You are currently viewing Το “δράμα” των Συνοδικών Γραμματέων…

Το “δράμα” των Συνοδικών Γραμματέων…

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου που λειτουργούν στο κεντρικό Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη — του Αρχιγραμματέως, των Γραμματέων της ΔΙΣ και των λοιπών Συνοδικών Επιτροπών και Υποεπιτροπών– είναι επανδρωμένα ,εκτός από το μόνιμο διοικητικό προσωπικό και από κληρικούς, εγγάμους και αγάμους …καριέρας, τρόπον τινά, οι οποίοι αποτελούν την μεγάλη δεξαμενή εκλογίμων προς Αρχιερατεία.

Οι κληρικοί αυτοί, εκτός από τα Ιερατικά τους καθήκοντα στους ναούς όπου υπηρετούν, είναι στρατευμένοι να εργάζονται στα γραφεία της Συνόδου και να διεκπεραιώσουν τις εργασίες της .
Η υπηρεσία τους είναι μεν εθελοντική, αλλά λαμβάνουν ένα συμβολικό επιμίσθιο.

Η άλλη δεξαμενή εκλογίμων, είναι οι διασκορπισμένοι εκλόγιμοι Αρχιμανδρίτες σε όλες τις Μητροπόλεις,Παλαιών και Νέων Χωρών.

Στατιστικώς οι υπηρετούντες στα κεντρικά γραφεία της Συνόδου έχουν πάντα το προβάδισμα έναντι των άλλων! Δηλαδή εκλέγονται με συχνότερη σειρά χρονικά, έναντι των άλλων.

Αυτό οφείλεται κυρίως στον παράγοντα εξοικείωση και στην γνωριμία που οικοδομούν οι εκλέκτορες Ιεράρχες με τους Συνοδικούς Γραμματείς, αφού από τα χέρια των Γραμματέων περνούν τα κρίσιμα και σημαντικά θέματα της διοίκησης της Εκκλησίας.

••Επί Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ(1974-1998), μετά τις πρώτες μαζικές εκλογές του 1974, ακολούθησε μία ισορροπημένη σειρά στην ανάδειξη νέων Ιεραρχών.

Οπου υπήρχαν υποψήφιοι οι οποίοι είχαν ξεχωρίσει στις Μητροπόλεις όπου υπηρετούσαν, όταν η Μητρόπολη χήρευε, εκλέγονταν αυτοί ως διάδοχοι.

Οταν επί Σεραφείμ– το 1984–είχε δημιουργηθεί μία ασφυκτική ατμόσφαιρα στα γραφεία της Συνόδου, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος έδωσε το σήμα τότε για μαζικές εκλογές με υποψηφίους μέσα από την Σύνοδο,για να αποσυμφορηθούν τα γραφεία.

Σε μία ημέρα– Μάιος του 1984– εξελέγησαν έξι Μητροπολίτες, προερχόμενοι και οι έξι μέσα από τα γραφεία της Συνόδου.

Ομως οι Κληρικοί αυτοί που εξελέγησαν, είχαν συμπληρώσει ικανό αριθμό ετών στην υπηρεσία τους,εντός της Συνόδου.
Δεν προήχθησαν χθεσινοί κληρικοί αλλά παλαιοί. Δεν έφυγαν οι καινούργιοι με τη Μίτρα στο κεφάλι και την Δεσποτική μπαστούνα στο χέρι ,για να τους βλέπουν από μακριά και με τα κυάλια οι παλιοί και να οδηγούνται στην κατάθλιψη.

Ο Μακαριστός Σεραφείμ ήταν δίκαιος και γιαυτό δεν ήθελε να προάγονται οι χθεσινοί Αρχιμανδρίτες των γραφείων της Συνόδου και να μένουν οι παλιοί.
—Πρέπει να τηρείται μία επετηρίδα, έλεγε ο σοφός Πρωθιεράρχης, έστω και άτυπα.

