You are currently viewing Αποφάσεις 1ης συνεδρίας της Ιεραρχίας

Αποφάσεις 1ης συνεδρίας της Ιεραρχίας

  • Reading time:0 mins read

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου.

Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής. Αρχικά ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση, η οποία, όπως είπε, αν και δεν διαθέτει ένα κοινό θέμα, έχει όμως βαρύνουσα σημασία.

Ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται η χώρα μας είπε ότι ευθύνη της Εκκλησίας είναι να μεταφέρει την φωνή όσων προσφεύγουν σε

Αυτή, εκφράζοντας την αγωνία τους και δίνοντάς τους δύναμη και ελπίδα. Τόνισε επίσης, την ανάγκη για ενότητα του λαού και πολιτική σταθερότητα της κοινωνίας

Επίσης συνεχάρη τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για το πολυσχιδές έργο, τόσο εκείνων όσο και των κληρικών και λαϊκών συνεργατών τους, και τους προέτρεψε να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην κοινή προσπάθεια για την πολυπόθητη έξοδο της πατρίδας μας από τον οικονομικό ζυγό, επισημαίνοντας ότι, αν και η Εκκλησία αφίσταται της πολιτικολογίας, δεν δύναται ωστόσο να αποστεί και της ευθύνης Της έναντι των ανθρώπων, διότι οφείλει να μεταφέρει τις αγωνίες τους στα ώτα των κυβερνώντων και να μην εγκαταλείψει τον Λαό.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την Ελληνική Πολιτεία που συνεργάστηκε με την Εκκλησία για συγκεκριμένα θέματα και εκκρεμότητες, δίνοντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.

Τόνισε ότι ήταν καιρός η Ελληνική Πολιτεία να κατανοήσει στην πράξη ότι η συνεργασία με την Εκκλησία ενέχει πολλαπλά οφέλη τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην εκρυθμη κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή, καλώντας τους Σεβασμιωτάτους να συμπροβληματιστούν και να προτρέψουν τον πιστό λαό να ενώσει την φωνή του μαζί τους, προσευχόμενοι στον Θεό να διαφυλάξει τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας.

Ο Μακαριώτατος μίλησε και για την ανάγκη επανεξετάσεως του τρόπου εκλογής Αρχιερέων, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί αποκλειστικά δική του ευθύνη να προβεί σε αλλαγές, αλλά απαιτείται να πηγάσει από όλο το Σώμα η τάση για αναθεωρήσεις, γι αὐτό και άνέφερε ότι ίσως χρειασθεί να αφιερωθεί μία ολόκληρη Σύνοδος της Ιεραρχίας για το θέμα αυτό.

Τόνισε ίδιαίτερα στους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς ότι απαιτείται να υπάρχει ομοφωνία στο θέμα της αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, γιατί η οικονομική ανεξαρτησία αποτελεί αναγκαίο όρο για την απρόσκοπτη συνέχεια της διακονίας μας προς τον Λαό. Ανέφερε επίσης ότι σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος ο Νόμος για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τους προέτρεψε να υποστηρίξουν το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου και να αφοσιωθούν στην ορθή εκκλησιαστική παιδεία των υποψηφίων Κληρικών.

Κλείνοντας την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος είπε : «Ως ανώτατο θεσμικό Της όργανο, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας έχει χρέος να μη σταματήσει να προβάλλει προς τους εγγύς και τους μακράν την οικουμενικότητα του μηνύματος του Ευαγγελίου – την ενοποιό αγάπη, την ειρηνική συνύπαρξη και πρωτίστως την πίστη ότι η Εκκλησία είναι ο εύδιος λιμήν όπου οι άνθρωποι μπορούν να βρουν εγγύηση και σωτηρία».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Κατόπιν ανεγνώσθη, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου με θέμα: «Εκκλησία και νέος Ελληνισμός».

Επί της Εισηγήσεως ακολούθησε διεξοδική συζήτηση, στην οποία εξέθεσαν τις θέσεις τους οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ναυπάκτου και Αγιου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος και Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ο Μακαριώτατος πρότεινε, η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης να εκδοθεί από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και να διανεμηθεί στους Ιερούς Ναούς.

Κατόπιν έγινε ενημέρωση του Σώματος της Ιεραρχίας για τα πεπραγμένα των Συνοδικών Επιτροπών της παρελθούσης Συνοδικής Περιόδου (Σεπτέμβριος 2013 έως Αύγουστος 2014) και ακολούθησε συζήτηση.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου ε.ε.