You are currently viewing Η ασματική ακολουθία της Παννυχίδος στην Χαλκίδα

Η ασματική ακολουθία της Παννυχίδος στην Χαλκίδα

  • Reading time:1 mins read

Με ιδιαίτερη κατάνυξη ετελέσθη για πρώτη φορά, ύστερα από αιώνες, την περασμένη Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, η λησμονημένη Νυχτερινή Ασματική Ακολουθία ΠΑΝΝΥΧΙΣ κατά το Βυζαντινό Κοσμικό Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας.

Τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου κατέκλυσαν ευσεβείς και φιλακόλουθοι Χαλκιδείς, οι οποίοι προσευχήθηκαν μέσα από τους ωραιότατους Ύμνους της Ιεράς Ακολουθίας, τους οποίους απέδωσε με πιστότητα και συνέπεια στην πατρώα Βυζαντινή μας Μουσική ο Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος απαρτιζόμενος απ’ τους διδασκάλους και μαθητές της Σχολής, υπό την χοραρχία του μουσικοδιδασκάλου κ. Δήμου Τσίμπου – Λαμπαδαρίου του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.

Σχετικό ενημερωτικό Προλόγισμα προς όλους τους χριστιανούς έκανε, πριν την έναρξη της Ιεράς Ακολουθίας ο συμπροσευχόμενος Ομότιμος Καθηγητής κ. Γρηγόριος Στάθης, που αποκατέστησε, μελοποίησε και εξέδωσε την Παννυχίδα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Μετά την Ιερά Ακολουθία, τον λόγο έλαβε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ».

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον ομιλητή Γέροντα π. Χριστόδουλο, τον Καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη, και τους Ιεροψάλτες για την αγάπη τους και κάλεσε όλους να χρησιμοποιούν τους ωραιότατους Ύμνους της Ιεράς Ακολουθίας, όπως το «Φύλαξόν με Κύριε», «Ελεησόν με Κύριε» κ.λπ. ως καθημερινή τους προσευχή.

pan1

pan3

pan4