You are currently viewing Αιώνιοι Έλληνες … Από βραδύς σε γλείφουνε, τη μέρα σε.. σταυρώνουν!!!

Αιώνιοι Έλληνες … Από βραδύς σε γλείφουνε, τη μέρα σε.. σταυρώνουν!!!

  • Reading time:1 mins read

Σύσσωμη, σχεδόν, η Ιεραρχία με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θρηνούσε και αποχαιρετούσε εντός του Μητροπολιτικού ναού, τον Ελασσώνος Βασίλειο(αλλά το ποίμνιο, έξω από το ναό, έπινε τη φραπεδιά ή τις μπίρες του, κι έτρωγε αυγά με ….λουκάνικα)

Αν δεν το έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια,το θέαμα αυτό που έζησα στην Ελασσώνα, δεν θα το πίστευα!  Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, έχω ζήσει από κοντά τις εξόδιες ακολουθίες πολλών Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας.  Και έχω αισθανθεί τον παλμό του λαού μας, που αποχαιρετά κάθε φορά τον Ποιμενάρχη του,

>>>> .Το έζησα στην Κομοτηνή όταν οι ακρίτες της Θράκης μας, αποχαιρετούσαν με παγωμένη την καρδιά τον μεγάλο Διγενή ποιμενάρχη τους Δαμασκηνό!
Και τότε ακούσαμε να υποτονθορίζουν όλα τα στόματα το…”σε κλαίει λαός”. Αν και γέρων και ανήμπορος ο Δαμασκηνός έχαιρε της φήμης ηρωικού και αγωνιστή Ιεράρχη που άγγιξε τα όρια της Εθναρχικότητας!

>>> . Το ζήσαμε και δεν το πιστεύαμε, κατά την εξόδιο ακολουθία του αειμνήστου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου, όπου αυτό που βλέπαμε ήταν εντελώς αναντίστοιχο της πνευματικής φήμης που είχε ο Μελέτιος. Μα τί ήταν αυτό που μας σόκαρε; Το να αποχαιρετούν τον πολύ σημαντικό, σοβαρό και στιβαρό Ιεράρχη Μελέτιο, ——ύστερα από 30 χρόνια διαποίμανσης του λαού της Πρέβεζας——γύρω στα 100- 200, το πολύ, άτομα. Ο ναός που ο ίδιος ο Μελέτιος ανήγειρε ήταν γεμάτος από Ιεράρχες και Ιερείς και τις αρχές της πόλης, αλλά ο λαός του Θεού απουσίαζε αισθητά.

>>>> . Το ζήσαμε από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία,λόγω εντοπιότητας, όταν αποχαιρετούσαμε τον Μητροπολίτη Χίου Διονύσιο! Ο Μητροπολητικός ναός κατάμεστος μεν από Αρχιερείς και Ιερείς, αλλά την ώρα που το σκήνωμά του λιτανεύοταν ανά τους κεντρικούς δρόμους της πόλεως Χίου, ο κόσμος που υπήρχε για να τον αποχαιρετήσει δεν ήταν ο αναμενόμενος, ύστερα μάλιστα από 33 χρόνια Αρχιερατείας, σε ένα νησί που θρησκεύεται! Θυμάμαι  κατ´αντιστοιχία, την εξόδιο ακολουθία του αειμνήστου Χίου Χρυσοστόμου, που εποίμανε τη Χίο 11 και όχι 33 χρόνια, όπως ο Διονύσιος και δεν ήταν τόσο δημοφιλής στον κλήρο, λόγω της αυστηρής γραμμής που είχε επιβάλλει! Είχε βουλιάξει το νησί από το λαό που είχε ξεχυθεί στους δρόμους για να αποχαιρετήσει τον σοφό και λόγιο Ιεράρχη!

