You are currently viewing Άκυρη η εκλογή Ράστισλαβ στην Τσεχία – Τελεσίγραφο από το Φανάρι

Άκυρη η εκλογή Ράστισλαβ στην Τσεχία – Τελεσίγραφο από το Φανάρι

  • Reading time:2 mins read

Να προχωρήσουν στην εκλογή νέου Προκαθημένου για την Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της, ζητά από την Κληρικολαϊκή Σύναξη της εκεί Εκκλησίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ξεκαθαρίζοντας πως η εκλογή του μητροπολίτη Ράστισλαβ θεωρείται ως «ποτέ γενόμενη» το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει λόγο για «όλεθρο» στον οποίο «οδηγείται το σκάφος της τοπικής ταύτης Εκκλησίας». Μάλιστα στην ίδια επιστολή τονίζεται πως το Πατριαρχείο «αδυνατεί πλέον να προβεί εις την χρήσιν οιασδήτινος εκκλησιαστικής οικονομίας…».

Όπως προκύπτει από την επιστολή του Πατριαρχείου προς την νεότερη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Φανάρι, οι πράξεις που ακολούθησαν δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν.

Την επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου που απευθύνεται προς την αρχιγραμματεία της Ι.Σ της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, υπογράφει ο αρχιγραμματέας της Ι. Σ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