You are currently viewing Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ”Πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε τις εντολές που έδωσε ο Άγιος Πορφύριος”

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ”Πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε τις εντολές που έδωσε ο Άγιος Πορφύριος”

  • Reading time:8 mins read

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Ιερό Ησυχαστήριο ”Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος” στο Μήλεσι.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Να αναφερθεί ότι πλήθος προκυνητών κατέκλυσαν το Ιερό Ησυχαστήριο του Οσίου Πορφυρίου στο Μήλεσι για να συνεορτάσουν την μνήμη του Οσίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος στην αρχή αναφέρθηκε στην άνωθεν σοφία η οποία όπως τόνισε χαρακτηριστικά “έρχεται από τον Θεό και μας κάνει άλλους ανθρώπους”.

“Η κοσμική σοφία δεν έχει καμία σχέση με την άνωθεν σοφία, και αυτή την σοφία είχε ο γέροντας Πορφύριος ο Άγιος Πορφύριος”, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την θεραπευτική έννοια της Εκκλησίας, ένα πνευματικό θεραπευτήριο όπως την χαρακτήρισε, όπου δεν κοιτάει τη εγχείρηση πρέπει να κάνει ο καθένας αλλά και από τι υποφέρει.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σε άλλο σημείο τόνισε πως ο Άγιος Πορφύριος, υπεδείκνυε σε όλους να ζήσουν την ζωή του Χριστού.

“Τα δύο χέρια του γέροντος Πορφυρίου έδειχναν δύο κατευθύνσεις, το ένα έδειχνε τον δρόμο προς τον Χριστό και το άλλο χαίδευε το κεφάλι από εκείνον που του ζητούσε βοήθεια” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ακόμη ο Μακαριώτατος πρόσθεσε: “Ο Άγιος Πορφύριος είχε αυτούς τους στόχους πως να μας οδηγήσει κοντά στον Χριστό που τόσο αγάπησε και πως να ξεκουράσει και να αναπαύσει τον κουρασμένο άνθρωπο. Ο Άγιος Πορφύριος αγαπούσε τον Θεό, αγαπούσε και τον άνθρωπο!”

Ο Πορφύριος είναι ο Άγιος της Αρχιεπισκοπής μας

Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Η Εκκλησία μας πρόσφατα τον αγιοκατάταξε και είναι για εμάς σύμβολο, είναι ο πατέρας μας, είναι ο προστάτης μας, είναι άγιος της Αρχιεπισκοπής μας, γιατί με την σύνεση και την σοφία που τον διέκρινε είπε αυτό το κέντρο ότι και να γίνει θα ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει τον πρώτο λόγο γι΄αυτόν τον χώρο”.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε: “Όλοι μαζί εγώ, η Γερόντισα, οι μοναχές και συνεργάτες πρέπει να ακολουθήσουμε τις εντολές και τις οδηγίες που έδωσε ο Άγιος Πορφύριος, ώστε αυτός ο χώρος να γίνει αυτό που οραματιζόταν ο γέροντας.”

ΠΗΓΗ: Romfea.gr

milesi-1

milesi-2

milesi-3

milesi-4

milesi-5

milesi-6

milesi-7

milesi-8

milesi-9

milesi-10

milesi-11

milesi-12

milesi-13

milesi-14

milesi-15

milesi-16

milesi-17

milesi-18

milesi-19

milesi-20

milesi-21

milesi-22

milesi-23

milesi-24