You are currently viewing Ο Αχρίδος Ιωάννης στην Αγία Πετρούπολη

Ο Αχρίδος Ιωάννης στην Αγία Πετρούπολη

  • Reading time:1 mins read

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης, επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε η Ηγουμένη Ιλαριώνη, με την αδελφότητα του Μοναστηριού το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Λένιγκραντ.

Η Μονή είναι νέα και ιδρύθηκε το 2006 μετά από σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Επίσης ο τόπος όπου χτίστηκε, δεν είχε ποτέ μοναστήρι, και όλη η γύρω περιοχή έως το 1918 βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Φινλανδών.

Στη συνέχεια η Ηγουμένη ξενάγησε τον κ. Ιωάννη στους χώρους της Μονής και στους Ναούς 1) Κωνσ/νου και Ελένης και 2) Άγ. Νικολάου του Θαυματουργού, καθώς επίσης και στο υπό ανέγερση Καθολικό της Μονής, όπου η γερόντισσα είχε την ευκαιρία να ζητήσει και να πάρει ενδιαφέρουσες συμβουλές από τον Μακαριώτατο, καθότι ο κ. Ιωάννης είναι και πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Στη συνέχεια μετέβησαν στην εγκαταλελειμμένη Ιερά Μονή Lentulus, της εκκλησιαστικής επαρχίας Βίμποργκ κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, της οποίας οι μοναχές δραπέτευσαν στην Φινλανδία, όταν το 1939 επιβλήθηκε η Σοβιετική Ένωση στην περιοχή.

Πρόσφατα η Μονή Lentulus, με απόφαση του Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης κ. Βαρσανούφιου, προσαρτήθηκε στο μοναστήρι των Αγίων Κων/νου και Ελένης ως Μετόχι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015, της Ε’ Εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διάβασε τον Μεγάλο Κανόνα Αγίου Ανδρέα του Κρητός και την επομένη, ημέρα Παρασκευή, τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αναστάσεως Νοβοντέβιτσι στην Αγία Πετρούπολη, όπου διαμένει και συνεχίζει τις θεραπευτικές αγωγές και ιατρικές εξετάσεις, για την βελτίωση της υγείας του.

Το Σάββατο, σύμφωνα με το Τυπικό του μοναστηριού της Αναστάσεως, τέλεσε την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, διαβάζοντας τις τέσσερις Στάσεις σε τέσσερις διαφορετικές εικόνες της Παναγίας.

Την Ε’ Κυριακή των νηστειών, της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ο Μακαριώτατος, λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου στην Θεολογική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης.

Συγχοροστάτησε ο Πρύτανης της Σχολής και Βικάριος της Μητρόπολης Αγίας Πετρούπολης, θεοφιλέστατος Επίσκοπος του Πέτερχωφ κ. Αμβρόσιος, ο οποίος στο τέλος της λειτουργίας παρακάλεσε τον κ. Ιωάννη να απευθύνει λόγο στους φοιτητές.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε καταλλήλως και ευλόγησε τους καθηγητές και τους ιεροσπουδαστές. Τους βυζαντινούς ύμνους έψαλλαν τρείς χορωδίες, μία ανδρική, μία γυναικεία και μία μικτή.