You are currently viewing Στην τελευταία του κατοικία ο Μεγάρων Βαρθολομαίος

Στην τελευταία του κατοικία ο Μεγάρων Βαρθολομαίος

  • Reading time:0 mins read

Τον Ιεράρχη που υπηρέτησε την Μητρόπολη του για 40 χρόνια, προέπεμψε ο κλήρος και ο λαός της Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος, σήμερα το μεσημέρι, στον μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάρων.

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, παρουσία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρού Βαρθολομαίου, σε κλίμα συγκίνησης.

Για σημαντική προσωπικότητα, και ποιμενάρχη που διακρίθηκε σε έργα αγάπης, στα 60 χρόνια της εκκλησιαστικής του διακονίας, έκανε λόγο ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

« Έχουμε την βεβαιότητα οτι ο Κύριος του επιφυλάσσει τον στέφανο της Δικαιοσύνης κατά τα αγαθά του έργα» είπε ο κ. Γαβριήλ συμπληρώνοντας πως «ευχόμεθα να τον έχει ήδη αξιώσει ήδη ο Θεός του επουρανίου θυσιαστηρίου και να προσεύχεται για όλους μας, και προσδοκούμε η Εκκλησία να εμπνευστεί από την σεπτή του μνήμη».

«Υπήρξε πιστός μέχρι θανάτου… Η μακρά ποιμαντορία του υπήρξε λαμπρά και πολλαπλώς ωφέλιμος δια τον λαό του Θεού» τόνισε ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης Μεγάρων, μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Ιδιαίτερα τιμητικός ήταν ο λόγος του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτη Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική στενή και έντιμη φιλία του μακαριστού, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Τον γνωρίσαμε, τον εκτιμήσαμε και τον σεβαστήκαμε ως άνδρα Θεού ως συνισταμένη πολλών αγίων αρετών…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωσήφ για τον εκλιπόντα Ιεράρχη, σημειώνοντας οτι «διήλθε ως Άγγελος Κυρίου από το στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο λόγος του πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Μεγάρων, επισκόπου Ελευσίνος, ο οποίος έκανε λόγο για ειλικρινή ανιδιοτέλεια , ανωτερότητα χαρακτήρος και άμετρο επιείκεια.

Για τον μακαριστό, μίλησαν επίσης οι δήμαρχοι Μεγάρων και Σαλαμίνος οι οποίοι τν χαρακτήρισαν «ανεπανάληπτο άνθρωπο, πεφωτισμένο πνευματικό πατέρα και πραγματικό στήριγμα ποιμνίου του… μια αγία μορφή».

Η ταφή του μακαριστού Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο των γραφείων της Μητροπόλεως Μεγάρων.