You are currently viewing Γεράσιμος και Ιουστίνος, τα “φαβορί”για Κεφαλληνία και Καλαμαριά!

Γεράσιμος και Ιουστίνος, τα “φαβορί”για Κεφαλληνία και Καλαμαριά!

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Κάθε φορά που έχουμε εκλογές νέων Μητροπολιτών έρχεται στην επιφάνεια ο τρόπος εκλογής, το σύστημα που εφαρμόζεται και κατά πόσο ορθό είναι!
Στη συνέχεια το ξεχνάμε για να το επαναφέρουν στο προσκήνιο κάποιες σωστές και μετρημένες φωνές, που ανησυχούν πραγματικά για το μέλλον της Εκκλησίας!
Ωστόσο η εκλογή των δύο νέων Μητροπολιτών Καφαλληνίας και Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο αφού αυτός δεν άλλαξε και όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να αλλάξει.
Το σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας μας μπορεί να είναι Συνοδικό, η διοίκησή της ωστόσο ασκείται αρχιεπισκοπικοκεντρικά! Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος αποφασίζει και κινεί τα νήματα στην Ιεραρχία! Οπως εν προκειμένω στις δύο αυτές Μητροπόλεις, επέλεξε να προκρίνει τις υποψηφιότητες για μεν την Κεφαλληνία του γηγενούς Κεφαλλήνιου Αρχιμ. Γεράσιμου Φωκά( που έχει δώσει τη ζωή του στον Αγιο Γεράσιμο και στο λαό του δοκιμασμένου λαού) και για την Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Ιουστίνου Μπαρδάκα( ενός σοβαρού και παραδοσιακού κληρικού με θαυμαστό πνευματικό έργο και επιρροή στη Μακεδονία και σε όλη τη Β. Ελλάδα).
Ασφαλώς κσι όσο βρισκόμαστε στο στάδιο της επώασης των υποψηφιοτήτων, θα ακούγονται και άλλα ονόματα για το τριπρόσωπο και των δύο Μητροπόλεων, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία οτι η εκλογή των δυό φαβορί υποψηφίων Γερασίμου και Ιουστίνου, θα επιτευχθεί με συντριπτική πλειοψηφία, και η κατάληξη αυτή θεωρείται περισσότερο από βέβαιη!
Ωστόσο στο κύμα αυτό της αποδοχής των δύο υποψηφίων έρχεται να προστεθεί η αντίδραση μερίδας Ιεραρχών η οποία διαφωνεί με τον τρόπο που επεβλήθη στην Ιεραρχία η μία τουλάχιστον υποψηφιότητα και η εμφανής ανάμιξη σε αυτήν του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Αρχιμ. Εφραίμ !!
Οταν κοτζάμ Οικουμενικός Πατριάρχης, λένε κάποιοι Ιεράρχες, αδυνατεί να εκλέξει δικό του υποψήφιο σε μία επαρχία του Θρόνου και ο Ηγούμενος Εφραίμ εκλέγει δύο στους δύο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και αυτό πρέπει να απασχολήσει κυρίωςτον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Η προς στιγμήν υποψηφιότητα του Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου για την Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, είχε άδοξο τέλος αφού αναγκάσθηκε όπως λένε οι πληροφορίες μας να την αποσύρει για να μην έλθει αντιμέτωπος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στην περίπτωση αυτή η Αγία Βαρβάρα δεν έκανε το θαύμα της όπως πολλοί το ανέμεναν, αλλά έδωσε το σήμα της φυγής και της απόσυρσης! Φεύγε και σώζου! Κάτι παραπάνω θα ξέρει..
Επίσης η υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Στεφάνου που προβάλλεται για την γειτονική Μητρόπολη Νέας Κρήνης από τον Γέροντα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, θα μπορούσε να έχει πολλές πιθανότητες εκλογής αν δεν ήταν τόσο πρόσφατη η εκλογή με πειρατικό και αντάρτικο τρόπο του Μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ ο οποίος προέρχεται επίσης από την δεξαμενή της Θεσσαλονίκης. Στις περιπτώσεις αυτές η Ιεραρχία αντιδρά με το συναίσθημα του κορεσμού και αναζητά την ανανέωσή της σε νέα πρόσωπα.
Τέλος ορισμένες παράπλευρες υποψηφιότητες για την Κεφαλληνία εξυπηρετούν μόνο τη λογική του πλουραλισμού και δεν έχουν ουδεμία πιθανότητα επιτυχίας ή ανατροπής της ισχυρής υποψηφιότητας του Αρχιμ. Γερασίμου Φωκά, τον οποίο θέλουν και οι πέτρες ακόμη στην δοκιμασμένη Κεφαλλονιά!