανάμεσα σε έναν υπό κατηγορία, έστω,κληρικό και στη σχέση του με το Θεό;; Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα! ” Αυτά έλεγε ο μεγάλος Χριστόδουλος, που ανησυχούσε για όλα! Ένα νεύμα του ήταν αρκετό για να κάνει τα πάντα να πάρουν σάρκα και οστά και να κινηθούν πρόσω ολοταχώς! Αλλά δεν δίσταζε να πεί και το.. όπισθεν ολοταχώς!

Δυστυχώς για την Εκκλησία μας και για τους κληρικούς μας,δεν τον άφησαν να φέρει την αλλαγή σε αυτό τον δύσκολο και ευαίσθητο χώρο! Τον σταμάτησαν τα ισχυρά συμφέροντα, τα κόμπλεξ και η κακότητα των συνεπισκόπων του, που ζήλευαν κάθε κίνησή του, η οποία απεδείκνυε την αξία του αλλά και το πόσο υπερείχε όλων των άλλων!Τι τα θέλεις φίλε αναγνώστη.. Η αλήθεια είναι μία: ένας Χριστόδουλος γεννιέται κάθε χίλια χρόνια! Και αν… Είναι δώρο του Θεού εξ ουρανού, προς το ανθρώπινο γένος!

ΧΧΧ. Σήμερα στην Εκκλησία μας δεν απονέμεται σωστή Δικαιοσύνη! Πέρα από την επιβεβλημένη τιμωρία κάποιων…”κραγμένων” περιπτώσεων κληρικών μας, που κάνουν ζημιά στην Εκκλησία, στα υπόλοιπα θέματα οι Αρχιερείς μας “νομίζουν” ότι αποδίδουν Δικαιοσύνη.Δυστυχώς για την Εκκλησία,δεν απομένουν Δικαιοσύνη αλλά κάνουν ό,τι επιβάλλουν τα όποια συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, του δεσποκρατικού μας συστήματος!

ΧΧΧ, Και ερωτώ: πως είναι δυνατόν να απονέμουν Δικαιοσύνη, άνθρωποι που στερούνται στοιχειωδών νομικών γνώσεων ;

Πώς μπορεί να δικάσει ένας Αρχιερεύς και να αποδόσει Δικαιοσύνη όταν δεν έχει διαβάσει καν τη δικογραφία και αρκείται στην άψυχη ανάγνωση της εισήγησης από έναν εισηγητή, που κι αυτού κάποιος του την έγραψε;

ΧΧΧ.Έτσι αφήνουν την…όποια όρκα, με τα νομικά που ξέρει να τους κάνει τον παντογνώστη και να τους χειρίζεται όπως θέλει, κι ενδεχομένως να τους παρασύρει και να τους καθοδηγεί.. Και συνήθως καθοδηγούνται σε έναν κόσμο κακότητας και εκδίκησης!
Και οι εισηγήσεις αποκαλύπτουν συνήθως όλο το έρεβος της ψυχής των δικαστών Αρχιερέων, που βγάζουν τα απωθημένα τους πάνω σε εμπερίστατους κληρικούς που κατηγορούνται οτι διέπραξαν κάποιο παράπτωμα, το οποίο, όμως, μπορεί και να μην το έκαναν! Το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε άνθρωπο, λέγει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, είναι το ισχυρότερο εν ζωή τεκμήριο κάθε θνητού ανθρώπου που τελεί υπό την δαμόκλειο σπάθη μίας κατηγορίας!

ΧΧΧ. Το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο, ήταν έτοιμο την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, να δικάσει τον Πατέρα Ιωάννη Καρακασαλίδη, Αρχιμανδρίτη με σπουδαίο πνευματικό έργο στην ακριτική Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.
Πρωτόδικα είχε τιμωρηθεί σε πνευματική αργία 7,5 ετών, μετά αποδοχών!
Αλλά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, φερόμενος με σκληρά κριτήρια κατά του κληρικού της Μητρόπολής του,του αφαίρεσε τις αποδοχές και κήρυξε μία ιδιότυπη τζιχάντ- κρίμασιν οις οίδε Κύριος!
Το κατηγορητήριο έωλο.. Στερούμενο αληθινών στοιχείων! Αλλά συντεταγμένο από αρχιερατική χείρα που παίζει τη νομική επιστήμη στα πέντε της δάκτυλα.Η ποινή που μπορεί να επιβάλλει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα να είναι ασφαλώς μειωμένη ή έστω η ίδια με την πρωτόδικη!
Αν και στην περίπτωση της έφεσης δεν ισχύει το πρωτόδικο κατηγορητήριο με το οποίο οδηγήθηκε ο πατήρ Ιωάννης στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Μάλιστα η ποινή που του επεβλήθη πρωτόδικα, ήταν άδικη, παράνομη έως εξωπραγματική.
Η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε έναν άγαμο κληρικό– όπως ορίζει ο κανονισμός στα άρθρα 110 και 111– είναι ο ένας χρόνος μόνον. Και για τον έγγαμο παραπάνω.
Αλλά αν ήταν ένοχος των κατηγοριών αυτών υπό τις οποίες οδηγήθηκε στο δικαστήριο ο πατήρ Ιωάννης, θα έπρεπε να καθαιρεθεί..Αλλά δεν καθαιρέθηκε αφού το κατηγορητήριο κατέρρευσε! Δηλαδή υπάρχει περίπτωση ένας κληρικός που κατηγορείται για ένα ηθικό παράπτωμα το οποίο αποδεινύεται, να μην τιμωρηθεί και καθαιρεθεί;; Επομένως τί συνέβη;

