You are currently viewing  Απετάξω τω σατανά; Απεταξάμην!

 Απετάξω τω σατανά; Απεταξάμην!

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Κάπου στα 1989 ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πει την ιστορική φράση «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο».
Ήταν τότε που είχε ξεσπάσει το περιβόητο σκάνδαλο Κοσκωτά και η Κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν συνεχώς σε αντιπαραθέσεις.
Εν έτει 2021 έχουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα πάλι έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο, όχι βεβαίως λόγω πολιτικών σκανδάλων. Αλλά αν απαριθμήσουμε τι ζούμε ως πρόσωπα, ως οικογένεια, ως Εκκλησία, ως κοινωνία, ως Έθνος, τότε και το «φρενοκομείο» ωχριά μπροστά τους!
Προβλήματα υπαρξιακά, ψυχολογικά, οικονομικά, μαστίζουν πολλούς συνανθρώπους μας.
«Τα της Εκκλησίας αποίμαντα». 

Έχουμε πλείστες όσες φορές γράψει την αποκαρδιωτική διαπίστωση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που βρίσκει εφαρμογή και στα χρόνια μας.
Η κοινωνία μας σήπεται. Χάθηκε η έννοια του δικαίου, της ηθικής, της αξιοπρέπειας. Πρωταγωνιστούμε στο «δράμα μας» και απλώς το παρακολουθούμε αδιαμαρτύρητα. Διαπιστώνουμε ότι γινόμαστε πειραματόζωα κι όμως το βιώνουμε παθητικά.
Αρχές ηθικής, θεμελιώδη ανθρώπινα και συνταγματικά αναφαίρετα δικαιώματα, κατά το κοινώς λεγόμενο, «πάνε περίπατο».
Οι θεσμοί κατέστησαν διάτρητοι. Η δημοκρατία «υπεχώρησε» (Καρ. Παπούλιας). Οι ανθρώπινες σχέσεις καταλύθηκαν.Η Θεία Κοινωνία αμφισβητήθηκε και παραμερίστηκε.  Όλα θυσιάστηκαν στον βωμό της πνευματικής και οικονομικής κρίσης που έφερε ο κορονοϊος.
Μέσα σ’ αυτήν την παραφροσύνη υπάρχουν κάποιες υγιείς φωνές, κάποιοι άνθρωποι με συγκροτημένη (ακόμη) σκέψη, με διαυγή κρίση, με καθαρό μυαλό, με φωτισμένο νου που αντιστέκονται. Που παραδέχονται φυσικά, πως ναι, υπάρχει κορονοϊός, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους καρκινοπαθείς, τους καρδιοπαθείς, τα παιδιά με αυτισμό, με μεσογειακή αναιμία, συνανθρώπους μας με ανίατες παθήσεις κ.ο.κ.
Υπάρχουν άνθρωποι νουνεχείς που δεν αδιαφορούν γιά την πανδημία, αλλά δεν μπορούν να παραβλέψουν την αλλοίωση που υφίσταται ο ελληνικός πληθυσμός από την αθρόα εισροή των μεταναστών.
Βέβαια,κανείς δεν είναι τόσο…συνωμοσιολόγος που να μην αντιλαμβάνεται την πολεμική κατά της Εκκλησίας.Και όσοι κάνουν πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο είναι διπλά ένοχοι.
Βρέθηκε ο «αποδιοπομπαίος τράγος»!
Η διασπορά του ιού ελέγχεται καλύτερα όταν κλείνουν οι..εκκλησιές. Η μεταδοτικότητα του ιού είναι ιδιαίτερα υψηλή το…Πάσχα, τα …Χριστούγεννα και τον…Δεκαπενταύγουστο.
Η στοχοποίηση του ιερού Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. «Πληρωμένοι» λες τηλεοπτικοί «μαϊντανοί» περιφέρονται από εκπομπή σε εκπομπή «ενημερώνοντας» (sic) την κοινή γνώμη!
Και αυτοί βέβαια που πολεμούν, «δικαίως» το πράττουν! Αυτό  φρονούν, αυτό πιστεύουν, αυτό πρεσβεύουν, γι’ αυτό  ίσως και πληρώνονται να πολεμούν.
Οι ημέτεροι εκκλησιαστικοί ταγοί τι κάνουν; Γιατί σιωπούν; Γιατί δεν αντιδρούν; Αυτό είναι το ζητούμενο.
Φύτρωσαν κάποιοι δοκησίσοφοι, ιατρίζοντες θεολόγοι, αρχολίπαροι «δελφίνοι», βασιλικότεροι του Βασιλέως, που χρησιμοποιούν κάθε σύγχρονο μέσο προκειμένου να στείλουν το δικό τους, πρωτότυπο συνήθως, μήνυμα σύνταξης «τω Καίσαρι».
Επικρατεί μια δαιμονική παράνοια αντεστραμμένης πίστης , που ολοένα καί εξαπλώνεται. Εμείς όμως δεν  φοβόμαστε. Επειδή ειπώθηκε κάποτε απο τα ίδια τα χείλη Του Κυρίου για το  πόσο  μάταιο είναι το  «προς κέντρα λακτίζειν», είναι γνωστό  σε όλους μας ποια θα είναι η κατάληξη όλων αυτών των πραγμάτων.Όσο  και αν μοιάζει αυτή τη  στιγμή οτι έχουν  το πάνω χέρι και θριαμβεύουν το σύστημα κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Εμείς γνωρίζουμε το τέλος . Καί αναμένουμε.
«Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού. Και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν». 
Και θα ήλθε η ώρα που θα ερωτηθούμε ξανά: 
Απετάξω τω σατανά; 
Και θα απαντήσουμε με σιγουριά: 
Απεταξάμην!