You are currently viewing Από Τρίτη πρωί συνέρχεται η Ιεραρχία.  Πυρετός διεργασιών  για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη  Κίτρους. Προς τα πού κλείνει το μάτι και ποιόν θα στηρίξει ο Αρχιεπίσκοπος; Τί κάνει η πλευρά του Θεσσαλονίκης που δεν θέλει να χάσει την εκλογή ο υποψήφιος που πριμοδοτεί…

Από Τρίτη πρωί συνέρχεται η Ιεραρχία. Πυρετός διεργασιών για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Κίτρους. Προς τα πού κλείνει το μάτι και ποιόν θα στηρίξει ο Αρχιεπίσκοπος; Τί κάνει η πλευρά του Θεσσαλονίκης που δεν θέλει να χάσει την εκλογή ο υποψήφιος που πριμοδοτεί…

  • Reading time:0 mins read

Η Ιεραρχία συνέρχεται από σήμερα Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και ο πυρετός των διεργασιών για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Κίτρους έχει πιάσει κόκκινο.
Στην στήριξη της υποψηφιότητας του Αρχιμ. Γεωργίου Χρυσοστόμου, φαίνεται ότι προσανατολίζεται ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, λίγες μόλις ημέρες, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της Ιεραρχίας, η οποία εκτός των άλλων θα εκλέξει τον νέο μητροπολίτη που θα διαδεχθεί τον εμπερίστατο Γέροντα κ. Αγαθόνικο.

Όσοι παρακολουθούμε από κοντά τα εκκλησιαστικά μας πράγματα και γνωρίζουμε το παρασκήνιο η υποστήριξη του Αρχιμ, Γεωργίου Χρυσοστόμου από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν αναμενόμενη μετά την αποτυχία του Αρχιεπισκόπου να εκλέξει τον συγκεκριμένο κληρικό στην ιστορική Μητρόπολη Λαγκαδά όταν η πλειοψηφία της Ιεραρχίας επέβαλε τον θριαμβευτικώς εκλεγέντα προ τριετίας Ιωάννη.
Ωστόσο για την Μητρόπολη Κίτρους εξεδήλωσε ισότιμο ενδιαφέρον ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκα,ο οποίος κατάγεται από την Κατερίνη και ο οποίος είναι κληρικός με εξαίρετο ήθος και προσφορά.
Μπροστά στην υποψηφιότητα αυτή του Αρχιμ. Δαβίδ, ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να τηρήσει προς στιγμήν, μια μάλλον ουδέτερη στάση, κάτι το οποίο είχε θεωρηθεί αποτέλεσμα παρεμβάσεων από την πλευρά του μ Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε πιέσει και σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, είχε επιτύχει, την ουδετερότητα του Αρχιεπισκόπου στην επικείμενη εκλογική διαδικασία. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και η πολυήμερη απουσία του Αρχιεπισκόπου στο εξωτερικό προκειμένου να υποβληθεί σε εξειδικευμένες φυσικοθεραπείες.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να εντείνει τις προσπάθειές του προς τους εκλέκτορες Μητροπολίτες. Μάλιστα μία δέσμευσή του προς τον Αρχιεπίσκοπο να εισηγηθεί στο Σώμα της Ιεραρχίας τη δημιουργία της προσωποπαγούς Μητρόπολης Φαρσάλων δεν ευοδώθηκε δεδομένου ότι η Ιεραρχία στην πλειοψηφία της δεν θα επιθυμούσε τη δημιουργία μίας τέτοιας Μητρόπολης για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ι.Σ.Ι. η εκλογή του νέου μητροπολίτη θα γίνει την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων, την Πέμπτη, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα υπάρξουν αρκετές “ζυμώσεις”, μεταξύ των εκλεκτόρων στο μεσοδιάστημα.

Αυτό που έχει πάντως ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως άνθρωποι που πρόσκεινται στους δυο υποψηφίους μέχρι σήμερα τουλάχιστον δήλωναν βέβαιοι για την στάση του Αρχιεπισκόπου. Οι μεν της πλευράς του μητροπολίτη Βεροίας που στηρίζει τον π. Γεώργιο Χρυσοστόμου δηλώνουν βέβαιοι για την στήριξη του Αρχιεπισκόπου, οι δε της πλευράς του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που στηρίζει τον π. Δαυίδ Τζιουμάκα δηλώνουν επίσης βέβαιοι για την ουδετερότητα του, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η εκλογή θα είναι μία νίκη των επιγόνων του Μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Χρυσοφάκη, αφού και οι δύο υποψήφιοι είναι δικά του αναστήματα. Απλά μετά την εκλογή του Βεροίας Παντελεήμονος, τον ακολούθησε ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου και μετά το θάνατό του Γέροντα Παντελεήμονος, ο εξίσου εκλεκτός κληρικός Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκας, επέλεξε ως νέο Γέροντά του, τον Θεσσαλονίκης Ανθιμο.
Τώρα οι έχοντες την ευθύνη για την προαγωγή των νέων αυτών κληρικών μάχονται οι δύο νέοι Γεροντάδες: ο Θεσσαλονίκης και ο Βεροίας.
Διπλά σε αυτό το σκηνικό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ έχει κλείσει από καιρό το μάτι στον Βεροίας Παντελεήμονα, για τον εκλεκτό του Αρχιμ. Γεώργιο και κάνει τα στραβά μάτια και στον Θεσσαλονίκης Ανθιμο, για τον δικό του υποψήφιο Αρχιμ. Δαβίδ. Ο κύβος ερρίφθη.. Την Πέμπτη θα φανεί πόσο συνεπείς είναι με τις υποσχέσεις που έδωσαν οι Αγιοι Αρχιερείς μας! Κι όπως ξαναείπαμε…. χείλη Αρχιερέως ουουου ψεύδονται!!