You are currently viewing Σφηνάκια που τζού-ζουν!

Σφηνάκια που τζού-ζουν!

  • Reading time:1 mins read

28 Ιανουαρίου 2021

🔹Πριν από δεκατρία  ολόκληρα χρόνια, ο Μακαριστός Μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Χριστόδουλός μας, μετά από μία εξάμηνη και οδυνηρή μάχη με την επάρατη νόσο που «φύτευσαν» άρρωστα μυαλά και χέρια στο σώμα του, έφυγε από τη ζωή! 

Έφυγε του κόσμου τούτου «μηδέν έχων πλην τα πάντα κατέχων»! Η καρδιά του, η τόσο καλοσυνάτη και ευρύχωρη, η διαθέτουσα άπλετο χώρο όχι μόνο για φίλους αλλά και για εχθρούς ακόμη, έπαψε να χτυπά! Τα ζεστά και σπινθηροβόλα μάτια του έκλεισαν για πάντα! Η γλυκιά και καθαρή φωνή του σίγησε!Ήταν Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008, όταν τον είδαμε και τον νοιώσαμε για τελευταία φορά! Μετά από το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου που τελέσθηκε ενώπιόν του για τελευταία φορά, ανένηψε για λίγο, αντάλλαξε βλέμματα αγάπης και ενδιαφέροντος με όλους μας, ψιθύρισε λίγες στοργικές λέξεις προς όλους μας, ευλόγησε με το ανήμπορο από τους δυσβάστακτους πόνους χεράκι του και βυθίστηκε και πάλι στην προσευχή! Έτσι πορεύθηκε τις τελευταίες επίγειες ώρες , μέχρις ότου φτερουγίσει η ψυχούλα του στους ουρανούς! Βυθίστηκε σε βαθύ σκότος και κάποια στιγμή ολίγον προ της αποφράδας ώρας , ανύψωσε και τα δύο χέρια του προς τον Κύριο και Θεό μας, τον οποίο υπέρμετρα αγάπησε και θερμότατα λάτρευσε έως την τελευταία στιγμή και εξέπνευσε! Αυτό ήταν σε λίγες γραμμές το τέλος της επίγειας πορείας αυτής της μεγάλης και πολυτάλαντης πνευματικής προσωπικότητας που σημάδεψε τον τόπο μας και άγγιξε στην ψυχή και στο μυαλό, τον λαό μας! Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και σήμερα, δεκατρία  χρόνια από τον θάνατό του, εξακολουθεί να παραμένει στις καρδιές μας! Στις καρδιές των απλών ανθρώπων! Ο Χριστόδουλος εξακολουθεί να ζεί σήμερα,γιατί ο απλός λαός συνεχίζει να τον θυμάται και να τον αποζητά! Όσο και αν κάποια παγωμένα χνότα θέλουν να μας οδηγήσουν στη λήθη, τόσο ο Χριστόδουλος θα είναι ανάμεσά μας!! Αιωνία Του η μνήμη!

🔺Η επικοινωνία μας μέσα από αυτή τη συχνότητα, μπορεί να μην γίνεται σε τακτικές δόσεις αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Επανερχόμαστε σήμερα και ξεκινάμε από το σημείο που σας υποσχεθήκαμε: τα Θεοφάνεια! Ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί έπρεπε να γίνει όλη αυτή η φασαρία για να μπορέσουμε όσοι το θέλαμε και το νοιώθαμε να εορτάσουμε την μεγάλη αυτή εορτή. Έβλεπα τον Πατριάρχη στην Πόλη μέσα σε ένα καθαρά εχθρικό περιβάλλον να επιτελεί το ιερό του καθήκον χωρίς αστυνομίες και πρόστιμα και από κοντά οι πιστοί. Ενώ εμείς εδώ δεν μπορέσαμε να ζήσουμε αυτά που μας κρατούν για αιώνες όρθιους και δεμένους με την πίστη μας. Με το ζόρι και με πολλές προφυλάξεις έριξαν το Σταυρό στη θάλασσα κάποιοι περισσότερο τολμηροί και γενναίοι ιερείς και Αρχιερείς. Και κάποιοι άλλοι ούτε που μπήκαν στον κόπο. Δυστυχώς ο κορονοϊος μας έκανε δειλούς!

