You are currently viewing Λαγκαδά Ιωάννης: ”Το σπίτι μας  να είναι μία κατ΄ οίκον Εκκλησία”

Λαγκαδά Ιωάννης: ”Το σπίτι μας να είναι μία κατ΄ οίκον Εκκλησία”

  • Reading time:0 mins read

Με την προσήκουσα λαμπρότητα εορτάστηκαν, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης οι συμπίπτουσες για εφέτος μεγάλες εορτές της Αγίας μας Εκκλησίας, της Ενδόξου Αναλήψεως εις τους Ουρανούς, του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και η Ιερά Μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίου και Ελένης.

Την παραμονή της διπλής εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Μεγάλου Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, διαδοχικώς εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βαιοχωρίου και συνεχεία εις τον φερώνυμο Ιερό Ναό των Αγίων, της κωμοπόλεως του Βασιλουδίου.

Την 21η Μαΐου ε.έ., τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, εις τον πάνσεπτον και περικαλλέστατον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου.

Στην ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα που παρέστη κατά την διάρκεια όλων των ακολουθιών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, ανεφέρθη εκτενώς στα παραδείγματα του βίου των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης και στα νοήματα της μεγάλης εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου, η οποία και αποκαλείται και εορτή των ευλογιών, λόγω του Ευαγγελικού στίχου «Καὶ ἐγένετο ἐν τῷ εὐλογεῖν αὐτὸν αὐτοὺς διέστη ἀπ᾿ αὐτῶν καὶ ἀνεφέρετο εἰς τὸν οὐρανόν», τονίζοντας ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να συμμετέχει στην Δόξα του Θεού και είναι μεγάλη η ευλογία να μπορεί ο καθένας από εμάς να φέρει μέσα του τον Θεό ως θεούμενος άνθρωπος.

Η Ευλογία Του Κυρίου μας δεν είναι απλώς μια σχηματική πράξη της χάριτος και αγιασμού αλλά είναι η μαρτυρία της αγάπης του Κυρίου. Η ζωή μας εφόσον, το θέλουμε μπορεί να είναι γεμάτη από αυτές τις Ευλογίες του Θεού.

Ο Κύριος μας Ευλογεί με τα δύο του χέρια και ταυτόχρονα μας χαρίζει όλα τα αγαθά της Βασιλείας Του, αρκεί εμείς να υψώσουμε τα δικά μας χέρια και να δεχθούμε αυτή τη Χάρη και όχι να αποστραφούμε εντελώς μετατρέποντας την σε κολαστήριο.

Ο προορισμός του ανθρώπου στη γη δεν είναι αιώνιος αλλά περαστικός. Η σωστή πορεία του, είναι πορεία προς τον Ουρανό με στόχο την αιώνια παρουσία του στην Βασιλεία του Θεού.

Αυτός θα πρέπει να είναι ο δικός μας σκοπός και εκεί θα πρέπει να έχουμε στραμμένο τον νου και την καρδιά μας.

Η καθημερινότητα με τα όποια της προβλήματα και με τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζει, δεν μπορεί να είναι παράγοντας, που θα μας απομακρύνει από τον Θεό και την Πίστη μας, αλλά ευκαιρία να έρθουμε κοντά Του και να αντλήσουμε δύναμη και χάρη από τον Τίμιον Σταυρό Του.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, προέτρεψε όλους τους άρχοντες του τόπου να ρίξουν μία ματιά στο παράδειγμα του Αγίου Κωνσταντίνου και να διδαχθούν από την σοφία, από την σύνεση, από την πίστη και την μετάνοια του, καθώς και από την αξιολόγηση την οποία ο ίδιος έκανε, όταν είχε το δίλημμα να διαλέξει την βασιλεία αυτού του κόσμου ή την βασιλεία των ουρανών.

Τους προέτρεψε να μιμηθούν όλα αυτά τα χαρίσματα του Αγίου, ενώ τόνισε ότι πάντοτε υπάρχει καιρός μετανοίας και διορθώσεως, ώστε η επόμενη ημέρα να είναι ευλογημένη και αγιασμένη από τον Θεό.

Το δε παράδειγμα της Αγίας Ελένης, να είναι παράδειγμα για όλες τις γυναίκες που έχουν παιδιά ή που ανατρέφουν παιδιά, γιατί ο Θεός τους εμπιστεύεται, την σωστή ανάπτυξη, την αγωγή, την παιδαγωγία και τον πνευματικό προσανατολισμό, των πιο ευαίσθητων υπάρξεων, που είναι τα παιδιά.

Πρέπει να φυτέψουν στις καρδιές των παιδιών από τη μικρή ηλικία, τον σπόρο της Πίστεως, ώστε αυτός να καρποφορήσει για να αποδώσει σωστούς καρπούς έργων.

Σήμερα δυστυχώς ο τρόπος ζωής, αποβάλλει κάθε αξιακή υπόσταση, για αυτό οι και οι μητέρες πρέπει να έχουν ως κύριο μέλημα να οδηγούν τα παιδιά στο παράδεισο και το σπίτι να είναι μία κατ΄ οίκον Εκκλησία

Καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους, η σημερινή ημέρα να είναι μια ευκαιρία, ώστε να έρθουμε πιο κοντά στον Κύριο και να δεχθούμε αυτή την Ευλογία Του, να έρθουμε πιο κοντά στην ζωή των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, για να διδαχθούμε ότι ο αγιασμός και η χάρη, δεν είναι μόνο για αυτούς που φέρουν το σχήμα του μοναχού, είτε έχουν ιεροσύνη, είτε αγιοσύνη, αλλά είναι κοινός κλήρος όλων από τον πιο απλό έως και τον πιο πολυσήμαντο, δια τα κριτήρια την ανθρώπινης κρίσεως.