You are currently viewing Άνθιμος: «Δεν θέλουμε εντός των τειχών την παρουσία του Ισλάμ»

Άνθιμος: «Δεν θέλουμε εντός των τειχών την παρουσία του Ισλάμ»

  • Reading time:0 mins read

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 30 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο κ. Άνθιμος σε κάποια στιγμή διέκοψε για λίγο για να ενημερώσει το εκκλησίασμα για τον ετήσιο δίσκο που αφορά την οικονομική ενίσχυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Παναγιώτατος αφού ενημέρωσε τους πιστούς, τόνισε ότι ιδιαίτερα η βορειοελλαδίτες πρέπει να ενισχύουν το Πατριαρχείο.

«Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως έλεγε και ο ποιητής Σολωμός, είναι ελεύθεροι πολιορκημένοι! Έχουμε πάει πολλές φορές και έχουμε δει πως είναι, πάντα υπάρχει φρουρά, παρατηρητήριο, τα τηλέφωνα ελέγχονται και πλέον μερικά πράγματα τα λύνουν με αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Άνθιμος.

Σε άλλο σημείο ο Παναγιώτατος υπογράμμισε: «Κάνουν έναν αγώνα! Να είσαι σε μια πόλη με εκατομμύρια μουσουλμάνους καταλαβαίνεται τι γίνεται, αφού οι χριστιανοί εκεί είναι μόνο 3.000 αλλά ο Πατριάρχης είναι ο Πατριάρχης όλων των Ορθοδόξων.»

«Το λέω αυτά για να καταλάβουμε ότι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση στην οποία και εμείς με τις ασθενείς μας δυνάμεις προσφέρουμε για να τους βοηθήσουμε, αλλά προ πάντων να τους βεβαιώσουμε ότι τους ενθυμούμεθα», υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια κήρυξε τον Θείο Λόγο όπου αναφέρθηκε στον Απόστολο Ανδρέα, τονίζοντας ότι ήταν αυτός που ίδρυσε την Εκκλησία στο Βυζάντιο.

Επίσης ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που αντιστέκεται στον να μην πραγματοποιηθεί.

«Δηλαδή να βγαίνουν μέσα από εκεί δάσκαλοι του Ισλάμ σε μια εποχή που ξέρετε τι συμβαίνει με το Ισλάμ, το λέω αυτό γιατί εγώ το έχω ζήσει τριάντα χρόνια στην Θράκη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ακόμη ο κ. Άνθιμος τόνισε: «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη υπόθεση για εμάς να γίνουμε εμείς οι ίδιοι αποδέκτες της βουλήσεως των αρμοδίων να υπάρξει ισλαμική θρησκευτική σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.»

«Το λέω αυτό γιατί ο Ερντογάν προ 10 ημερών δήλωσε ότι η δική μας τουρκική κυριαρχία και δικαιοδοσία καταφθάνει μέχρι και την Θεσσαλονίκη. Αν δεν φυλάξει ο Θεό φανταστείτε τι έχει να γίνει, γι΄ αυτό δεν θέλουμε εντός των τειχών την παρουσία του Ισλάμ» πρόσθεσε ο κ. Άνθιμος.

Σε άλλο σημείο ο Παναγιώτατος διερωτήθηκε ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός που γνώρισε ο ελληνισμός είναι ο τουρκικός ισλαμισμός, συγκεκριμένα 400 χρόνια δουλείας, που αν δεν είχαμε την πίστη θα είχαμε χαθεί.»

Αναφερόμενος σε όλους εκείνους που πηγαίνουν στα Σκόπια για εμπορικούς λόγους, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς οι Έλληνες και οι Ορθόδοξοι δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε συμφέροντα που έχουν υλιστικό χαρακτήρα και να προδίδουμε την πατρίδα μας.»

Ο δυναμικός Ιεράρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε σε αίθουσα της Μητροπόλεως, όπου εκεί έγινε δυναμική αντίδραση για την δημιουργία τμήματος Ισλαμικών Σπουδών.

«Αν δημιουργηθεί αυτό το τμήμα εγώ θα προσφύγω στο ΣτΕ για να ακυρώσω την απόφαση η οποία είναι ασύμφορη για τον λαό μας, και αντίθετη με το Σύνταγμά μας», δήλωσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Άνθιμος.