You are currently viewing Αντίγραφο εικόνας της Πολιούχου της Σκιάθου δώρισαν σε ναό στο Newport

Αντίγραφο εικόνας της Πολιούχου της Σκιάθου δώρισαν σε ναό στο Newport

  • Reading time:1 mins read

Με αφορμή τον εορτασμό της 100ης επετείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Newport, της Πολιτείας του Rhode Island των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Σκιάθος” δώρισε στην εκκλησία, αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Εικονίστριας, Πολιούχου της Σκιάθου.

Την εικόνα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Θοδωρής Τζούμας, αγιογράφησε και πρόσφερε, η κ. Φωτεινή Καρρά, η οποία μεγάλωσε και έζησε για πολλά χρόνια στο Newport, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στην πατρίδα των γονιών της, τη Σκιάθο.

Την εικόνα παρέδωσαν τα μέλη του Newport Skiathos Club, στον ιερέα του Ναού, στις 15 Νοεμβρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ήταν και είναι σημείο αναφοράς των Ελλήνων του Newport, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, με έντονο φιλανθρωπικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο.

Μία από τις σημαντικότερες γιορτές της εκκλησίας είναι η 21η Νοεμβρίου, γιορτή της Παναγίας Εικονίστριας, Πολιούχου της Σκιάθου.

Με σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Σκιάθος”, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αναπτύξει συνεργασία με το Newport Skiathos Club, από το 2013, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνεται κάθε χρόνο εκδήλωση, ταυτόχρονα στις δύο πόλεις με σύνδεση Skype.

Οι σχέσεις των δύο πόλεων μετρούν πάνω από 140 χρόνια όταν μετανάστευσαν στο Newport οι πρώτοι Σκιαθίτες.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι Σκιαθίτες που μετανάστευαν στην Αμερική πήγαιναν κυρίως στις ανατολικές Πολιτείες, και διάλεγαν να εγκατασταθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, αφού τους ήταν δύσκολο να την αποχωριστούν.

Οι Πολιτείες Rhode Island και Massachusetts συγκέντρωναν τους περισσότερους Σκιαθίτες, η πόλη Newport της Πολιτείας Rhode Island, έγινε κέντρο των Σκιαθιτών, όπως τεκμηριώνεται και από έρευνα στα αρχεία του Elis Island.

Οι περισσότεροι που εγκαταστάθηκαν στο Newport ασχολήθηκαν με το ψάρεμα. Είναι καταγεγραμμένο πως το 1905 το ψάρεμα του αστακού γινόταν αποκλειστικά από τους Σκιαθίτες.

Το 1920, ο πλυθησμός του Newport ήταν 30.000 περίπου με την ελληνική κοινότητα να αριθμεί 205 μέλη.

Η ελληνική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα ιδρύεται και με τη συμβολή των Σκιαθιτών, Σταμάτη Ν. Λογοθέτη και Αναστάσιο Π. Παπαδούλια.

Το 1967, ιδρύεται ο Σύλλογος Σκιαθιτών του Newport “The Island of Skiathos Organization” με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτρη Σαλονικιό.

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Σκιαθιτών του Newport και της πατρίδας τους είχαν σαν αποτέλεσμα την αδελφοποίησή των δύο πόλεων, ύστερα από πρόταση του δήμου Σκιάθου το 1996 προς τον δήμου του Newport.

Οι Σκιαθίτες του Newport, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, πως ποτέ δεν ξέχασαν τη γενέτειρά τους, και υπήρξαν γενναιόδωροι, με χορηγίες τους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του ναού του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και της Παναγίας του Καρδάση, και πρόσφατα, ενίσχυσαν σημαντικά, με το ποσό των 3.260 δολλαρίων, την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου.

Το Newport βρίσκεται στο Aquidneck Island, (Aquidneck, σημαίνει ειρήνη στη γλώσσα των Ινδιάνων).

Το νησί, έκτασης 75 τετραγωνικών μιλίων, ανήκει στην Πολιτεία Rhode Island, την μικρότερη Πολιτεία των Η.Π.Α., η οποία εκπροσωπείται από έναν μόνο Γερουσιαστή, που οι πρόσφατες εκλογές, ανέδειξαν έναν απόγονο Ελλήνων μεταναστών, τον κ. Λεωνίδα Ραπτάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την ‘Ανδρο.