You are currently viewing Εκτός τροπολογίας τα χρηματικά κεφάλαια των φορέων της Εκκλησίας

Εκτός τροπολογίας τα χρηματικά κεφάλαια των φορέων της Εκκλησίας

  • Reading time:1 mins read

Μετά την κατάθεση στην Βουλή της τροπολογίας για τα αποθεματικά κεφάλαια των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και των Ασφαλιστικών Ταμείων (Α.Φ.) επιβεβαιώνεται ότι το Κράτος δεν θεωρεί «δημόσιο χρήμα» τα ίδια χρηματικά διαθέσιμα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου της Εκκλησίας, καθώς δεν τα περιλαμβάνει στην νέα ρύθμιση. Η ρύθμιση συμπληρώνει τον Νόμο 2469/1997. Κατά το μέχρι τώρα νομοθετικό πλαίσιο προβλέπεται ότι από τους «λογαριασμούς ταμιακής διαχείρισης», που έχουν τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Α.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε ιδιωτικές τράπεζες, τα κεφάλαια που μένουν αδιάθετα κάθε 15μερο (δεν χρησιμοποιούνται για τακτικές υποχρεώσεις όπως μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές) η ΤτΕ, χωρίς την συναίνεση του Ν.Π.Δ.Δ., τα συγκεντρὠνει σε κοινό λογαριασμό και τα επενδύει σε κινητές αξίες (π.χ. ομόλογα) του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος είχε εξαιρεθεί τον Ιούνιο 2011 με τον νόμο 3986/2011 από τις παραπάνω ρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι όταν τον Μάρτιο 2012 το Ελλ. Δημόσιο προέβη σε αντικατάσταση ομολόγων που κατείχαν οι ιδιώτες πιστωτές του («κούρεμα» ομολόγων PSI), μείωσε και την αξία των ομολόγων, που προέρχονταν από τον παραπάνω κοινό λογαριασμό των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ., με συνέπεια την απώλεια κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων, των πανεπιστημίων, δημόσιων νοσοκομείων και άλλων δημόσιων οργανισμών.

Με την νέα τροπολογία προβλέπεται πλέον ότι και τα υπόλοιπα κεφάλαια των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ., που δεν θεωρούνται «αδιάθετα» και τηρούνται για τις άμεσες ανάγκες τους σε «λογαριασμούς ταμιακής διαχείρισης» στην ΤτΕ, μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται από την ΤτΕ για την αγορά repos του Ελληνικού Δημοσίου. Σε περίπτωση που το Ν.Π.Δ.Δ. χρειασθεί άμεσα το σχετικό ποσό, μπορεί να ζητήσει την ρευστοποίηση του repos και σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν επιστρέψει πλήρως ή εγκαίρως το ποσό, το Ν.Π.Δ.Δ. θα έχει αξίωση αποζημίωσης έναντι του Δημοσίου.