You are currently viewing Έλαβε το χρίσμα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Αρχιμ. Δημήτριος Αργυρός, για την Κεφαλληνία.

Έλαβε το χρίσμα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Αρχιμ. Δημήτριος Αργυρός, για την Κεφαλληνία.

  • Reading time:0 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Η αιφνίδια Κοίμηση του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη Κεφαλληνίας του καλού μας Γερασίμου, εδημιούργησε δυσαναπλήρωτο κενό, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιεραρχία της Εκκλησίας προσπαθούν να το αναπληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμενος ο Αρχιεπίσκοπος, οι πληροφορίες μας λένε οτι εκάλεσε τον Αρχιμ. Δημήτριο Αργυρό, διευθυντή της Σχολής Βελλά στα Ιωάννινα, μαζί με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο,για να του δώσει το λεγόμενο Αρχιεπισκοπικό “χρίσμα” , την ευλογία του δηλαδή για την επίσημη κάθοδό του στην εκλογή για τη Μητρόπολη Κεφαλληνίας.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε οτι αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ πολλών ονομάτων και κατέληξε στο πρόσωπο του π.Δημητρίου γιατί προφανώς θεωρεί οτι η Εκκλησία του οφείλει να τον αποκαταστήσει μετά την θριαμβευτική εμφάνιση που έκανε κατά την εκλογή της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Στην εν λόγω εκλογή, παρά το πολωμένο κλίμα που επικρατούσε μεταξύ Αθηνών και Φαναρίου, ο Αρχιμ. Δημήτριος Αργυρός, ήλθε δεύτερος, μετά τον εκλεγέντα Μάξιμο και μάλιστα χωρίς να διαθέτει Πατριαρχική βοήθεια ή Αρχιεπισκοπικό ρεύμα και σπρώξιμο!

Και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε αποφασίσει την εκλογή του π. Δημητρίου για την Μητρόπολη Κερκύρας και είχε μοιραστεί την απόφασή του αυτή με τον Μακαριστό Γέροντα Ιωαννίνων Θεόκλητο ο οποίος την είχε ευχαρίστως αποδεχθεί. Μπήκε, όμως,στη μέση ο εκλεγείς Νεκτάριος που ήταν από τα αναστήματα του Χριστοδούλου από τον Βόλο και έτσι ο π.Δημήτριος έμεινε και τότε εκτός μάχης. Επομένως ήλθε τώρα το πλήρωμα του χρόνου για τη δική του προαγωγή! Εξάλλου ο π.Δημήτριος Αργυρός είναι επτανησιακής καταγωγής από την Λευκάδα και αυτό έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση του Αρχιεπισκόπου.
Για την Κεφαλληνία, ωστόσο, δόθηκε σκληρή μάχη από τους τοπικούς φορείς, την κοινωνία της Κεφαλληνίας, τα ομογενειακά σωματεία της Αμερικής αλλά και από επώνυμους και ισχυρούς Έλληνες που διαμένουν στην Πολιτεία για τον π. Νικόλαο Χαρτουλιάρη, τον και Ιατρό, εφημέριο της Παναγίας της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία. Ο π. Νικόλαος ήταν συνυποψήφιος και με τον αείμνηστο Γεράσιμο στην τελευταία εκλογη και παρά το ρεύμα που είχε ο Γεράσιμος τότε, δεν τα πήγε άσχημα και ο π. Νικόλαος! Αντιθέτως έκανε μία αξιοπρεπή εμφάνιση μόνος χωρίς την ειδική βοήθεια κάποιου Γέροντα Ιεράρχη.
Τώρα που περίμενε τη σειρά του και παρά την πανκεφαλληνιακή στρατιά υπέρ του π. Νικολάου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε τη δική του επιλογή. Έτσι γράφεται η εκκλησιαστική ιστορία. Κάποιοι προάγονται, κάποιοι προωθούνται, κάποιοι αποκλείονται για να έλθει αργότερα η σειρά τους ή να μείνουν για πάντα περιμένοντας κι αυτοί την Αρχιερωσύνη, διότι συνήθως “ούτως έδοξε τω Αρχιεπισκόπω”.