XΧΧ. Και αφού δεν βρέθηκε ένοχος, όπως ίσως ήθελαν και επιθυμούσαν κάποιοι, τότε η τιμωρία των 7,5 ετών αργίας, είναι άδικη, παράλογη και εξωπραγματική!
Δυστυχώς στην περίπτωση του πατρός Ιωάννη, για να το πούμε κομψά..”καταστραγήθηκαν”, τα πάντα!
Χθές ήταν το β´βάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Πήρε αναβολή, όμως και o πατήρ ιωάννης, περιμένει υπομονετικά την νέα ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.

ΧΧΧ. Αν ασχοληθεί σοβαρά μία ανεξάρτητη αρχή ή ο επίτροπος δημόσιας διοίκησης, με τον τρόπο που δικάζει η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, φοβούμαι ότι θα αφαιρέσουν από την Εκκλησία αυτό το δικαίωμα να αποδίδει Δικαιοσύνη.Και καλά θα κάνουν δηλαδή, μήπως και σταματήσουν, επιτέλους οι αδικίες κσι οι αυθσιρεσίες που γίνονται!

ΧΧΧ. Μία μέρα μετά τον πατέρα Ιωάννη Καρακασαλίδη, επιδικάσθηκε στο δεύτερο βαθμό, ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σταυρόπουλος, της ιστορικής Μονής Μεταμόρφωσης στη Ναύπακτο, που το σύγχρονο ελληνικό κράτος τη διέλυσε με προεδρικό διάταγμα.
Ότι δεν έκαναν οι Τούρκοι και οι Βαυαροί τόσα χρόνια πριν, το έκαναν οι Έλληνες με τις ευλογίες, τις ενέργειες και την άδεια του οικείου Ιεράρχη!
Ο πατήρ Ιγνάτιος είναι μία παράλληλη απώλεια αυτού του δράματος που περνά η πολύπαθη Μητρόπολη Ναυπάκτου!
Ο άνθρωπος έκανε το λάθος να στηρίξει την Μονή της μετανοίας του και τον Γέροντά του Σπυρίδωνα, που αν είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Ναυπάκτου από το 1984, σήμερα θα ήταν άλλη η πορεία της Εκκλησίας στην συγκεκριμένη Μητρόπολη!Αλλά η διοίκηση της Εκκλησίας μας τότε, επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, είχε άλλα σχέδια διότι όπως έχουμε ξαναπεί, το σύστημά μας είναι καθαρά αρχιεπισκοπικοκεντρικό!

ΧΧΧ. Σήμερα καμαρώνουμε στη θέση της ζηλευτής αυτής Μητρόπολης, εκτός από τον άψογο θεολογικό λόγο του Μητροπολίτη της Ιεροθέου(Βλάχου), μόνο διχασμένο ποίμνιο, ταραγμένες ψυχές και χρέη- που άφησε η Μονή στη Μητρόπολη( περί τα 3 εκ.€).
Και τιμωρούνται κληρικοί και μοναχοί απροσκύνητοι, που αποφάσισαν να μείνουν πιστοί στις αρχές τους και στους όρκους που έδωσαν! Οι κληρικοί αυτοί,υπό άλλες συνθήκες θα είχαν κάνει τη Μητρόπολη να πετάξει!

Όλους και όλα πάντως, τα κρίνει ο Θεός! Όχι μόνον αυτούς που για τον ένα ή τον άλλο λόγο, κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και δικάζονται! Αλλά και αυτούς που δεν κάθονται ποτέ στο εδώλιο! Κυρίως αυτούς!