🔹Η τολμηρή πράξη του Σεβ. Καλαβρύτων Ιερωνύμου έφερε λένε σε δύσκολη θέση τον Μακαριώτατο γιατί ο Αγιασμός των υδάτων στο Αίγιο  έγινε με παρουσία πιστών. Το θέμα απασχόλησε και τη ΔΙΣ και πολύ σωστά αποφασίστηκε να γίνει μια γενική σύσταση προς όλους( και όχι ειδικά προς  τον Σεβ. Καλαβρύτων) για να υπάρχει μια ενιαία γραμμή από πλευράς Εκκλησίας. Νωρίς το θυμήθηκαν. Τόσο καιρό που ο καθένας τους μας λέει το κοντό και το μακρύ του γιατί δεν επενέβη η Σύνοδος για να τους συνετίσει; Γιατί αφήνουν για παράδειγμα  τον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως να βγαίνει και να λέει όλα αυτά τα επικίνδυνα  αποκυήματα και γιατί δεν του συνιστούν να σιωπήσει;

🔺Τον Καλαβρύτων βρήκαν για  να ξεσπαθώσουν; Γιατί; Επειδή έκανε το καθήκον του; Και μάλιστα μέσα στη Μητρόπολη του; Τι έγινε Άγιοι; Μεταβληθήκαμε σε Πατριαρχείο και οι Ιεράρχες μας έγιναν αίφνης Επίσκοποι που δέχονται εντολές ; Περίεργα πράγματα ! Για να συνέλθουμε λίγο γιατί ο κορονοϊος μας έχει βγάλει από τη σειρά που είχαμε .. Και ξερετε κάτι; Πάνω από τις εντολές για την πανδημία οι οποίες είναι σεβαστές υπάρχει για όλους μας – αλλά για σας ένα παραπάνω- το ιερό καθήκον! Αυτό που ορίζουν οι θείοι και οι ιεροί κανόνες. Εσείς για όλα αυτά θα λογοδοτήσετε και όχι για τις εντολές του Χαρβαλιά και τις μετα-κλιμακτήριες κραυγές της κ. Παγώνη!

‼️Ο Μάρκος πάντως έμαθα ότι για να μην προκαλέσει και φέρει σε δύσκολη θέση την αστυνομία του νησιού  έριξε τον Σταυρό στην… μπανιέρα του! Α μπα; Κάνει και μπάνιο; Συμβαδίζει αυτό  με την καλογερική; Μα μήπως συμβαδίζουν άλλα πράγματα; Τώρα πια τι ψάχνουμε.. Τα πάντα ρεί!

🔺Ελπίζω να άκουσε και να αντιλήφθηκε την καλή και αγαπητική διάθεση της επίσημης Εκκλησίας μας προς τους παλαιοημερολογίτες και να σταματήσει να κάνει δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων αυτών στο νησί! Ας μην τους αναγκάσει να περάσουν στην αντεπίθεση! Και όπως μου είπε ένας συμπολίτης μου, νεώτερος εμού στην ηλικία, εμείς θελουμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά και να μην ανακατεύεται ο ένας στα πόδια του άλλου. Αν όμως αυτός συνεχίσει να μας κυνηγά και να μας διαβάλλει τότε θα περάσουμε και εμείς στην αντεπίθεση! Και τότε να δούμε ποιος θα αποδεχθεί… κλεφτοκοτάς! Αυτό το τελευταίο δεν το κατάλαβα. Αλλά μου είπε: «αυτά προς το παρόν»!

🔺Σωστή και απαραίτητη η απόφαση της ΔΙΣ να μην βγαίνουν και μιλάνε όλοι αλλά μόνον ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ. Είχε παραγίνει το κακό. Ιδίως από έναν δύο νάρκισσους που δεν ησύχαζαν αν δεν έπαιρναν σβάρνα όλα τα κανάλια. Και να πεις ότι συνεισέφεραν στον κοινό σκοπό; Κάθε άλλο. Έπρεπε  να το αποφασίσουν νωρίτερα.Αυτή η ασυδοσία έδειξε το πρόσωπο μιας Εκκλησίας που δεν έχει ενιαία φωνή και στάση ενώπιον μιας κρίσεως αλλά ο καθένας ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα.