Μία από τις λίγες φορές που υπερέβη αυτό τον κανόνα ήταν όταν δέχθηκε να έλθει στη Σύνοδο να υπηρετήσει ο τότε Χίου Νικηφόρος Τζιφόπουλος πριν εκλεγεί Μητροπολίτης
Του ανέθεσαν τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέως επί τρίμηνο για να τον γνωρίσουν οι Μητροπολίτες και να μπορέσει να εκλεγεί Μητροπολίτης Χίου (το 1979), χωρίς δυσκολία.
Στα καθήκοντα του Αρχιγραμματέως τον διαδέχθηκε τότε ο νύν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος δύο χρόνια αργότερα– τον Οκτώβριο του 1981– εξελέγη Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.
•••Επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τα πράγματα ήταν μοιρασμένα μεν, αλλά η πλάστιγγα έγερνε προς την πλευρά των υποψηφίων από την επαρχία.
Ο Μακαριστός Χριστόδουλος προώθησε τα πνευματικά αναστήματα παραιτηθέντων ή κοιμηθέντων Ιεραρχών περισσότερο και ολιγότερο υποψηφίους προερχομένους από την μεγάλη δεξαμενή υποψηφίων, δηλαδή από τα γραφεία της Συνόδου. Είχε ωστόσο την αγωνία– και το καταθέτω προσωπικά– της προαγωγής του Μητροπολίτη Ζιχνών Ιεροθέου, ο οποίος ήταν ο παλαιότερος των Συνοδικών Γραμματέων και γιαυτό όταν εχήρευσε η Μητρόπολη Ζιχνών επρότεινε την εκλογή του– έστω και αν τον αδίκησε με αυτή την εκλογή σε μία Μητρόπολη εις τις εσχατιές της Μακεδονίας.

••••Σήμερα επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β´, δεν ακολουθείται μία συγκεκριμένη στρατηγική στην πλήρωση των κενών Μητροπόλεων!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος,αφού εξέλεξε όλους τους δικούς του σε περίοπτες Μητροπόλεις,πορεύθηκε στην αρχή χωρίς άγχος, για το ποιός θα εκλεγεί και ποιός όχι!
Οταν απώλεσε όμως,κάποιες από τις επιλογές του, αποφάσισε να γίνει πιο απαιτητικός.
Σήμερα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη επετηρίδα για να ακολουθείται πιστά από τον Αρχιεπίσκοπο και τους εκλέκτορες Αρχιερείς.
Υπάρχουν ωστόσο φήμες οτι στιές επερχόμενες νέες εκλογές Μητροπολιτών θα προωθηθούν νεόκοποι κληρικοί μέσα από τη Σύνοδο εις βάρος των παλαιοτέρων.
Υπάρχουν κληρικοί που υπηρετούν μέσα στη Σύνοδο από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ,δηλαδή 22 και 20 χρόνια, που περιμένουν καρτερικά την προαγωγή τους.
Είδαν αίφνης να προάγεται και να φεύγει ο διατελέσας Αρχιγραμματέας Μάρκος Βασιλάκης, ο οποίος εξελέγη Μητροπολίτης Χίου μετά από λίγα χρόνια που παρέμεινε μέσα στη Σύνοδο, εργαζόμενος επί της ουσίας για το δικό του μέλλον και τη δική του προαγωγή.
Αντιθέτως εξακολουθούν να παραμείνουν μέσα στη Σύνοδο και μετά την προαγωγή του Μάρκου, κάποιοι άξιολογότεροι και αξιολογότατοι κληρικοί, οι οποίοι συμπλήρωσαν αισίως 22 χρόνια εντός του Συνοδικού Μεγάρου.
Και δεν είναι μόνον ο Μάρκος!
Και άλλοι Αρχιμανδρίτες έφυγαν προαγόμενοι σε Μητροπολίτες,μόνο και μόνο επειδή διέθεταν το εισιτήριο του μέσου και της υψηλής γνωριμίας.

Εσχάτως μάλιστα κυκλοφορούν κάποιες φήμες, οι οποίες κάνουν λόγο για την προαγωγή ενός κληρικού, εκ των Συνοδικών γραφείων, ο οποίος ήλθε στη Σύνοδο προ ενός έτους περίπου και κατέλαβε σημαντική θέση Συνοδικού Γραμματέως. Το μυστικό της γρήγορης ανέλιξής του ευρίσκεται στο οτι ανήκει στο Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον το οποίο του διευκολύνει,όπως είναι φυσικό, την άνοδο.

