You are currently viewing Η απάντηση της ΕΚΥΟ και η ανταπάντηση της Romfaia-Μετά την δημοσιογραφική παρουσίαση του θέματος θα ακολουθήσει η θέση μας

Η απάντηση της ΕΚΥΟ και η ανταπάντηση της Romfaia-Μετά την δημοσιογραφική παρουσίαση του θέματος θα ακολουθήσει η θέση μας

  • Reading time:1 mins read

Επιστολή απέστειλε πριν από λίγο στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr το Τμήμα Αξιοποιήσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου απαντά στο σημερινό δημοσιεύμα της Romfea.gr με τίτλο: Ανακατεύουν την τράπουλα για το «φιλέτο» της Μητροπόλεως!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΥΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Σήμερα, 03-04-2015, αναρτήθηκε στις 02:05 μετά τα μεσάνυχτα (!) στην ιστοσελίδα Romfea.gr ένα ψευδέστατο και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα, υπογραφόμενο από τον κ. Αιμίλιο Πολυγένη, που αναφέρεται στην μίσθωση του εκκλησιαστικού ακινήτου επί της οδού Μητροπόλεως 15 στην Αθήνα.

Προκειμένου να γίνει γνωστή η αλήθεια ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Στο ακίνητο αυτό στεγαζόταν για πολλές δεκαετίες το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, το οποίο αποχώρησε τον Ιούλιο του 2007.

Έκτοτε, προκειμένου να το μισθώσει η Ε.Κ.Υ.Ο., διεξήγαγε 13 διαγωνισμούς. Σημειώνεται ότι στον 10ο είχε προσφερθεί ετήσιο μίσθωμα 300.000₠ καί στον 12ο 80.000 ₠.

Παράλληλα επέδειξε ενδιαφέρον μεγάλος διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος, Γερμανικών συμφερόντων, ο οποίος ήθελε απευθείας σύναψη συμφωνίας για 99 χρόνια χωρίς διαγωνισμό, προσέφερε 2.000.000₠ προκαταβολικά και 500.000₠ κατ’ έτος, αλλά από τον τρίτο χρόνο και μετά.

Συγχρόνως δε ζητούσε βεβαίωση από την Ε.Κ.Υ.Ο. ότι θα λάβει την άδεια ανακαινίσεως του κτηρίου μέσα σε 3 μήνες από την υπογραφή του συμβολαίου, βεβαίωση την οποία ούτε ο Υπουργός Π.Ε.ΚΑ. δεν θα μπορούσε να δώσει.

Όταν έγινε ο τελευταίος διαγωνισμός ο εν λόγω όμιλος προσκλήθηκε να λάβει μέρος γραπτώς – όπως άλλωστε όλοι οι υπόλοιποι που κατά καιρούς είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την μίσθωση του ακινήτου – αλλά δεν προσήλθε, διότι όπως προελέχθη- ήθελε να ενοικιάσει το κτήριο χωρίς διαγωνισμό και σύμφωνα με τους δικούς του όρους, που έπρεπε να γίνουν εκ των προτέρων δεκτοί από την Ιερά Σύνοδο.

Ο τελευταίος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με γραπτή εντολή της Ιεράς Συνόδου. Προκηρύχθηκε την 05-02-2014 και διεξήχθη την 31-03-2014. Σε αυτόν έλαβαν μέρος η εταιρεία «DIMAND» πού προσέφερε 280.000₠ ετήσιο μίσθωμα και Κοινοπραξία των εταιρειών «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε.», «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε.», «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε.» και «ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ Α.Ξ.Ε.» που προσέφεραν ετήσιο μίσθωμα 700.000₠. Η διάρκεια της μισθώσεως είναι 35 χρόνια.

Το αποτέλεσμα του Διαγωνισμού με όλα τα στοιχεία υπεβλήθη προς έγκριση στη Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Κ.Υ.Ο. και στην Ιερά Σύνοδο, οι οποίες, αφού έλαβαν υπ’ όψιν ότι το κτήριο όχι μόνο δεν αποδίδει τίποτε αλλά όσο παραμένει αμίσθωτο υφίσταται την φθορά του χρόνου και είναι εκτεθειμένο και σε άλλους κινδύνους, έλαβαν τελικά την απόφαση και ανακήρυξαν μισθωτή την Κοινοπραξία που δίνει ετήσιο μίσθωμα 700.000₠.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι όλα όσα γράφει το δημοσίευμα του κ. Πολυγένη είναι χονδροειδή ψέμματα, διότι:

1. Το μίσθωμα δεν είναι 350.000₠ όπως ισχυρίζεται εκείνος, αλλά 700.000₠.