🔹Όμως παρά τον περιορισμό που έχουμε τώρα μετά την απόφαση της Συνόδου δεν είναι απαραίτητο να βγαίνει και  ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ και να απαντά σε όλες τις κακοήθειες των τηλεοπτικών …εισαγγελέων. Όχι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να βγάλει και ο Εκπρόσωπος Τύπου   βιβλίο για να τον «δοξάσουμε» ούτε γιατί  δεν τα λέει καλά,  αλλά γιατί σε κάθε ανθρώπινο λάθος που μπορεί να κάνει αυτοί θα βρίσκουν πάντα  την ευκαιρία για να αποδομήσουν την Εκκλησία! Αντιθέτως είναι χρήσιμο να απαντάμε σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε από τον κάθε Μόσιαλο και από το κάθε Δερμιτζάκη. Αυτοί έχουν το λόγο τους όταν μας επιτίθενται! Επομένως πρέπει και εμείς να ανταπαντάμε για να μη νοιώθουν ότι παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο της ενημέρωσης. Ξέρουμε και μείς να κλωτσάμε την μπάλα. Άλλοτε με το κεφάλι μας και άλλοτε με τα πόδια μας!

🔺Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στους Συνοδικούς διαδρόμους μαθαίνω τον τελευταίο καιρό. Πάντα αυτό συνέβαινε όταν είχαμε Μητροπόλεις εν χηρεία ή υπήρχαν φήμες για ενδεχόμενα νέα  κενά! Ποιος τυφλός δεν θέλει να δει το φως του; Ως ένα βαθμό κατανοητό! Αλλά να θυμάστε αυτά που γράφω σήμερα: ο Αρχιεπίσκοπος στο θέμα της επιλογής προσώπων πέρα από τα δύο-τρία ανθρώπινα λάθη που έγιναν κινείται πάντα  πολύ μεθοδικά και σοφά. Ήλθε η ώρα λοιπόν να διορθώσει αδικίες που έγιναν. Θα ξεκινήσει από τη Σύνοδο. Όχι σε επίπεδο γραμματέων ΔΙΣ. Ας δουλέψουν λίγο ακόμη. Θα βρουν τη σειρά τους. Δεν θα αργήσει. Θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, από κληρικούς που έχουν βγάλει μαλλί….. εκεί μέσα! Και μετά θα προχωρήσει και σε άλλα επίπεδα εκτός Συνόδου! Πάντως αυτοί που ράφτηκαν ήδη ας περιμένουν! Οι εκλογές αυτές θα δείξουν και μιαν άλλη πτυχή  του Αρχιεπισκόπου. Να δείτε πως τα καλύτερα τα αφήνει προς το τέλος της διαδρομής,  αν το επιτρέψουν οι κάργες!

🔺Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι στο τιμόνι της Εκκλησίας 13 χρόνια. Σχεδόν τριάμισι χρόνια περισσότερο από τον Μακαριστό Χριστόδουλο και κατά 10 χρόνια λιγότερο από τον Μακαριστό Σεραφείμ. Είναι ο πιο τυχερός Αρχιεπίσκοπος  από πλευράς εσωτερικών αναταραχών και αντιπολίτευσης. Δεν άνοιξε μύτη όλα αυτά τα χρόνια. Διοίκησε και διοικεί  ως απόλυτος άρχων. Αυτά που έλεγαν ως φήμες ότι δήθεν  οι Χριστοδουλικοί θα του κάνουν το έργο του δύσκολο και θα τον αντιπολιτεύονταν δεν επαληθεύτηκαν ποτέ. Πως να τον αντιπολιτευτούν άλλωστε αφού αυτοί ήταν που τον ψήφισαν και τον ανέδειξαν  Αρχιεπίσκοπο;

Και ο Ιερώνυμος δεν υπήρξε ρεβανσιστής παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις ορισμένων ανεγκέφαλων παλαιών και νέων συνοδοιπόρων του που ήθελαν να επιβληθούν των καταστάσεων και να ορίζουν τα γεγονότα . Και ναι μεν κατάφεραν να «επιβληθούν» για να κάνουν οι ίδιοι ρεβανσισμούς και προγκρόμ απομακρύνσεων και εξευτελισμών ανθρώπων που δεν τους ελέγχουν. Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος στα περισσότερα δεν τους ακολούθησε.

