You are currently viewing Ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων

Ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων

  • Reading time:1 mins read

Το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και η βία κατά των γυναικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

Αντιπροσωπεία του ελληνικού τμήματος, που αριθμεί περισσότερα από 380.000 μέλη σε 62 χώρες του κόσμου, ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τις δράσεις της Ένωσης απέναντι στη σύγχρονη δουλεία, που προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, η Ένωση τόσο μέσα από περιοδικές εκδόσεις και φυλλάδια, όσο και μέσα από συνέργειες με δημόσιους λειτουργούς και στελέχη συναρμοδίων υπουργείων και άλλων φορέων, αποβλέπουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη διάσταση, τις μορφές, τις αιτίες και τις επιπτώσεις του φαινομένου του trafficking, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Για τη δράση του Αρχιεπισκόπου και την ευαισθητοποίησή του σε θέματα trafficking, τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών με τον Πρόεδρο του ελληνικού τμήματος κ. Ιωάννη Καραπατάκη θέλησαν να συγχαρούν με συμβολικά δώρα, αλλά και να μεθοδεύσουν κοινούς τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα, ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ελλήνων Αστυνομικών και του μετέφεραν τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία παιδικών σταθμών και την οργάνωση φαρμακείων στα πρότυπα των στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef κάθε χρόνο, παγκοσµίως, περίπου 1,2 εκατοµµύρια παιδιά οδηγούνται σε εξαναγκαστικές, επιβλαβείς εργασίες σε επικίνδυνες συνθήκες, πέφτουν θύµατα σε δίχτυα πορνείας-σεξουαλικής κακοποίησης, στρατολογούνται σε ένοπλες οµάδες ή απάγονται για εµπόριο οργάνων.

Υπολογίζεται ότι 1,8 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, πέφτουν θύµατα σεξουαλικής εκµετάλλευσης στην πολλών δισεκατοµµυρίων δολαρίων εµπορική σεξουαλική βιοµηχανία.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ορισμένες από τις διακινούμενες γυναίκες δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα πού πηγαίνουν και τι είδους δουλειά θα κάνουν.

Μία δεύτερη κατηγορία γυναικών υποψιάζεται ότι προορίζεται για την αγορά του σεξ και τελικά εξαναγκάζεται να εισέλθει εκεί, χωρίς να έχει προηγουμένως συμφωνήσει, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή.

Μια τρίτη κατηγορία γνωρίζει τι δουλειά θα κάνει, αλλά δε γνωρίζει επακριβώς τις συνθήκες.

Η διακίνηση ανθρώπων είναι από τα πιο προσοδοφόρα και ταχέως αναπτυσσόµενα εγκλήµατα σε διεθνές επίπεδο, αφού κάθε χρόνο αποφέρει κέρδη ύψους 10 δισεκατοµµυρίων δολαρίων περίπου.

Με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, είναι η τρίτη πιο επικερδής δραστηριότητα του οργανωµένου εγκλήµατος, µετά την εµπορία ναρκωτικών ουσιών και όπλων.

ΦΩΤΟ: Χρ. Μπόνης

ΠΗΓΗ: Ecclesia.gr