You are currently viewing Ξύπνησε μνήμες η Αγία των Μικρασιατών [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

Ξύπνησε μνήμες η Αγία των Μικρασιατών [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

  • Reading time:1 mins read

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟ

Μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες, αναμεμειγμένες με την οπτική εικόνα του Κιόστε της Μικρασίας εκεί απ’ όπου ξεριζώθηκαν οι περισσότεροι Αγιοπαρασκευούσοι της Χίου, ξύπνησαν και φέτος κατά τη διάρκεια του Μέγα Αρχιερατικού Εσπερινού και της περιφοράς της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Παρασκευής του Καστέλλου στη Χίο.

Η πάνδημη λιτανεία της εικόνας που διασώθηκε από τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, δίδαξε τις νεότερες γενιές τη ζωντανή και άσβηστη ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού αλλά και συγκίνησε τους παλαιότερους που θυμήθηκαν την αγωνία τους ως πρόσφυγες να εγκατασταθούν σε μία άγνωστη για εκείνους πατρίδα.

Του μέγα Αρχιερατικού Εσπερινού προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος παρουσία πλήθους ιερέων κι εκατοντάδων πιστών ενώ φέτος το πλοίο «Αριάδνη» της HSW απέδωσε χαιρετισμό εν μέσω κωδωνοκρουσιών.

Οι βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Μέρους απονεμήθηκαν και φέτος τιμητικές διακρίσεις από την Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Η πρώτη βράβευση είχε αποδέκτη τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονα Κοντογιάννη για την πολύχρονη και αποτελεσματική του 50ετή διακονία στην καρδιά της Ευρώπης,. Η Ένωση τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος απονέμοντάς του το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης.

Η δεύτερη βράβευση ήταν προς το πρόσωπο του ευπατρίδη Γ. Αλεξανδρίδη . Η Ένωση αφενός τίμησε την μικρασιατική του καταγωγή, αφετέρου με καθυστέρηση πολλών ετών επέστρεψε τα τροφία της αγάπης και της προσφοράς της οικογένειάς του και του αείμνηστου Παράσχου Αλεξανδρίδη προς τον απανταχού μικρασιατικό Ελληνισμό.

Η Τρίτη βράβευση αφορούσε στο πρόσωπο του στρατηγού Δ. Αικατερίνη αφενός για την προσφορά του προς την πατρίδα, αφετέρου θέλοντας να τιμήσει τον αείμνηστο πατέρα του Ι. Αικατερίνη για το μνημειώδες έργο του «Χαμένες πατρίδες- Το χωριό μας η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ».

Η τέταρτη και τελευταία διάκριση που απένειμε η Ένωση αφορούσε τον διεθνούς φήμης πολυβραβευμένο Χιώτη πιανίστα Κ. Δεστούνη.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από τη στιγμή που “Αριάδνη” αποδίδει χαιρετισμό στην Αγία Παρασκευή

Δείτε παρακάτω πλήρες φωτορεπορτάζ

 

http://www.politischios.gr/koinonia/xypnise-mnimes-i-agia-ton-mikrasiaton-binteo-foto

Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Saturday, July 25, 2015