You are currently viewing Ήταν απαραίτητη αυτή η φιέστα στην ενθρόνιση του νέου Κίτρους Γεωργίου;

Ήταν απαραίτητη αυτή η φιέστα στην ενθρόνιση του νέου Κίτρους Γεωργίου;

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
————————————-

Με πόνο ψυχής χαράσσω τις παρακάτω γραμμές! Φτωχές εκφράσεις, φτωχά ψελλίσματα ενός ανθρώπου που δεν διάκειται αρνητικά προς την Εκκλησία,αλλά είναι κοντά στην Εκκλησία, συμμετέχει ως συνειδητό μέλος της,αλλά έχει άποψη και την εκφράζει άνευ φόβου και εμπάθειας, αλλά με συναίσθημα ευθύνης και συστολής!
Ακόμη κι αν στενοχωρώ κάποιους ανθρώπους, είναι γιατί θεωρώ ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να λέγονται και να ακούγονται από όλους!
Τα όσα θα εκφράσω,λοιπόν, στο σημείωμα αυτό, αποτελούν πάγιες αντιλήψεις μου, οι οποίες δεν εκφράζονται υποκειμενικά για να θίξω κάποιους ανθρώπους– τους οποίους ενδεχομένως δεν συμπαθώ, αφού και δε με συμπαθούν— αλλά για να τους συγκρατήσω από την περαιτέρω φθορά και τα λάθη!

Θεωρώ ,λοιπόν, ότι η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κίτρους Γεωργίου,ήταν ένα υπερβολικό show,τόσο κατά την προετοιμασία του, όσο και κατά την εκτέλεσή του!

Οι εκδόσεις, για παράδειγμα, ανακοινωθέντων από την μαμά Μητρόπολη Βεροίας,του τύπου… “άρχισαν να καταφθάνουν οι αντιπροσωπείες για την ενθρόνιση”, Ή οτι ” οι Μητροπολίτες που θα παρευρεθούν στην ενθρόνιση, θα ξεπεράσουν τους 70, οι 40 από τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες και τα Πατριαρχεία και οι 30 από την Εκκλησία της Ελλάδος”…

Μόνο θυμηδία μπόρεσαν να προκαλέσουν όλα αυτά, παρά να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα προετοιμασίας και προσδοκίας, ενός σημαντικού γεγονότος της Εκκλησίας μας, όπως θα έπρεπε! Σιγά βρε πατέρες, συγκρατηθείτε λίγο και περιορίστε τις αστείες προκλήσεις ! Δεν θα είχαμε και ενθρόνιση του… Πάπα, ούτε η Εκκλησία της Ελλάδος απέκτησε νέο Προκαθήμενο, για να έχουμε τόσο πολυπληθείς αντιπροσωπείες από τις άλλες Εκκλησίες και τα Πατριαρχεία!

Η ενθρόνιση ενός Μητροπολίτη, αποτελεί σαφώς από τη φύση του, ένα σημαντικό εκκλησιαστικό γεγονός,που αφορά πρωτίστως την τοπική κοινωνία στην οποία απευθύνεται! Και κατ´επέκταση όλη την κοινωνία της χώρας μας, που θρησκεύεται!Μπορεί να είναι μοναδικό ως γεγονός, για να έχει, όμως, τα σωστά αποτελέσματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι συγκυρίες ! Και στην περίπτωση αυτή έγιναν πολλές υπερβολές!

Σε μία εποχή που ο λαός μας πεινάει, η χώρα μας δοκιμάζεται και ο ευγενής Γέρων Κίτρους Αγαθόνικος, είναι εν ζωή και εμπερίστατος στο κρεβάτι του πόνου,ανήμπορος μεν αλλά πάντα υπερήφανος και ευθυτενής!! Μπορεί να μην καταλάβει τίποτα από όλα τα δρώμενα αλλά είναι κι αυτό σωστό;
Άραγε, ήταν ανάγκη να γίνουν όλες αυτές οι χλιδάτες εκδηλώσεις και τα τραπέζια; Το είχαν ανάγκη οι πατέρες;
Ος μεν πεινά, ος δε μεθύει! Άλλοι πεινάνε κι άλλοι μεθάνε!
Αν ,ό μη γένοιτο,ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων αντιμετώπιζε κάποιο ανάλογο πρόβλημα και ετίθετο εκτός Ιεραρχίας είτε αναγκαστικά από.. Επιτροπή, είτε παραιτούμενος , θα ήθελαν τα πνευματικά του τέκνα, συμπεριλαμβανομένου και του Κίτρους Γεωργίου , να έκανε ο νεοεκλεγμένος διάδοχός του, κάτι ανάλογα, όσο ο Παντελεήμων θα ήταν τότε ακόμη στη ζωή;
Έχουμε πρώτοι σημειώσει μέσα απ´ αυτό το site ότι η Εκκλησία πρέπει να λύσει το θέμα των Γερόντων και ανήμπορων Ιεραρχών αλλά δεν είναι ανάγκη να φθάνουμε στο άλλο άκρο!

Έχετε δεί σε άλλες Εκκλησίες να γίνονται αυτά τα “καραγκιοζιλίκια”” ;;Και οι χώρες συτές δεν είναι καν στο.. Μνημόνιο!Όπως κι εμείς δεν ήμασταν κάποτε και γιαυτό κάναμε ότι θέλαμε! Λεφτά είχαμε…

Προχθές η Εκκλησία της Βουλγαρίας εξέλεξε νέο Μητροπολίτη, σε μία από τις μεγαλύτερες Μητροπόλεις της, την Μητρόπολη Ρούσσε,την οποία κρατούσε μέχρι τώρα κενή,αφού από εκεί εξελέγη Πατριάρχης Βουλγαρίας ο Νεόφυτος!
Προσέξτε να δείτε αν θα γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις στην ενθρόνιση! Κάθε άλλο!
Και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ακόμη και στην μετακομμουνιστική Ρωσία, παρά τη χλιδή και το χρήμα που ρέει άφθονο πια και εξαγοράζουν τους πάντες, δεν συναντάμε τέτοιες υπερβολές!

Βλέποντας όλο αυτό το θέαμα, στην Κατερίνη– διότι περί θεάματος επρόκειτο– αναρωτιόμουν πόσο έχουμε απομακρυνθεί από την Εκκλησία που ίδρυσαν οι Θεοφόροι Πατέρες, αλλά και τί σχέση μπορούν να έχουν οι Ιεράρχες μας, με την ταπεινοφροσύνη που εξέπεμπε ο φτωχός Ναζωραίος.
Η ενθρόνιση του Κίτρους Γεωργίου, με τον τρόπο που έγινε, δεν ήταν έγκλημα, ήταν…λάθος!!(Ταλευράνδος). Και τέτοια λάθη μας πάνε πίσω και ως Εκκλησία και ως λαό και ως χώρα γιατί είναι σα να βροντοφωνάζουμε ότι δεν πήραμε το μάθημά μας ακόμη!