Η Βυζαντινή μουσική στην Ελβετική Τηλεόραση

  • Reading time:1 mins read

Αφιερωμένο στην βυζαντινή μουσική και ορθόδοξη λατρεία ήταν το ντοκυμαντέρ της σειράς «Ελληνικές ιστορίες» που πραγματοποιήθηκε από την κρατική Ελβετική τηλεόραση RSI . Στο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Δακαλάκη, έλληνα σκηνοθέτη που ζεί στην Ελβετία και συνεργάζεται με την ελβετική τηλεόραση, προβάλλεται ο τρόπος γραφής, έκφρασης και ερμηνείας της βυζαντινής μουσικής και κυρίως το ύφος της «σχολής Περιστέρη» που για περισσότερα από 50 χρόνια ερμηνεύεται στην Μητρόπολη Αθηνών.
Στο ντοκιμαντέρ φιλοξενείται ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών κ. Αλέξης Κατσαρός, ο οποίος εξηγεί τον τρόπο γραφής της βυζαντινής σημειογραφίας αλλά και το γεγονός ότι η βυζαντινή μουσική ερμηνεύει μελωδικά τα θεία Λόγια.

Ο κ. Κατσαρός αναφέρθηκε επίσης στα πρώτα του βήματα στην βυζαντινή μουσική στην Μητρόπολη Αθηνών ακολουθώντας τον αείμνηστο Σπύρο Περιστέρη, αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί νέοι σήμερα, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, αναγκάζονται να διακόπτουν τις μουσικές σπουδές στα ωδεία.

Ενθαρρυντικό, κατέληξε, είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι πλαισιώνουν τα αναλόγια των Εκκλησιών γιατί η βυζαντινή μουσική είναι πάθος, τρόπος έκφρασης αλλά και προσευχή.