Οι ίδιες φήμες λένε οτι επιθυμούν διακαώς την ταχεία προαγωγή του σε Μητροπολίτη, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος(πρόλαβε κι έγινε Μητροπολίτης ο ίδιος και βιάζεται τώρα να γίνει και ….Γέροντας) καθώς και πανεπιστημιακή καθηγήτρια με υψηλές γνωριμίες, η οποία επιθυμεί να κάνει ακόμη και… αιμάτινες σπονδές( λόγω ιατρικής ειδικότητος ίσως), μέχρις ότου να δει την εκλογή του νέου αυτού κληρικού, σε Μητρόπολη που θα χηρεύσει οσονούπω.
Και μάλιστα όλα αυτά, πριν κάν προλάβει να δώσει ο εν λόγω τυχερός κληρικός, ικανά δείγματα γραφής της αξίας του — έτσι για την τιμή των όπλων βρε αδελφέ–στους συναδέλφους του κληρικούς, μερικοί εκ των οποίων υπηρετούν για χρόνια μέσα στα γραφεία,αφού μπήκαν με μαύρα μαλλιά στη Σύνοδο και ήδη έχουν λευκανθεί.
Βλέπετε γιαυτούς τους…περιλυπώμενους, δεν βρέθηκε εγκαίρως, ένας Θηβών Γεώργιος, ή έστω κάποια πανεπιστημιακή καθηγήτρια, για να ενδιαφερθεί για την προαγωγή τους.

Οι ίδιες φήμες θεωρούν οτι και η Μητρόπολη Κεφαλληνίας που εχήρευσε πρόσφατα μετά τον απροσδόκητο θάνατο του πατρός Γερασίμου, θα πληρωθεί με Κληρικό προερχόμενο από τα γραφεία της Συνόδου και τον οποίο προωθούν επίσης ισχυρά πρόσωπα παρά τω Αρχιεπισκόπω. Αν γίνει και αυτή η εκλογή με αυτόν τον τρόπο,θεωρώ οτι θα λειτουργήσει πολύ αρνητικά στην ψυχολογία των άλλων υποψηφίων . Μάλιστα η κατάσταση όπως εξελίσσεται και με την αδιαφορία που επιδεικνύει ο Αρχιεπίσκοπος και άλλοι ισχυροί Ιεράρχες, λειτουργεί απογοητευτικά στους εναπομείναντες κληρικούς, οι οποίοι είναι σα να ζούν ένα πραγματικό δράμα.

Και θυμάμαι εκλογές Ιεραρχών που έγιναν κατά τα ανθρώπινα, με ανάλογο τρόπο– αφού έτσι λειτουργούν πάντα οι άνθρωποι– επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Και θυμάμαι τους τόνους λάσπης που δέχθηκε τότε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αλλά και το περιβάλλον του!
Τί να πρωτοθυμηθώ!
Και τώρα γίνονται αίσχη και τερατουργήματα και πρωταγωνιστούν οι χθεσινοί τιμητές και μάλιστα ανερυθριάστως!

Μερικοί φίλοι μου λένε να κάνω πως δεν τα βλέπω και δεν τα καταλαβαίνω και να μην τα γράφω γιατί αυξάνω τον αριθμό των εχθρών μου.
Δυστυχώς δεν μπορώ να σιωπήσω! Ας το κάνουν αυτό τα καλώς βολεμένα πνευματικά αναστήματα-Αρχιερείς, οι οποίοι δεν θέλουν να διαταράσσουν τις σχέσεις τους με την εξουσία, αλλά να απολαμβάνουν την Αρχιερωσύνη τους στο έπακρον.

Εγώ προσωπικά, δεν μπορώ να σιωπήσω.

Το οφείλω στον Μακαριστό Πρωθιεράρχη Χριστόδουλο για τους τόνους δηλητήριο που έχυσαν πάνω του, όλοι αυτοί που σήμερα έχουν καταλύσει κάθε έννοια ηθικής και δικαίου.