Τα γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ..κ. Βαρθολομαίου.

Τα γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ..κ. Βαρθολομαίου.

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Εις πολλά έτη Δέσποτα!
Σήμερα έχει γενέθλια ο Πατριάρχης του μαρτυρικού Γένους μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης
κ.κ. Βαρθολομαίος.
Γεννήθηκε σε δίσεκτους καιρούς( 29 Φεβρουαρίου 1940), στην σκλαβωμένη σήμερα Ίμβρο μας, που ανήκει στα νησιά του Αρχιπελάγους. Και σε δίσεκτους καιρούς Πατριαρχεύει στο Φανάρι, ως ο Πρώτος της Ορθοδοξίας.
Ανέλαβε τα ηνία του Οικουμενικού Θρόνου στις 22 Οκτωβρίου 1991, σε ηλικία 51 ετών, διαδεχόμενος τον Πατριάρχη της Αγάπης, τον Δημήτριο τον Α ´ ,(1972-1991) που κατάφερε στα είκοσι, σχεδόν, χρόνια της Πατριαρχίας του να κάνει όσα δεν έκαναν Πατριάρχες  επί αιώνες.
Αλλά και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στα 25 έτη που ευρίσκεται στον Θρόνο, έχει κάνει θαύματα, μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτα εχθρικό, όπως είναι αυτό της Τουρκίας!
Είχα την τιμή και την ευλογία να ζήσω πολλές από τις επετείους των γενεθλίων του κοντά του, από τότε που ήταν Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και αργότερα Χαλκηδόνος . Αλλά και ως Πατριάρχης.  Τον Φεβρουάριο του 1992, εόρτασε για πρώτη φορά  σε δίσεκτο έτος τα γενέθλιά του ως Πατριάρχης, μαζί με τον σπουδαίο φίλο, τότε Χαλκηδόνος Ιωακείμ, τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο( ως Δημητριάδος τότε ) και άλλα οικεία πρόσωπα.
Τα γενέθλιά του το 1996, τα εορτάσαμε στην Αττάλεια, σε ένα  μοναδικό περιβάλλον που θύμιζε εξωτική λίμνη. Και το 2000 σε ένα πολύ αγαπητό του θέρετρο, λίγο έξω από την Κωνπολη στο Αttakoy.
Αυτό δε σημαίνει οτι και τις άλλες χρονιές που δεν ήταν δίσεκτες  δεν ήμασταν κοντά του στα γενέθλιά του, έστω μία ημέρα νωρίτερα.
Η τελευταία φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2001. Έκτοτε συνέβησαν πολλά, που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.
Απλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε το λάθος και αφέθηκε εκείνη την εποχή στις συμβουλές και διαβολές  αισχρών ανθρώπων που ήθελαν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις του με τον Χριστόδουλο. Και τα κατάφεραν.
Και είναι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που σήμερα  υφίστανται τα επίχειρα των πράξεών τους τότε. Ναί ,τιμωρούνται για τον κακό ρόλο τους εκείνη την εποχή και τις δόλιες πράξεις τους με το ίδιο και χειρότερο νόμισμα.
Και η συνέχεια που θα υπάρξει θα είναι πολύ πιο οδυνηρή.
“Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης”.
Η επερχόμενη σύγκρουση θα είναι  σφοδρή και θα επιφέρει πολλές απώλειες εκατέρωθεν.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε αντίθεση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εμπιστευόταν τους ανθρώπους του, που ήξερε οτι τον αγαπούσαν και τους στήριζε μέχρι το τέλος!

Ο Πατριάρχης επηρεαζότανε δυστυχώς από όποιον πήγαινε και του έκανε κουτσομπολιά εις βάρος εκείνων που έπρεπε να αποδυναμωθούν και να μην έχουν πλέον επιρροή  στο Φανάρι.
Ναι στην κρίση με την Εκκλησία της Ελλάδος επί Χριστοδούλου, το Φανάρι δεν φέρθηκε ως μητέρα Εκκλησία,  αλλά επέδειξε έναν πρωτοφανή επαρχιωματισμό και  μία απαράδεκτη μικρότητα–στοιχεία που απέδιδε αφελώς στην Εκκλησία της Ελλάδος, τα εζήλωσε το ίδιο και δυστυχώς τα εφάρμοσε..

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος γίνεται σήμερα 76 ετών . Είναι ακόμη νέος και με πολλές αντοχές. Τον πρώτο μεγάλο στόχο της Πατριαρχίας του, για την σύγκληση Αγίας και Μεγάλης Συνόδου επί των ημερών του, τον πέτυχε. Θεού θέλοντος, τον Ιούνιο θα συνέλθει στην Κρήτη η Μεγάλη Σύνοδος όλων των Ορθοδόξων, για πρώτη φορά μετά από αιώνες.
Στα επόμενα χρόνια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για να πετύχει έναν ακόμη μεγάλο στόχο του: να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης, έτσι όπως το οραματιζότανε από τότε που έκλεισε.  Αν το πετύχει κι αυτό, τότε θα δρομολογήσει την επόμενη ημέρα. Θα φροντίσει για την εκλογή ενός ανταξίου διαδόχου του που θα συνεχίσει το έργο του και θα προστατεύσει το καλώς νοούμενον συμφέρον του Πατριαρχείου, που βάλλεται πανταχόθεν από νεοφανείς αλλά και παραδοσιακούς εφιάλτες.
Το πρόσωπο που θα διαδεχθεί κάποια στιγμή τον  Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πρέπει να είναι μία ισχυρή και αδιάβλητη προσωπικότητα ,η οποία θα αντέξει να σηκώσει στους ώμους της την τεράστια κληρονομιά και παρακαταθήκη που θα αφήσει πίσω του ο Βαρθολομαίος. Και όσο το σκεφτόμαστε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το γεγονός τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επόμενη ημέρα.

Γιαυτό ας ανάψουμε όλοι σήμερα, από ένα κεράκι υπέρ υγείας του Πατριάρχη μας και ας καταθέσουμε την καρδιόβγαλτη- ψυχόβγαλτη ευχή μας:
Βαρθολομαίου του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου, πολλά τα έτη!