You are currently viewing Άνθιμος για Ν.Δήμου:«Λυπάμαι πολύ για το κατάντημά του»

Άνθιμος για Ν.Δήμου:«Λυπάμαι πολύ για το κατάντημά του»

  • Reading time:0 mins read

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησίας οι δηλώσεις του Νίκου Δήμου περί μεταφοράς του «Δήθεν Αγίου Φωτός».

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος δήλωσε πως λυπάται για το κατάντημα του συγγραφέα ο οποίος «προσπαθεί να πολεμήσει ένα θεσμό 2.000 ετών που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ορθοδοξίας. Θα είναι κρίμα να χάσει και την ψυχή του».

«Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα –και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς» αναφέρει ο συγγραφέας στο συγκεκριμένο άρθρο του.

Ο κ. Δήμου ερμηνεύει τον όρο αντικληρικός τονίζοντας ότι «ο αντικληρικός δεν είναι απαραίτητα άθεος, ούτε καν εναντίον της θρησκείας. Είναι εναντίον του κλήρου – δηλαδή αντίθετος με τους τρόπους και τις πρακτικές της εκκλησίας. Στην ακρότατη περίπτωση και εναντίον της ύπαρξής της..».

«Μπορεί να την θεωρεί περιττή. Δεν χρειάζεται μεσολαβητές ανάμεσα στον εαυτό του και τον Θεό. Δύναται να είναι κανείς πιστός Χριστιανός χωρίς μητροπολίτες, εικόνες, καντήλια και εξαπτέρυγα. Ίσως μάλιστα να είναι πιο σωστός αυτός που ακολουθεί απλώς την Επί του Όρους Ομιλία».