You are currently viewing Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα

  • Reading time:1 mins read

Έπειτα από πρόσκληση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,το Σάββατο 23 Μαΐου χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό της Αγ. Βαρβάρας.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας, εξ αφορμής της παρουσίας του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας, έστρεψε τον λόγο σε δύο σημεία.

1. Ο φανατισμός είναι απολύτως καταδικαστέος. Και μάλιστα ο θρησκευτικός. (οδηγεί τον πατέρα να φονεύσει την θυγατέρα του,όπως συνέβη στην Αγ. Βαρβάρα).

Ερωτάται: Να μη μένουμε “εδραίοι, αμετακίνητοι” στα πιστεύω μας; “αληθεύετε εν αγάπη” μας απαντά ο Απ. Παύλος.

Ούτε αλήθεια χωρίς αγάπη, που προκαλεί καταδικαστέους φανατισμούς, ούτε αγάπη χωρίς αλήθεια, που οδηγεί σε ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς.

Όλοι οι πιστοί είναι “αδελφοί εν Χριστώ”. Αλλά και οι εκτός Εκκλησίας, ως πλάσματα του Θεού, είναι αδελφοί με την ευρύτερη έννοια.

Αυτό δεν είναι συγκρητισμός. Ο Χριστός λέει: “Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με”. Ξένος: αλλοεθνής, αλλόθρησκος.

2. Σχετικά με την τιμή των Ιερών Λειψάνων, ο Μητροπολιτης Κορωνείας μεταξύ άλλων ανέφερε: Τα Λείψανα των Αγίων τα τιμάμε γιατί; Μήπως πρόκειται για ένα είδος ειδωλολατρίας; Κατηγορηματικά όχι!

Διακηρύττουμε ότι στον Ανθρωπο αυτόν, όσο ζούσε, κατοίκησε η Χάρη του Αγ. Πνεύματος, που εχαρίτωσε την ψυχή και το σώμα του.

Επομένως αφού αυτό το σώμα εν ζωή ηταν χαριτωμένο και χαριτοφόρο, θα λέγαμε, και χαριτόβρυτο γατί να μη παραμένει και μετά θάνατον;

Το εγκατέλειψε η Χάρις; Τιμώντας, λοιπόν, τα Λείψανα των Αγίων δεν τα λατρεύουμε αυτά καθ ‘ εαυτά, αλλά ζητάμε τις πρεσβείες του τιμωμένου Αγίου και λατρεύουμε το Αγ. Πνεύμα, που καθιστά τα Ι. Λείψανα χαριτόβρυτα.

Βέβαια η Χάρις του Αγ. Πνεύματος δεν περιορίζεται, δεν δεσμεύεται και δεν φυλακίζεται, δεν “αποθηκεύεται” πουθενά.

Όμως ”όπου θέλει πνεί” και, διά των αισθητών που Εκείνο επιλέγει, χαρίζεται. Και επειδή εν Χριστώ “εδοξάσθη η φύσις ημών και προς αφθαρσίαν μετεστοιχειώθη” (Ι. Δαμασκηνός), πιστεύουμε ότι σ’ αυτά τα αίσθητά, μέσω των οποίων χαρίζεται το Πνεύμα, κατατάσσονται και τα Ι. Λείψανα.

Γι’ αυτό και κάθε κατάχρηση ή εμπορευματοποίηση των Ι. Λειψάνων αποτελεί ιεροσυλία και βεβήλωση.

Τα Τίμια Λείψανα δεν είναι δυνατόν να γίνονται αντικείμενα εκμεταλλεύσεως. Αποτελούν για την Εκκλησία “θησαυρόν άσυλον και όλβον πολυτελή”, γι’ αυτό και οι πιστοί σπεύδουν αθρόως να τα προσκυνήσουν.

koronias.agia.barbara-3