You are currently viewing Εορτασμός του Αγίου Νικολάου του Πλανά στη Λαμία

Εορτασμός του Αγίου Νικολάου του Πλανά στη Λαμία

  • Reading time:0 mins read

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Πλανά εόρτασε η τοπική μας Εκκλησία με λαμπρότητα την Κυριακή της Τυρινής 2 Μαρτίου, στην Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Λαμίας, όπου πανηγυρίζει το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, που ευρίσκεται κάτωθεν του Ιερού Ναού.

Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος στο κήρυγμά του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο 20ος αιώνας επέφερε πολλά δεινά για την πατρίδα μας, Βαλκανικοί πόλεμοι, προσφυγιά της Μ. Ασίας, κατοχή, εμφύλιοι σπαραγμοί, κατοχή του Αττίλα και άλλα πολλά. Ο Θεός όμως σ’ αυτόν τον περιπετειώδη αιώνα, μας έστειλε παρηγορητάς τους συγχρόνους Αγίους Νεκτάριο, Ραφαήλ Μυτιλήνης, Εφραίμ, Πορφύριο, Παΐσιο, Ιάκωβο, Βησσαρίωνα, Φιλόθεο Ζερβάκο και τον σήμερα τιμώμενο ταπεινό Ιερέα της Εκκλησίας Νικόλαο Πλανά, ο οποίος με την απλότητα, ταπεινότητα και λειτουργική του ζωή εξέπληξε τους μεγάλους σοφούς των Αθηνών και για όλους εμάς είναι το γνήσιο πρότυπο του Ιερέως και του Χριστιανού».

Καταλήγοντας το κήρυγμά του ετόνισε ότι και σήμερα η πατρίδα μας διέρχεται πολυμέτωπη κρίση και για μας προέχει πέραν των οικονομικών η διαφύλαξη των ιερών και των οσίων της πίστεως και της πατρίδος μας.

Και αν έρθουν δεινά από τους εχθρούς της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος να μη αποκάμουμε και να μη απελπιστούμε, γιατί έχουμε τους Αγίους που σκεπάζουν την Πατρίδα μας και στηρίζουν την Ορθοδοξία μας.

Περί το τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους πιστούς για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή του για συμπαράσταση στους σεισμοπαθείς αδελφούς της Κεφαλληνίας και την συγκέντρωση 20.000 Ευρώ, τα οποία και απεστάλησαν στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας και ευχήθηκε τα ελέη του Θεού να είναι πάντοτε πλούσια προς όλους.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιερέως Νικολάου του Πλανά, το οποίο κατέχει η Ιερά Μητρόπολής μας ως πολύτιμο πνευματικό θησαυρό.

Μετά τη Θεία Λειτουργία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε μικρή δεξίωση προς όλους στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, κατά την οποία ο Ποιμενάρχης μας είχε μια ευχάριστη επικοινωνία με τους ενορίτες.