🔺Για να καταλάβετε την παράνοια και την …αντιχριστιανική διάθεση  που επικρατεί στα της Εκκλησίας μας αρκεί να σας πω το εξής:

Εγώ για παράδειγμα που ανήκα στην οικογένεια Χριστοδούλου κατά τους γενίτσαρους των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων δεν μπορώ ούτε απέξω από την Εκκλησία να περνώ  σήμερα αφού Αρχιεπίσκοπος είναι ο Ιερώνυμος.

Ενώ κάποιοι που ναι μεν αμείβονται από την Εκκλησία αλλά ασχολούνται με πολυεθνικές και άλλες εξωεκκλησιαστικές δραστηριότητες, μπορούν να συνεχίσουν να μας …δουλεύουν! Δηλαδή χειρότερα και από αυτά που ισχύουν στα κόμματα και στις εναλλαγές κυβερνήσεων. Κάτι που δεν θα έπρεπε να το συναντάμε μέσα στην Εκκλησία.

🔺Το αυτό ισχύει και για άλλους διάττοντες αστέρες οι οποίοι έχουν καταλάβει θέσεις κλειδιά μέσα στην Εκκλησία παρά το θολό παρελθόν τους. Αλλά ούτως έδειξε στο κογκλάδιο που κυβερνά και κινεί τα νήματα παρά τω Αρχιεπισκόπω γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι του χεριού τους. Το θέμα τους είναι ποιους ελέγχουν και ποιους θεωρούν δικούς τους. Αυτοί που δεν ελέγχονται εξοστρακίζονται. Και πολλές φορές κατηγορούνται για ολισθήματα και παρανομίες των άλλων.

🔺Έχω πολλά ράμματα  για τη γούνα τους. Θα τα γράψω ένα- ένα. Μην ανησυχείτε!  Ξεκινώντας από τα Συμβούλια και τις  επιτροπές της Εκκλησίας  που αλλάζουν κατά τα συμφέροντα αυτών που διοικούν παρασκηνιακά, θα τερματίσω  με θέσεις κλειδιά όπως η ΕΚΥΟ  κλπ. Κάνετε λίγη υπομονή! 

‼️Κατανοώ η Εκκλησία να διαθέτει αυτοκίνητα ( μέσω leasing) για τα στελέχη της. Λλλά γιατί πρέπει να είναι μεγαθήρια, γιατί πρέπει να έχουν φιμέ τζαμιά; Γιατί πατέρες μου; Τι μεταφέρετε; Παράνομα εμπορεύματα; Με φιμέ τζάμια κυκλοφορούν οι ρομά και οι έμποροι λευκής σαρκός! Εσείς γιατί; Είναι απαράδεκτο! Τα βλέπει ο κόσμος και αναρωτιέται! Και το θέμα είναι ότι δεν σας βλέπουν όταν είστε μέσα και  σας οδηγεί ο οδηγός σας στον προορισμό σας(αφού σας κρύβουν τα φιμέ τζάμια)   αλλά σας βλέπουν όταν βγαίνετε… και τότε είναι η  μεγάλη έκπληξη! Μου έστειλαν μια σχετική φωτό να βγαίνει αξιωματούχος κληρικός της Συνόδου( όχι Αρχιερεύς)και κατάλαβα και γώ ακόμη την έκπληξη αυτού που τράβηξε τη φωτό  από τον τρόπο που την τράβηξε! Λες και η φωτό θέλει να μιλήσει και να πει στον εξερχόμενο του αυτοκινήτου: που πας ωρέ!!

