You are currently viewing Κάλπη για δύο Μητροπόλεις, με… τρείς υποψήφιους!!!.

Κάλπη για δύο Μητροπόλεις, με… τρείς υποψήφιους!!!.

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με μία coupe de maître κίνηση, αιφνιδίασε το σώμα των εκλεκτόρων Αρχιερέων και όρισε για τις 26 Μαίου, τη σύγκληση έκτακτης Ιεραρχίας, για την διενέργεια εκλογών για τις Μητροπόλεις Κεφαλληνίας και Νέας Κρήνης.
Με την έξυπνη αυτή κίνηση ο Αρχιεπίσκοπος, θέλησε να δώσει ένα τέλος στην παραφιλολογία των υποψηφιοτήτων αλλά και να βάλλει ένα τέρμα στις τοποτηρητείες που μετά από μία πάροδο χρόνου αρχίζουν να εξελίσσονται σε μικρές “τυραννίες” και καθίστανται δυσβάστακτες.
Οι υποψηφιότητες αυτή τη φορά έχουν μια αισθητή διαφοροποίηση: το λεγόμενο Αρχιεπισκοπικό χρίσμα,
δεν δόθηκε στον ένα συν ένα,εκ των εν δυνάμει υποψηφίων προς προαγωγή για τις δύο Μητροπόλεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος αυτή τη φορά, για μεν την Κεφαλληνία είπε οτι είναι σαφώς υπέρ της υποψηφιότητας του γηγενούς Κεφαλλήνιου Αρχιμ. Γερασίμου Φωκά, τον οποίο θέλει κλήρος και λαός στην Αγιοτόκο νήσο αλλά και η πλειοψηφία της Ιεραρχίας. Ο ΑρχιμΓεράσιμος θα εκλεγεί πανηγυρικά! Ας μπαίνει και κανένας Άγιος στην Ιεραρχία.
Για την Μητρόπολη Νέας Κρήνης τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Ο Αρχιεπίσκοπος θέλοντας να ικανοποιήσει εξίσου δύο ισχυρές τάσεις της Ιεραρχίας, προβάλλει την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Ιουστίνου Μπαρδάκου από την Ι. Μητρόπολη Φλωρίνης και του Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας.
Για τον μεν Αρχιμ. Ιουστίνο Μπαρδάκο εχει δείξει ισχυρό ενδιαφέρον ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και το ισχυρό lobby των Ιεραρχών της Β. Ελλάδος, οι οποίοι επιθυμούν στις Μητροπόλεις της Β. Ελλάδος να πηγαίνουν κληρικοί από την Β.Ελλάδα.
Η υποψηφιότητα Αγαθαγγέλου πέρασε από σαράντα κύματα για να τεθεί, έστω και με αυτό τον ερμαφρόδιτο τρόπο. Η έλευση των Ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε–ο οποίος έδωσε την δυνατότητα και την ευκαιρία στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να διακριθεί πολλαπλώς–έθεσαν επιτακτική πλέον την ανάγκη της υποψηφιότητας του Αγαθαγγέλου για την μικρή μεν, αλλά νευραλγική Μητρόπολη Νέας Κρήνης.
Αλλά δυστυχώς δεν έχει πολλές πιθανότητες εκλογής, αφού
οι πληροφορίες μας λένε οτι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να χαλάσει το χατήρι του Εφραίμ γιαυτό και προωθεί την υποψηφιότητα του Ιουστίνου με το εξής, εντελώς.. “ουδέτερο” τρίκ: στους Μητροπολίτες λέγει οτι…” εγώ θα ψηφίσω Ιουστίνο. Εσείς ψηφίστε όποιον εκ των δύο θέλετε”.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εκλογή του Ιουστίνου πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη. Ενώ ο Αγαθάγγελος φαίνεται οτι για άλλη μία φορά φτάνει έως την βρύση, αλλά δεν θα πιεί νερό. Ο Αγαθάγγελος μολονότι υπήρξε ο πρώτος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τότε που ήταν Θηβών, έκανε το λάθος να αποδεχθεί την προαγωγή του σε Επίσκοπο από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Εθεωρήθη προδοσία.
Ούτε τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Βαρβάρας δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την τροχιά και να κάνουν το θαύμα!
Επομένως όσοι εκ των Αρχιμανδριτών θέλετε προαγωγή δύο είναι οι ισχυρές πόρτες: ο Ηγούμενος Εφραίμ είναι η μία ( αφού δύο στις δύο εκλογές είναι δικές του προτάσεις) και η χαριτόβρυτος Νικόλ, η άλλη. Όσοι πιστοί σπεύσατε!