You are currently viewing Πρώτη φορά Πάπας μιλά για γενοκτονία των Αρμενίων

Πρώτη φορά Πάπας μιλά για γενοκτονία των Αρμενίων

  • Reading time:1 mins read

Αίσθηση έκανε η δήλωση του Ποντίφικα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια. Η δήλωση αυτή απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις της Ιταλίας με την Τουρκία.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα» έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων», δήλωσε ο Ποντίφικας, επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπεγράφη το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.
«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία», πρόσθεσε.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν μεταξύ 1915 και 1917.

Ακόμα κι αν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο κοινό έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί Πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας Ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».