>>>> . Ζήσαμε την εξόδιο ακολουθία του Γέροντα Αργολίδος Ιακώβου, που αφού παραιτήθηκε της ενεργού υπηρεσίας, ύστερα από λίγο εκοιμήθη. Μολονότι δεν ήταν ιδισιτέρως κοινωνικός και Δημοσιοσχεσίτης, εντούτοις ο λαός του Ναυπλίου και του ευρύτερου νομού Αργολίδος, έδωσε ηχηρά το παρών και τον αποχαιρέτησε ως πραγματικό ποιμενάρχη και πνευματικό πατέρα.Στην περίπτωση του Αργολίδος Ιακώβου,υπάρχει ένα κενό που άφησε πίσω του: έφυγε με το παράπονο στα χείλη, γιατί η Εκκλησία, δια των συνεπισκόπων του δεν προήγαγε σε διάδοχό του όπως το είχε ζητήσει, τον Βοηθό Επίσκοπό του και πνευματικό του ανάστημα, τον Επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο.
>>>. Ζήσαμε την Κοίμηση του συμπαθούς και μετριοπαθούς Μητροπολίτη Ιερισσού Νικοδήμου που μέχρι να ασθενήσει έφυγε
απ´αυτή τη ζωή. Παρέλαβε μία Μητρόπολη σε πλήρη διάλυση και παρέδωσε μία μικρή, αλλά οργανωμένη κυψέλη! Ο λαός τον αγάπησε γιατί ο Νικόδημος ήταν Ιεράρχης των έργων και όχι των λόγων και του πλουτισμού. Η εξόδιος ακολουθία του συγκίνησε φίλους και εχθρούς της Εκκλησίας!

>>>> . Ζήσαμε επίσης, τον αποχαιρετισμό που επεφύλαξε ο λαός της Ηπείρου στον επί τεσσαρακονταετία σημαντικό ποιμενάρχη των Ιωαννίνων Θεόκλητο Σεττάκη.
Θλιβερό περιβάλλον, αποκαρδιωτική κατάσταση. Ο ναός που τελέσθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία έμοιαζε εγκαταλελειμμένος και οι κληρικοί της Μητρόπολης Ιωαννίνων, άμα τη πρώτη εμφανίσει τους, έδιναν την εντύπωση αξύριστων τροφίμων ενός ιδρύματος που τους είχε επιβάλλει ενιαία ενδυμασία. Για ιερείς πάντως της Εκκλησίας μας δεν έμοιαζαν! Παρών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος συνσισθανόμενος την οικτρή κατάσταση εγκατάλειψης της Μητρόπολης, λόγω της μακροχρόνιας ασθένειας του Θεοκλήτου, ανέλαβε ο ίδιος τοποτηρητής. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αποχαιρέτησαν τον σεβαστό Ιεράρχη και πολλοί ακόμη Ιεράρχες.
Αλλά και οι αρχές του μεγάλου νομού, μολονότι δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με τον Γέροντα Ιωαννίνων ήταν όλοι παρόντες! Όσο για το λαό; Ούτε λόγος να γίνεται! Έδωσε το παρών, ένα μικρό … δείγμα του!

>>>>  Τελευταία, αλλά όχι και έσχατη η εξόδιος ακολουθία που ζήσαμε σήμερα, Δευτέρα19 Μαίου, για τον προσφάτως κοιμηθέντα Μητροπολίτη Ελασσώνος Βασίλειο.
Η συμμετοχή Ιεραρχών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο– παρέστησαν και συμμετείχαν περι τους 50 Αρχιερείς, γεγονός που αποκαλύπτει το πόσο αγαπητός ήταν στους Αρχιερείς- συνεπισκόπους του. Αλλά και η συγκίνηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου εμφανής μέχρι την τελευταία στιγμή του ενταφιασμού του Βασιλείου. Οι ομιλητές έπλεξαν το εγκώμιο του προώρως κοιμηθέντος Βασιλείου αλλά δεν τους άκουγε κανείς. Προνομιούχοι όσοι παρακολούθησαν την ακολουθία από την τηλεόραση της 4Ε.
Παρά την φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε σε εκκλησιαστικό, κυρίως, επίπεδο, ο λαός της πόλης της Ελασσώνας, ήταν απλωμένος στις καφετέριες και τα πολλά ουζερί που υπάρχουν στην πλατεία και απολάμβανε την φραπεδιά του ή τις μπίρες, που συνοδεύονταν από σχετικό μεζέ αδιαφορώντας για το δράμα που παίζονταν εντός του Μητροπολιτικού ναού.

Το θέαμα ήταν άκρως απογοητευτικό, αλλά αποδεικνύει, μέχρι κεραίας, δυστυχώς, ότι όσο τα χρόνια περνούν, τόσο πιο πολύ αυξάνει η αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ ποιμένων και ποιμνίου! Τί κρίμα! Αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τέτοιες καταστάσεις και ενδεχομένως να ζήσουμε σε λίγο ακόμη και χειρότερα πράγματα, που θα μας απογοητεύσουν.
Όλη αυτή η πλύση εγκεφάλου που υφίσταται ο λαός μας από τους λογής αθέους και λοιπούς αντιχρίστους, αρχίζει, δυστυχώς, να αποδίδει καρπούς!!!