You are currently viewing Κύπρος: Ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου για τα πάνδημα μνημόσυνα

Κύπρος: Ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου για τα πάνδημα μνημόσυνα

  • Reading time:1 mins read

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου όρισε όπως τελεσθούν σε όλους τους ιερούς ναούς της νήσου πάνδημα μνημόσυνα και άλλες εκδηλώσεις ως εξής:

1) Την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους και τους άλλους Εθνομάρτυρες της 9ης Ιουλίου 1821.

2) Την Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015, για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος.

3) Την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015, για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

4) Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής, θα αναρτηθούν από το πρωί μεσίστιες οι σημαίες.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα προστούν των πιο πάνω μνημοσύνων στις έδρες τους.

Ειδικά στην πόλη της Λευκωσίας, τα επίσημα μνημόσυνα θα τελεσθούν, ως ακολούθως:

α) Το μνημόσυνο των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 θα γίνει στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης την Κυριακή, 5 Ιουλίου.

Τούτου θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων.

β) Το μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, θα γίνει την Τετάρτη, 15 Ιουλίου και ώρα 10.45πμ., στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου.

Στη συνέχεια (11.00 π.μ.) θα τελεσθεί η Νεκρώσιμος ακολουθία πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας και άλλων θυμάτων, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA.

Τόσο του μνημοσύνου, όσο και της Νεκρωσίμου Ακολουθίας, θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και θα παραστούν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ηλίας Φωτόπουλος και οι άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου. Τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθως, τα λείψανα των πεσόντων θα οδηγηθούν, εν πομπή, προς το κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου και θα ταφούν με τις πρέπουσες τιμές.

γ) Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου και ώρα 10.00 π.μ., θα ψαλεί στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου μας από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής όλων των αγνοουμένων μας.

Στη συνέχεια, θα τελεσθεί το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Τόσο της παράκλησης όσο και του μνημοσύνου θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και θα παραστούν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ηλίας Φωτόπουλος, οι άλλες Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της νήσου, γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

δ) Τέλος, η Ιερά Σύνοδος όρισε όπως την Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015, τελεσθούν σε όλους τους ιερούς ναούς της νήσου πάνδημα μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.

Το Επίσημο Μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ θα τελεσθεί την ίδια ημέρα στην Ιερά Μονή Κύκκου. Στη συνέχεια, θα τελεσθεί τρισάγιο στον τάφο του Εθνάρχη, στο Θρονί.