You are currently viewing «Ανυπόδητο Μεταπτυχιακό Μάθημα»

«Ανυπόδητο Μεταπτυχιακό Μάθημα»

  • Reading time:1 mins read

Το Μεταπτυχιακό Μάθημα του Γ´ Εξαμήνου «Ζητήματα Πολιτικής και Θρησκείας στο Βυζάντιο», του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Θεολογίας, του Ιστορικού Τομέα που διδάσκει ο Λέκτορας της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στον «Πύργο Βασιλίσσης» (Κτήμα Σερπιέρη), στο Ίλιον. Το Π.Μ.Σ. του Τμήματος Θεολογίας είναι από τα αρχαιότερα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι μεταπτυχιακοί είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν τον Πύργο, έργο του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Florimond Boulanger (1807-1875), και τους κήπους, έργο των ανακτορικών κηπουρών Σμίτ και Μπαρώ, που είχαν φτιάξει και τον τότε Βασιλικό, και νυν Εθνικό Κήπο. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές διδάχθηκαν το πέρασμα βασικών πολιτικών ιδεών από το Βυζάντιο στο νέο Ελληνικό Κράτος, και την γένεση της «Μεγάλης Ιδέας», σε έναν από τους χώρους που θα μπορούσε να διεκδικήσει την «πατρότητά» της, αλλά που με βεβαιότητα αναπτύχθηκε και εξέθρεψαν οι συμβολισμοί και η δομή των κτηρίων. Άλλωστε, στους έξι φυσικούς λοφίσκους που υπήρχαν στο αγρόκτημα προστέθηκε το 1857 με εντολή της βασίλισσας Αμαλίας και ένας 7ος τεχνητός. Στους λόφους αυτούς η βασίλισσα απέδωσε ονόματα Αργοναυτών (Ιάσων, Πολυδεύκης, Κάστωρ, Θησέας, Ηρακλής, Ορφεύς, Πηλεύς) και στο κτήμα η επωνυμία «Επτάλοφος».

Το σπάνιο πάτωμα, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα παγκοσμίως του είδους του, επέβαλε οι επισκέπτες να παραμείνουν ανυπόδητοι καθ᾽ όλη τη διάρκεια του μαθήματος για να μην προκαλέσουν φθορές (απ᾽ όπου και η φωτογραφία).