You are currently viewing Με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες να υποδεχθούν την Δευτέρα το πρωί όλοι οι ναοί το άνοιγμά τους έστω και για ατομική προσευχή!

Με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες να υποδεχθούν την Δευτέρα το πρωί όλοι οι ναοί το άνοιγμά τους έστω και για ατομική προσευχή!

  • Reading time:1 mins read

Στους ναούς θα μπορέσουν να βρεθούν για ατομική προσευχή από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πιστοί ύστερα απο τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι ναοί μας πρέπει να χαιρετήσουν το γεγονός αυτό της επιστροφής με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες. 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είδαμε από τις ανακοινώσεις «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη»υποδέχθηκε «ευχάριστα»  ο διάγγελμα του Πρωθυπουργού για το σταδιακό άνοιγμα των ναών από τις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή αρχικά και από τις 17 Μαΐου με τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία.

Μάθαμε ότι γίνονται απολυμάνσεις αλλά και εσωτερικές διαμορφώσεις των καθισμάτων στον εσωτερικό χώρο των ναών,  προκειμένου να είναι έτοιμοι  να δεχθούν τους πιστούς αρχικά για ατομική προσευχή και σε δύο εβδομάδες για συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία.

Για τον σκοπό αυ­τόν η ΔΙΣ α­πε­φά­σισε να συγ­κλη­θεί την Τρίτη 12η Μα­ΐου 2020 προ­κει­μέ­νου να δι­ευ­κρι­νή­σει τους τρό­πους της ε­πα­να­φο­ράς στην κα­νο­νική λει­τουρ­γική ζωή μας σύμ­φωνα με την σχε­τική α­να­φορά του Πρω­θυ­πουρ­γού και να δώσει τις τελικές κατευθύνσεις. Ήδη όμως  απο τις 14 Μαΐου θα αποσταλούν προς όλες  τις Μητροπόλεις συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο εισόδου και εξόδου απο τον ναό.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε και στην επιστροφή στους χώρους λατρείας, επαναλαμβάνοντας τις ημερομηνίες επιστροφής στις Εκκλησίες, σύμφωνα με το διάγγελμα του  πρωθυπουργού.

«Ευχαριστούμε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος, για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, ευχαριστούμε τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων, για την άριστη συνεργασία και τη στήριξή τους στην κοινή μας προσπάθεια. Από 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή. Από 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.». Μόνο που  αυτή τη φορά δεν μας είπε- και ευτυχώς- ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με το σάλιο.

 Η σταδιακή επιστροφή σύμφωνα με την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου στον Πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά έχουν ήδη αποτυπωθεί στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό και αφορούν στην παραμονή συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων μέσα στις εκκλησίες αλλά και στην τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων μεταξύ τους.

Θα υπάρχουν αντισηπτικά στην είσοδο των εκκλησιών, θα γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις και εξαερισμοί του χώρου, και οι πιστοί θα καλούνται να τηρούν όλους τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν και για κάθε άλλο χώρο, όπου παρατηρείται συγκέντρωση ανθρώπων.

Εξ αρχής η Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι δεν τίθεται θέμα με την  Θεία  Κοινωνία, δεδομένου ότι  το μυστήριο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης.

Η ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ

Αυτό αναφέρθηκε με ξεκάθαρο τρόπο ,μετά τη  συνεδρίαση της ΔΙΣ, από τον εκπρόσωπο Τύπου  Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο:

«Η Θεία Ευχαριστία βασίζεται στους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας. Το μυστήριο της  Θείας Ευχαριστίας βασίζεται στον λόγο του Χριστού (…).  Η κ. Κεραμεως είπε άλλωστε ότι δεν υπεισέρχεται σε θέματα πίστεως. (…) Εμμένουμε στη σταθερή μας άποψη. Δε μπορεί να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Μπορεί ο Χριστός να μεταφέρει τον θάνατο ; Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν την θεία κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία» υπογράμμισε.