You are currently viewing Μαθαίνοντας να γράφουμε για τη θρησκεία… στο ινστιτούτο του Reuters!

Μαθαίνοντας να γράφουμε για τη θρησκεία… στο ινστιτούτο του Reuters!

  • Reading time:1 mins read

Ποια είναι η σχέση Εκκλησίας και πολιτικής; Τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πάπα; Ποια η ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας; Τι σχέσεις έχει με άλλες Εκκλησίες και θρησκείες; Πώς αντιμετωπίζεται ο θρησκευτικός φανατισμός; Τι σημαίνει η πίστη κι η θρησκεία για τους ανθρώπους;

Πρόκειται για μερικά μόνο από τα ζητήματα που είχαν την ευκαιρία δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκευμάτων, να συζητήσουν την προηγούμενη βδομάδα στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του πρώτου σεμιναρίου που διοργάνωσε το Thomson Reuters Foundation με θέμα “Γράφοντας για τη θρησκεία”.

Εννέα επαγγελματίες δημοσιογράφοι από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ινδία, το Κόσοβο, το Κιργιστάν, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική και τη Ρουμανία έζησαν για μία εβδομάδα σε μία από τις πλέον πολυπολιτισμικές πρωτεύουσες του κόσμου, το Λονδίνο, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσε για πρώτη φορά το πιο αξιόπιστο και διακεκριμένο παγκοσμίως πρακτορείο ειδήσεων, το Reuters, για τη θρησκευτική δημοσιογραφία.

Κορυφαίοι δημοσιογράφοι, με πολυετή εμπειρία σε θρησκευτικά ζητήματα, όπως ο Tom Heneghan, ανταποκριτής του Reuters, και η Corrine Podger, ανταποκρίτρια του BBC, ήταν οι βασικοί εκπαιδευτές του εντατικού σεμιναρίου. Με τις γνώσεις, την πείρα και τις προσωπικές τους ιστορίες από την κάλυψη θρησκευτικών θεμάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου, άνοιξαν νέους ορίζοντες στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες κι άλλων διακεκριμένων δημοσιογράφων και στελεχών του Reuters σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κάλυψη θρησκευτικών θεμάτων, τις αρχές δεοντολογίας που οφείλουν να τηρούν οι δημοσιογράφοι, τους τρόπους προσέγγισης των θρησκευτικών αρχηγών για την αναζήτηση πληροφοριών αλλά και τους τρόπους αναγνώρισης και προφύλαξης από τις διαδικτυακές απάτες.

Η Jenny Taylor, διευθύντρια της ιστοσελίδας Lapido Media που δημοσιεύει θρησκευτικά θέματα από όλο τον πλανήτη, υπογράμμισε στην ομιλία της τη σημασία της θρησκείας και της δημοσιογραφικής κάλυψης των ζητημάτων που σχετίζονται με αυτή. “Η θρησκεία είναι καθοδηγητής των ανθρώπων, αυτό που τους οδηγεί σε δράση”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εφιστώντας την προσοχή των συμμετεχόντων στον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτουν τα θρησκευτικά ζητήματα.

“Η θρησκεία είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, αφορά στην πίστη και τα αισθήματα των ανθρώπων”, επεσήμανε ο Tom Heneghan, θέλοντας να τονίσει την ιδιαιτερότητα που έχει η δημοσιογαφική κάλυψη των θρησκευτικών θέματων και τον επαγγελματισμό που απαιτείται.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τόπους προσευχής διαφορετικών θρησκειών και να δουν από κοντά τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του θείου και της επικοινωνίας του ανθρώπου με αυτό.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Μαθαίνοντας να γράφουμε για τη θρησκεία... στο ινστιτούτο του Reuters!
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Μαθαίνοντας να γράφουμε για τη θρησκεία... στο ινστιτούτο του Reuters!
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Μαθαίνοντας να γράφουμε για τη θρησκεία... στο ινστιτούτο του Reuters!
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Μαθαίνοντας να γράφουμε για τη θρησκεία... στο ινστιτούτο του Reuters!