2. Τα έξοδα της δημοπρασίας τα πληρώνει ο Μισθωτής και συνεπώς δεν επιβαρύνεται η Ε.Κ.Υ.Ο..

3. Ο δήθεν ενδιαφερόμενος μεγάλος όμιλος μόνο ενδιαφέρον έδειξε αλλά τελικά δεν έλαβε μέρος στο Διαγωνισμό, αν και προσεκλήθη γραπτώς.

4. Η μίσθωση θα είναι για 35 χρόνια και όχι για 99 χρόνια, όπως ήθελε ο Όμιλος. Συνεπώς μετά την λήξη των 35 χρόνων η Εκκλησία θα έχει στη διάθεσή της ένα ξενοδοχείο που θα μπορεί να το διαπραγματευτεί με πολύ πιο συμφέροντες όρους από σήμερα, που το κτήριο είναι σε κακή κατάσταση.

5. Δεν έγιναν 7 διαγωνισμοί, όπως γράφει ο κ. Πολυγένης, αλλά 13, από τους οποίους οι 8 ήσαν άγονοι.

Συνεπώς είναι ολοφάνερο, ότι σκοπός του συντάκτη του δημοσιεύματος ήταν να δημιουργήσει κακές εντυπώσεις για λόγους που αυτός γνωρίζει, ενώ θα μπορούσε –αν ήθελε- να πληροφορηθεί την αλήθεια από τα ίδια τα στοιχεία του φακέλλου του ακινήτου.
Αθήνα, 03-04-2015

Τα σχόλια της Romfea.gr στην ανακοίνωση της ΕΚΥΟ:

Στην ανακοίνωση της ΕΚΥΟ γιατί αναφέρονται μόνο στους τελευταίους δύο άγονους διαγωνισμούς και όχι στους προηγούμενους εννέα;

Γιατί δε γίνεται καμία αναφορά στην πρόταση διεθνούς συμβουλευτικού οίκου (ένας εκ των 4 μεγάλων παγκοσμίως) να ακολουθείται διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για όλα τα ακίνητα της ΕΚΥΟ;

Ισχύει ότι η ΕΚΥΟ είχε προγενέστερη προσφορά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον ίδιο ξενοδόχο, ενώ διατελούσε πρόεδρος των ξενοδόχων; Γιατί δεν την δέχτηκε;

Αληθεύει ότι ο όμιλος γερμανικών συμφερόντων, πρότεινε με επιστολή του προς την ΕΚΥΟ (με ημερομηνία 21 Μαίου 2013) την ανάληψη της δαπάνης για την πλήρη ανακατασκευή του κτηρίου, την καταβολή του ποσού των 3.750.000 ευρώ έναντι μελλοντικών ενοικίων, πλέον του ποσού των 360.000 ευρώ ετησίως;

Σε επικοινωνία που είχε η Romfea.gr με εκπρόσωπο του γερμανικού ομίλου ο ίδιος διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε έγγραφη πρόσκληση στον διαγωνισμό και χαρακτηριστικά δήλωσε ότι προτίθεται να το καταθέσει σε όποια αρμόδια αρχή του υποδειχθεί.

Η κοινοπραξία όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΥΟ ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό ζήτησε, εκ των υστέρων, τροποποιήσεις της σύμβασης και για ποιον λόγο;

Αληθεύει ότι η δεύτερη εξ αυτών των τροποποιήσεων είχε δρομολογηθεί να υπογραφεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας;

Η Romfea.gr έχει αποδείξει πλείστες φορές πως ούτε τον εντυπωσιασμό επιδιώκει μέσω των δημοσιευμάτων της, ούτε να δημιουργήσει “κακές εντυπώσεις”, αλλά να αποδώσει την πραγματικότητα και να προασπίσει την Εκκλησία.