🔺Και ας μην κρατούν τη θέση οι επιτήδειοι για να την καταλάβει κάποιος εκλεκτός τους. Όποιος και να πάει θα φερθεί με αγάπη. Ας σταματήσουν επιτέλους αυτές οι μεθοδεύσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με την γνήσια Εκκλησιολογία και δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσουν! 

🔺Εδώ και καιρό λέει κάποιοι κινούνται για να βγάλουν  την ακίνητη περιουσία του Προφήτη Ηλία στο σφυρί! Γιατί; Τι συμβαίνει; Γιατί πρέπει να πωλήσουν τόσα περιουσιακά στοιχεία; Μαθαίνω πάντως πως από την Σύνοδο δεν προχωρούν τις διαδικασίες προς τιμή τους. Αλλά το θέμα είναι ποιος και γιατί έχει βαλθεί να ξεπουλήσει  την ακίνητη περιουσία της Μονής; Ας μας εξηγήσουν! Κάτι λένε για χτίσιμο ναών κλπ. Το θέμα μπάζει από παντού. Και μπράβο στον νομικό σύμβουλο της Εκκλησίας που κρατά και δεν προχωρά αυτές  τις πράξεις! 

🔺Αυτά που μου στείλατε για τον Γέροντα Γαβριήλ τον Αγιορείτη και τα οποία όπως μου λέτε αποτελούν προϊόν εξομολόγησης του και έχουν σχέση με τα της Σαντορίνης,  θα αξιοποιηθούν αφού διασταυρωθούν! Δεν μου αρέσει να αδικώ ανθρώπους.  Αλλά είναι απαράδεκτο άλλοι να θεωρούνται Άγιοι και να είναι κινούμενες ωρολογιακές βόμβες αμαρτίας και άλλοι να πεθαίνουν με την ρετσινιά! 

🔺Πάντως η κ. Σούτσου αυτό το καλοκαίρι δεν θα πάει στη Σαντορίνη, ούτε για διακοπές! Είναι tre banal. Αν ήταν για Ζάκυνθο ή Κέρκυρα θα το συζητούσε! Ξέρεις τι είναι να είσαι από τον μπίθουλα και να σου ζητούν να ξαναγυρίσεις εκεί; Έχει άλλα όνειρα! 

🔺-Είσθε και αναιδής βλέπω! Σιλάνς! Ορίστε μας! Ψωμί δεν έχει να φάει και έχει την αξίωσις  και γνώσιν να θέλει  καλύτερη Μητρόπολις  από μένα που έχω εκατομμύρια!!!Ω ρε τι έχουμε να ζήσουμε! 

🔺‼️Πέρασε από Αθήνα… να μη δει και το αίσθημα στην Πλάκα; Αυτή ήταν και η ουσία- ανοσία- ανοησία του ταξιδιού στην Αθήνα: η ανουσία της στιγμής και μετά η κατουσία! Ζηλέψαν την αγάπη τους αφού  δεν μπορούν να είναι μαζί! Μετά πήρε τον Επάνω δρόμο για τη Μονή της μετανοίας του. Κάθε αμαρτωλή  κατρακύλα την ακολουθεί η μετάνοια! Ω Θεέ μου πόσο σε εκμεταλλευόμαστε! Μας ανέχεσαι και μας συγχωρείς! Αλλά έως πότε; 

‼️Χειροτονήθηκε ο άλλος Μητροπολίτης και δεν έννοιωσε την ανάγκη να πει δυο λέξεις και ευχαριστίες για τον προώρως και αδίκως θανόντα Ιεράρχη( πρώτο του γέροντα) για να τον ευχαριστήσει που του άνοιξε τον δρόμο και τον έστειλε στο Φανάρι! Τι να το κάνω που ο χειροτονητήριος λόγος του ήταν πράγματι ωραίος και διαφορετικός; Γροθιά στο στομάχι μπροστά στα κοινότυπα που ακούμε από κάποιους ατάλαντους που θέλουν να παραστήσουν τους μεγάλους θεολόγους την ημέρα της χειροτονίας τους ή της ενθρόνισης τους; Να μην δείχνεις ευγνώμων προς αυτόν που σε μάζεψε και σε χειροτόνησε και σου άνοιξε τις πόρτες; Και μάλιστα έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες προ της προαγωγής σου, με τόσο απρόσμενο και άδικο τρόπο; Το λιγότερο που έχω να πω είναι ντροπή! Και κακώς που και ο Πατριάρχης μετά από αυτή την αταξία και ανόητη παράλειψη δεν πήρε τον λόγο εκ νέου για να κάνει μια αναφορά εις μνημόσυνο του απόντος Αρχιερέως ο οποίος μάλιστα ήταν και Ιεράρχης των νέων χωρών! Φευ! 

