You are currently viewing Εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Αγία Πετρούπολη

Εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Αγία Πετρούπολη

  • Reading time:1 mins read

Με ενθουσιασμό οι Έλληνες που ζουν στην Αγία Πετρούπολη εόρτασαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην όμορφη αυτή και ιστορική πόλη του Ρωσικού Βορρά. Ο εορτασμός φέτος δεν περιορίστηκε στην δεξίωση που κατ’ έτος παραθέτει η Ελληνική Κοινότητα αλλά επεκτάθηκε και στην κυριώνυμη ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τελέσθηκε επίσημη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον προς τούτο παραχωρηθέντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων της Θεολογικής Ακαδημίας της πόλης.

Την άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας (σημειωθήτω ότι η ημέρα αυτή για τους Ρώσους είναι νηστήσιμη λόγω παλαιού εορτολογίου) έδωσε ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Πέτεργκωφ κ. Αμβρόσιος, Σχολάρχης της Θεολογικής Ακαδημίας μετά από αίτηση της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελλήνων φοιτητών της Σχολής. Μετά την Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχαν οι Έλληνες φοιτητές και ελληνομαθείς ιερείς , ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Μπιζάκης, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Δροσίδης, οι ιερείς και οι Έλληνες και φιλέλληνες ρώσοι δεξιώθηκαν στους χώρους της Ακαδημίας όπου ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Νανακούδης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Μετά την δεξίωση οι επίσημοι μετέβησαν στον αδριάντα του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια όπου εψάλη τρισάγιο και κατάθεσαν άνθη σεβασμού και ευγνωμοσύνης.

Προσφώνηση Αρχιμ.Γρηγορίου Νανακούδη στην εόρτια εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αγία Πετρούπολη

Σεβασμιώτατε Άγιε Σχολάρχα,

Εντιμότατε κύριε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος,

Εντιμότατε κύριε Πρόξενε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Άγιοι Πατέρες,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και σεβαστά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αγίας Πετρούπολης,

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Ολοφώτεινη και πανέλαμπρη ξημέρωσε η σημερινή μέρα για το Έθνος μας. Ημέρα κατά την οποία εορτάζουμε το γεγονός της ανατολής της διπλής ελευθερίας μας. Και λέγοντας διπλή εννοούμε αφ’ ενός μεν την ελευθερία του ανθρώπινου γένους από τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου που έφερε στον κόσμο μας ο Χριστός με την ενανθρώπιση του και που σήμερα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, αφ’ ετέρου την εθνική ελευθερία και παλιγεννεσία που οι πατέρες μας σαν σήμερα αποφάσισαν να κληροδοτήσουν στο έθνος και στις επόμενες από εκείνους γενιές.

