You are currently viewing Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Ι.Μ. Χαλκίδος

  • Reading time:1 mins read

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, την οποία διοργανώνει από ετών η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς, για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.

Η Εκδήλωση, την οποία υποδειγματικά προλόγισε, με την διακρίνουσα αυτόν γλυκύτητα και χάρη ο αναλαβών και την διοργάνωσή της, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, έγινε στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, την οποία κατέκλυσε πλήθος ευσεβών Χαλκιδέων, παρακολουθώντας το Χορό Ψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Γερογιάννη να αποδίδει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, με άριστο ως προς την απόδοση και το ύφος της ψαλτικής τέχνης τρόπο. Το μέλος της Χορωδίας και θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Κουτσουρός παρουσίασε με άριστο τρόπο τους Ύμνους.

Κύριος ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καβάσων κ. Εμμανουήλ, ο οποίος πραγματεύθηκε επίκαιρη ομιλία με υπέροχα θεολογικά νοήματα και θέμα: «Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Εμμανουήλ, στην εμπνευσμένη ομιλία του τόνισε ότι «η σιωπή ως βίωμα δεν είναι μόνο συναισθηματισμός με ημερομηνία λήξης, είναι μόνιμη κατάθεση ψυχής, που βλέπει, ορά, πονά και πορεύεται μαζί με το Θεό, όχι συνηγορώντας υπέρ αυτού, αλλά επισφραγίζοντας εν τη πράξει της συνεχούς αγάπης τα σταυρικά του λόγια ʽʽΠάτερ άφες αυτοίς…ʼʼ, που εύκολα λέγεται και πανδύσκολα εκφράζεται, ως κατάσταση ψυχής», ενώ χαρακτήρισε την σιωπή του Ιησού ενώπιον του Πιλάτου ως «σιωπή που λαλεί περισσότερο από λόγους ικανούς, εύλαλη σιωπή, σιωπή που ελέγχει πιο πολύ κι από λόγια παχυλά και ως ʽʽαύρα λεπτήʼʼ διαπερνά τα βάθη του είναι μας».

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο άγιο Καβάσων κ. Εμμανουήλ για την παρουσία του και την θαυμάσια ομιλία του προς τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χοράρχη κ. Γεώργιο Γερογιάννη και τα λοιπά μέλη της Χορωδίας, τον άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Νικόδημο, τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής για την φιλοξενία της Εκδήλωσης και φυσικά όλους τους προσελθόντας χριστιανούς, στους οποίους ευχήθηκε αναλόγως για την Μεγάλη Εβδομάδα.