🔺 Βαρθολομαίος: «Δεν πείθει μία ιερωσύνη, που επιθυμεί περισσότερο να επιδεικνύεται παρά να θυσιάζεται». Είπε ο Πατριάρχης μας κατά την χειροτονία του νέου Ισπανίας. Και το πήρανε όλοι και το κάναμε μεγάλο θέμα! Ουάου τι είπε! Αλλά ας ρίξουμε όλοι μια ματιά γύρω μας και πρώτος ο Πατριάρχης! Βλέπει πουθενά αυτά που λέει ή τα οραματίζεται; Γιατί τη θυσία δεν την βλέπουμε πουθενά! Μόνο επίδειξη και αλαζονεία παντού! Και αυτό η Εκκλησία θα το πληρώσει πολύ σύντομα! Τα σαθρά θεμέλια που υπάρχουν και επεκτείνονται θα ρίξουν το οικοδόμημα! Ή θα μας αναγκάσουν να αλλάξουμε  ενοίκους! 

‼️🔺❗️Η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της είχε πάρει δύο αποφάσεις- διοικητικής μορφής- που πρέπει να αφαιρεθούν πλέον από τον  επίσημο κατάλογο τιμωριών γιατί αντίκεινται αφ´ενός στον αγαπητικό λόγο της Εκκλησίας η οποία πρέπει να είναι πάντα συγχωρητική αλλά και προς την κάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τιμώρησε δύο Αρχιερείς χωρίς να τους καλέσει σε απολογία. Τον ένα μετά από 36 συναπτά έτη Αρχιερωσύνης τον εξευτέλισε με μία πολύμηνη αργία-ούτε διάκονος δεν τιμωρείται έτσι απάνθρωπα- και τον άλλον αγνοώντας την προσφορά του στην Εκκλησία και την αφοσίωση του στο Φανάρι τον εξοστράκισε και τον οδήγησε στον αργό θάνατο. Μιλάμε δηλαδή για βασανιστήρια ίδια με αυτά που αποφασίζουν και επιβάλλουν άγριες φυλές των Απάτσι στην Αφρική! 

🔺Και γιατί όλα αυτά; Γιατί ο χθεσινός-αυτός που κατέλαβε την εξουσία που μεθόδευε από πολλά χρόνια πριν  και ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα τα κάνει  μπάχαλο έτσι όπως πάει-δεν σήκωνε μυίγα στο σπαθί του. Δεν ήθελε ανθρώπους με γνώμη  δίπλα του! Μόνο yes men! Και το πάει και αλλού! Οι πληροφορίες μας λένε ότι πολύ σύντομα θα βγάλει στη σέντρα και τον άλλον που έχει στοχοποιήσει. Αυτόν που πήγε στην Μητρόπολη του και γύριζε στα Μοναστήρια του χωρίς την παρουσία του! Αυτή την ιδέα έχει περί ποιμαντικής. Αλλά όλα θα πάρουν το δρόμο τους! 