Τετρακόσια σχεδόν χρόνια μετά από την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαϊου 1453, οπότε η Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη η Νέα Ρώμη έπεσε στον Οθωμανό δυνάστη, ο Ελληνικός λαός, το ευσεβές γένος των Ελλήνων, αποφάσισε στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας της Πελοποννήσου να δώσει τον όρκο σύμφωνα με τον οποίο είτε θα απελευθερώνοταν από την φρικτή σκλαβιά, είτε θα έπεφταν όλοι υπέρ βωμών και εστιών. Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια στέναζε ο Ελληνισμός κάτω από την βαρβαρική κυριαρχία. Και ποιος λαός; Αυτός που έδωσε έναν Πλάτωνα, έναν Αριστοτέλη, έναν Σωκράτη, έναν Μέγα Αλέξανδρο, τόσους και τόσους Πατέρες της Εκκλησίας και μάρτυρες και οσίους. Όμως αυτά τα τετρακόσια χρόνια δεν έχασε την πίστη του στον Θεό. Αυτά τα τετρακόσια χρόνια αντί εθνικού ύμνου έψαλλε τον ύμνο “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια” και σ’ Αυτήν εναπέθετε την ελπίδα και την προστασία του, όπως κάποτε έσκεπε την Κωνσταντινούπολη, έτσι και τώρα να μας λυπηθεί και να μας ξαναδώσει την ελευθερία. Και την ημέρα της γιορτής της, του Ευαγγελισμού ανήμερα, ξέσπασε το μεγάλο πανηγύρι. Μα ποιο πανηγύρι; Πόλεμος ξέσπασε. Όχι, αυτός δεν ήταν πόλεμος, αυτή δεν ήταν μάχη για να θυμηθούμε το δημοτικό άσμα. Από τους γεροντότερους μέχρι τα μικρά παιδιά όλοι ρίχτηκαν στον αγώνα. Και η ελευθερία ήλθε. Και αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: 1) Στην πίστη των αγωνιστών στον Θεό. Ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε: Πρώτα πολεμήσαμε υπέρ πίστεως και ύστερα υπέρ πατρίδος, 2) στην αγωνιστικότητα των Ελλήνων. Παρά τις δυσκολίες, τους διχασμούς και όλα τα δύσκολα που βρέθηκαν στον δρόμο μας, όλοι μα όλοι, έδωσαν τα πάντα για τον ιερό αγώνα και 3) στην πολύτιμη βοήθεια των φιλελλήνων. Στην βοήθεια αυτών που δεν γεννήθηκαν Έλληνες αλλά έγιναν Έλληνες λόγω του ότι μετείχαν του Ελληνικού πνεύματος και πίστεψαν στην αποκατάσταση της αδικίας εναντίον του μικρού μεν αλλά ενδόξου αυτού λαού. Και σ’ αυτό το πάνθεο των φιλελλήνων ξεχωριστή θέση κατέχουν οι Ρώσοι ομόδοξοι αδελφοί μας. Στην πόλη που ζούμε και μιλούμε αυτή την ώρα γράφτηκαν μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες της νεώτερης ιστορίας του Ελληνισμού. Εδώ στην Αγία Πετρούπολη, όπου από την ίδρυση της ο Μέγας Πέτρος και οι ένδοξοι διάδοχοι του Αυτοκράτορες της Αγίας Ρωσικής Αυτοκρατορίας εγκατέστησαν πολλούς συμπατριώτες μας, εμπόρους, ναυτικούς, μηχανικούς, στρατιωτικούς, κληρικούς κ.α., μέχρι λίγο πριν το 1821 ήταν πρωθυπουργός του Τσάρου ο μετέπειτα πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας. Η Αγία Ρωσία όλο το διάστημα της σκλαβιάς σαν ομόδοξη χώρα είχε υπό την προστασία της τους σκλαβωμένους Έλληνες οι οποίοι μετά την συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρτζή είχαν το δικαίωμα να υψώνουν στα εμπορικά πλοία τους τη Ρωσική σημαία. Ευχαριστούμε λοιπόν πολύ τους αδελφούς μας Ρώσους και ανάβουμε κερί στην μνήμη των προγόνων μας που έζησαν και απέθαναν στην πόλη αυτή.

Σεβασμιώτατε Άγιε Σχολάρχα,

Σας ευχαριστούμε θερμότατα για την φιλοξενία της σημερινής μας εορτής. Μέχρι πριν λίγα χρόνια την πόλη αυτή κοσμούσε ένας υπέροχος ναός του Αγίου Δημητρίου της Ελληνικής κοινότητος. Οι δύσκολες καταστάσεις των περασμένων δεκαετίων μας τον στέρησε, όπως άλλωστε και τόσους αλλόυς ναούς. Όμως η φιλόξενη καρδιά σας μας έφερε εδώ σήμερα για να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία και να ευχαριστήσουμε το Θεό για την ελευθερία που μας χάρισε. Ευχόμαστε σε εσάς προσωπικά κάθε αγαθό από τον Θεό και στο ομόδοξο Ρωσικό Έθνος κάθε προκοπή και πρόοδο. Άλλωστε είμαστε ένα. Έχουμε μία πίστη, μία Εκκλησία, έναν Τριαδικό Θεό. Το μόνο που μας χωρίζει είναι η γλώσσα την οποία πιστεύουμε με τις προσευχές σας να μάθουμε και πλέον δεν θα μας χωριζεί ούτε αυτή. Σαν μικρό δώρο παρακαλούμε να δεχτείτε αυτά τα λουλούδια της άνοιξης που έρχετε. Είναι συμβολικά. Είναι στα χρώματα της σημαίας της Ρωσίας (κόκκινο, άσπρο και πράσινο) και στα χρώματα της Ελλάδος (μπλέ σαν την θάλασσα της και άσπρο σαν τον ξάστερο ελληνικό ουρανό). Σας ευγνωμονούμε και ζητούμε και πάλι της ευχές και προσευχές σας.

Στον εκπρόσωπο του Ελληνικού κράτους κο Πρόξενο ευχόμαστε κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλή σταδιοδρομία και εξέλιξη στο διπλωματικό σώμα και τέλος στον κο Πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας Αγίας Πετρούπολης χρόνια πολλά και να μην λησμονούν ποτέ τους προγόνους μας οι οποίοι σ αυτό τον φιλόξενο τόπο έδωσαν την αγάπη και τον μόχθο τους και απετέλεσαν και αποτελούν αξιοσέβαστο και ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Χρόνια πολλά!

Ζήτω ο ένδοξος Ρωσικός λαός!

Ζήτω το Ελληνικό Έθνος!

Ζήτω η Ορθοδοξία μας!

ΠΗΓΗ: Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr