You are currently viewing Τροπολογία για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Τροπολογία για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης

  • Reading time:1 mins read

Νέο τρόπο εκλογής του Αρχιεπισκόπου στην Εκκλησία της Κρήτης περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Με την τροπολογία καταργείται η ισχύουσα πρόβλεψη για ενεργό ρόλο του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας στην κατάρτιση του Τριπρόσωπου. Η κατάργηση αυτή αποτελεί ένα παλιό αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κρήτης που ικανοποιείται από την Κυβέρνηση!

Με την τροπολογία:

– επανακαθορίζεται η διαδικασία εκλογής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Ειδικότερα, καταργείται η πρόβλεψη για πρόταση από τον υπουργό Παιδείας τριών εν ενεργεία μητροπολιτών της Κρήτης από τους οποίους εκλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος. Πλέον η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος θα καταρτίζει το τριπρόσωπο για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

– προσδιορίζεται η νομική προσωπικότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία ως ημιαυτόνομος και υπαγόμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

– διευκρινίζεται ότι ισχύουν και για την Εκκλησία της Κρήτης οι διατάξεις που αφορούν τους ενοριακούς ναούς και τους εφημέριους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Κρήτης «Απόστολος Τίτος».