You are currently viewing Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αδριανούπολη–Γιατί απουσίαζε ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αδριανούπολη–Γιατί απουσίαζε ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος;

  • Reading time:1 mins read

Την ιστορική Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με αφορμή του σημαντικού γεγονότος των εγκαινίων της Συναγωγής της πόλης μετα από δεκαετίες σιωπής.Η ανακαίνηση της Συναγωγής πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γεν.Διευθύνσεως Βακουφίων.

Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκε τιμητικά στα ορια της Αδριανούπολης η Πρόξενος της Ελλάδος Παρασκευή Χαριτίδου. Στο Προξενείο ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τα στελέχη και τους εργαζόμενους, μοίρασε ενθύμια και τους ευχήθηκε για το Άγιο Πάσχα που έρχεται. Στη συνέχεια συνοδευόμενος από την Πρόξενο επισκέφθηκε τη Ρωμαίηκη συνοικία όπου ξεναγήθηκε από τους Γιώργο Ριζιώτη και Δημήτρη Κιηγμά απογόνους προσφύγων από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς. Με συγκίνηση ο Πατριάρχης και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ.Βαρθολομαίος,που τον συνόδευε, περιδιάβηκαν τους δρόμους της ιστορίας μέσα από τις διηγήσεις των δύο επιστημόνων και γνώρισαν τις ημέρες δόξας αλλά και δακρύων ενός ολόκληρου Γένους που έλαβε πριν από δεκαετίες αρκετές, στην Ανταλλαγή, τους δρόμους της προσφυγιάς για τις αντίπερα του Έβρου περιοχές.

Στα εγκαίνια που έγιναν το μεσημέρι παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης BulentArınç, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων AdnanErtem,η Πρόξενος της Ελλάδος Π.Χαριτίδου,διπλωμάτες διαφόρων χωρών, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος και ο Μουφτής της Αδριανούπολης και φυσικά ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Τουρκίας Ishak Ibrahimzade και άλλοι Κοινοτικοί παράγοντες απο την Πόλη καθώς και εκατοντάδες εβραίοι απο την Πολη και άλλες χώρες. Παρέστησαν επίσης ο Εκπρόσωπος των Μειονοτικών Ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ιατρός Τοrοs Alcan και ο μέχρι τώρα προκάτοχός του Λάκης Βίγκας.

Στις ομιλίες τους οι κυβερνητικοί παράγοντες από την Αγκυρα τόνισαν το πνεύμα της αδελφοσύνης και της ειρηνηκής συμβίωσης διαφορετικών λαών και πολιτισμών που παραδοσιακά επικρατεί σε αυτές τις περιοχές και ευχήθηκαν το μέλλον να είναι ευοίωνο και με ευημερία για τους λαούς και τα έθνη όλου του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης προσέφερε στον Πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητος ένα αντίγραφο από τα αρχεία της Άγκυρας αρχιτεκτονικού σχεδιαγράμματος του εξωτερικού και του εσωτερικού της Συναγωγής με υπογραφή στα Ελληνικά «εν Αδριανουπόλει τη 7 η 7/βρίου 1908» από τον Αρχιτέκτονα «Β. Χαραλάμπους 40/εκκλησιώτη» . Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε στους εκκλησιαστικούς και όχι μόνον κύκλους η απουσία του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου από το ταξίδι αυτό του Πατριάρχη στην ιστορική επαρχία της Αδριανούπολης!