🔺Έχω όμως μια απορία που πολύ θα ήθελα να τη πω πρόσωπο με πρόσωπο στον Πατριάρχη. Βγάλατε κακήν κακώς τον Γέροντα Δημήτριο για να τακτοποιήσετε τα οικονομικά και να τελειώσει ο Άγιος Νικόλαος. Και μέχρι σήμερα ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο! Και όχι μόνον αυτό προστέθηκαν και νέα προβλήματα που δεν τα αντιμετώπιζε επί Δημητρίου η επαρχία του Θρόνου. Διότι ο Γέροντας Αρχιεπίσκοπος δεν είναι κομπλεξικός για να απαιτεί να μνημονεύεται ως ποιμενάρχης σε Μητροπόλεις έχουν τον εκλεγμένο ποιμενάρχη τους. Ούτε ο Γέροντας Δημήτριος θα είχε εισηγηθεί ποτέ τέτοιου είδους τιμωρίες οι οποίες δεν ευτελίζουν τα πρόσωπα των τιμωρημένων Ιεραρχών αλλά τον θεσμό του Επισκόπου και μάλιστα εις την αλλοδαπή, που τα βλέπουν οι ξένοι και μας περιπαίζουν! Ντροπή! Άλλη λέξη δεν κολλά! 

🔺Πήγε ο διωγμένος και εμπερίστατος Μητροπολίτης να λειτουργήσει την ημέρα των Χριστουγέννων σύμφωνα με τις εντολές ππυ του έδωσαν σε αστική Μονή του Πατριαρχείου ούτε καν της Αρχιεπισκοπής. Και ο ηγούμενος επίσκοπος μετά την λειτουργία αφού  τον ευχαρίστησε του είπε ότι λόγω κορονοϊού δεν θα του προσφέρουν καφέ. Και ο άνθρωπος έφυγε. Δεν τα είπε σε μένα, ούτε  μου τα επιβεβαίωσε. Τα έμαθα εγώ μέσα από την πηγή. Ξεχνούν ορισμένοι γενίτσαροι της αυλής ότι ήμουν εκεί τέσσερα σχεδόν χρόνια. Και ξέρω πρόσωπα πράγματα. Και μαθαίνω πολλά! 

Και δεν τα γράφω όλα! Απλά προς το παρόν. 

‼️Μου είπε επιφανής ομογενής γιατί δεν του είπαν να πάει να λειτουργήσει σε μια κοινότητα από την επαρχία που τον εξεδίωξαν; Τι θα πάθαιναν; Θα τους την έτρωγε; Δεν έφυγε από τη θέση του ο άνθρωπος γιατί τον τιμώρησαν για κάτι! Ούτε έκλεψε, ούτε έκανε κάποιο άλλο παράπτωμα για το οποίο τον δίκασαν, τον τιμώρησαν  και τον έδιωξαν. Γιατί δεν μπορούσε να πάει να λειτουργήσει μέρες που ήταν σε μια κοινότητα της πάλαι ποτέ Μητρόπολης του, για να χαρεί και αυτός και οι ομογενείς μας; Μα γίνονται αυτά σε ορθόδοξες εκκλησίες; Πολλά ζητάμε! 

‼️Παρά τις γνωριμίες μου δεν έμαθα τίποτα για το μαλλιοτράβηγμα Σπύρου και Βασίλη στο Μανχάτταν. Το μόνο που μου είπε φίλος μου ήταν λίγο διφορούμενο: αδελφές και παλληκάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια! Το γιατί θα φανεί σε λίγο και θα σου το πω! 

🔺Κληρικός διατελέσας Πρωτοσύγκελλος σε Μητρόπολη του Θρόνου-ο οποίος στάθηκε στο πλευρό και σε όλες τις  ανάγκες που είχε μέχρι το τέλος του ο Γέρων Ποιμενάρχης του – εξεδιώχθη άνευ λόγου και αιτιολογίας από τη θέση που υπηρετούσε. Ο τοποτηρητής που ανέλαβε τον έστειλε μετά την κηδεία στο σπίτι του με την ενθαρρυντική επίκληση: άντε πάενε στο σπίτι σου κι  όταν βγει ο καινούριος θα σου πουν τι να κάνεις! Ο καινούριος βγήκε και όχι μόνο δεν του είπαν αλλά πιστεύω οτι τον ξέχασαν πια! Κατά τα άλλα η Εκκλησία είναι φιλόστοργη μητέρα! Αν μέχρι σήμερα γίνονται τέτοια εγκληματικά  λάθη γιατί να περιμένουνε να διορθωθούμε στα υπόλοιπα; 

Συνεχίζεται…