You are currently viewing «Εισοδεύοντες εις την Αγίαν και Μεγάλην Εβδομάδα»

«Εισοδεύοντες εις την Αγίαν και Μεγάλην Εβδομάδα»

  • Reading time:3 mins read

Σήμερα Δευτέρα 7 Απριλίου, ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Βλασίου Αχαρνών σε συνεργασία με την Βυζαντινή Χορωδία, (ανδρώα και γυναικεία), του Δήμου Αχαρνών, χοράρχης της οποίας είναι ο διεθνούς φήμης Μουσικολογιώτατος Χοροδιδάσκαλος κος Δημήτριος Καλομοίρης, οργάνωσε συναυλία εντός του πανσέπτου Ιερόυ Ναού μας με κατανυκτικούς ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας αναφερόμενους εις την σταδιακήν είσοδον του πιστού, εις το Θείον κ΄ Φριχτόν Πάθος και τέλος στην Νικηφόρο και Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κύριου μας Ιησού Χριστού.

Προηγήθηκε χαιρετισμός του Δημάρχου Αχαρνών κου Σωτηρίου Ντούρου και εν συνεχεία επακολούθησε η ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Διονύσιου Λαζαρίδη με θέμα «Εισοδεύοντες εις την Αγίαν κ΄Μεγάλην Εβδομάδα.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέλυσε διεξοδικώς την έννοια της συμπόρευσης, συσταύρωσης και συνανάστασης του πιστού μετά του Νυμφίου Χριστού όπως προβάλλεται ευκρινέστατα και ξεχωριστά σε κάθε Αγία ημέρα κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Εν συνεχεία ο π. Διονύσιος επιχείρησε ερμηνευτική προσέγγιση εις έν έκαστον των ύμνων που επρόκειτο να αποδοθούν από τις χορωδίες, με απώτερο σκοπό να εισάγει το ευλαβέστατο κοινό εις την συμβολική και ερμηνευτική έννοια των ύμνων.

Ομοθυμαδόν το ευλάβεστατο κοινό έλαβε πρόγευση της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, ώστε «κεκαθαρμέναις διαννοίαις», να προσδοκά την έλευση της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, διά να βιώσει χάριτι Θεού οντολογικώς την συμπόρευσιν, συσταύρωσιν και συνανάστασιν του μετά του Σωτήρος Χριστού.

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 2

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 3

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 4

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 6

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 7

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 9

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 11

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 12

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 13

AG VLASIOS MENIDI 7-4-14 15