You are currently viewing Μαρωνείας Παντελεήμων: «Να φωτίσουμε το κρυμμένο παιδιά της ψυχής μας»

Μαρωνείας Παντελεήμων: «Να φωτίσουμε το κρυμμένο παιδιά της ψυχής μας»

  • Reading time:1 mins read

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του έστειλε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμων.

Σε αυτό, τονίζει πως είναι ανάγκη όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν γιατί ο Χριστός μας κατέβηκε στη γη επιλέγοντας να ζήσει ως άνθρωπος.

Κάλεσε παράλληλα άπαντες να εγκαταλείψουν τη φιλαυτία και να βρούμε το νόημα της ζωής.

Αναλυτικά το μήνυμα του Σεβσμιωτάτου:

«Τέκνα εν Χριστώ τεχθεντι αγαπητά,
Εορτάζοντας κι εφέτος την «μητρόπολιν» των εορτών της πίστεώς μας, αυτήν την οποία ο Θεολόγος Γρηγόριος με δύο λέξεις χαρακτήρισε «σεισμόν γης» στην ιστορία της ανθρωπότητας, σας προσκαλώ να σταθούμε με την καρδιά μας δεκτική να λάμψει από το φως του γεννηθέντος Σωτήρος μας, προκειμένου να κατανοήσουμε το θεολογικό βάθος, το οποίο εμπεριέχουν οι δύο λέξεις του υπέροχου κοντακίου των Χριστουγέννων, που συνέταξε τον έκτο αιώνα ο βυζαντινός υμνογράφος Ρωμανός ο μελωδός.

Γεννήθηκε για χάρη μας, γράφει, «Παιδίον» ο προ αιώνων «Θεός». Το παιδί ως Θεός, ο Θεός ως παιδί. Αυτές οι δύο λέξεις είναι οι πλέον αποκαλυπτικές για το Μυστήριο των Χριστουγέννων. Κατά κάποιο τρόπο, γράφει ο μεγάλος θεολόγος του εικοστού αιώνος π. Αλέξανδρος Σμέμαν, ‘’είναι ένα μυστήριο που απευθύνεται στο παιδί που συνεχίζει να ζεί μυστικά μέσα σε κάθε ενήλικα, στο παιδί που συνεχίζει να ακούει ο,τι ο ενήλικας έχει πάψει να ακούει, και που ανταποκρίνεται με μια χαρά, που ο ενήλικας, μέσα στον γήινο, υπερώριμο, κουρασμένο και κυνικό κόσμο που ζεί, αδυνατεί να νιώσει… Γι’ αυτό και μόνο τα παιδιά δε ξαφνιάζονται για το ότι, όταν ο Θεός κατέρχεται στη γη, έρχεται ως παιδί’’.

Προϋπόθεση, λοιπόν, για να εμβαθύνει κάποιος στο νόημα της σημερινής εορτής αποτελεί να εγκαταλείψει κάθε τι το οποίο τον συνδέει με μια παχυλή ενηλικιότητα· είτε αυτή περικλείεται στο αποκλειστικό κυνήγι της θύραθεν γνώσεως, είτε της ισχύος και της κατακυρίευσης του αδυνάτου, είτε στην επιθυμία για αλόγιστο και πολλές φορές άνομο πλουτισμό, είτε στις -χωρίς μέτρο και ηθικό πλαίσιο- απολαύσεις. Με μια λέξη στην εγκατάλειψη της φιλαυτίας μας.

Εγκαταλείποντας αυτήν φωτίζουμε το κρυμμένο παιδί της ψυχής μας, στο οποίο απουσιάζουν το κύρος, η εξουσία και ο φόβος. Ο,τι απουσιάζει και στον γεννηθέντα προαίωνιο Θεό της Βηθλεέμ, ο Οποίος επισφράγισε το κύρος Του με το Αίμα επί του Σταυρού, την εξουσία Του με την εκούσια βουλή να μας διακονήσει αγαπητικά ως «έσχατος πάντων των ανθρώπων», ενώ διέλυσε τον φόβο του θανάτου μέσα στο Φως της Αναστάσεως Του.

Εάν, σήμερα, οι λέξεις «παιδί» και «Θεός» μπορούν να νοηματοδοτήσουν μια πορεία αντίστασης σε ό,τι μας καθηλώνει στα φθαρτά και τα γήινα, να είστε βέβαιοι, ότι έχουμε ψηλαφίσει ορθόδοξα το Μυστήριο της Γεννήσεως, το οποίο είναι το Μυστήριο της σωτηρίας μας.

Καί ο «Εμμανουήλ» θα σκηνώσει μια για πάντα στην καρδιά μας, στα σπίτια μας, στο Γένος μας.

Χριστός ετέχθη αδελφοί μου!
Χαρά στον κόσμον!
Με πατρικές ευχές και αγάπη εν Χριστώ τεχθέντι

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής
Παντελεήμων».